ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Κείμενο και φωτογραφίες: Μυρσίνη Λαμπράκη
ΝΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ Ή ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Ο κλασσικός τρόπος συντήρησης των λαχανικών έρχεται ξανά στην μόδα. Έτσι οι λιαστές ντομάτες που η γιαγιά μας από τις Κυκλάδες ή την Κρήτη τις τοποθετούσαν κομμένες στα δύο για μέρες στον ήλιο προκειμένου να αποστραγγίσουν τα υγρά τους και η κατακόκκινη «ζουμερή» σάρκα τους να συρρικνωθεί. Με τον τρόπο αυτό διατηρούσαν τις ντομάτες τον χειμώνα για να τις προσθέσουν στο φαγητό ή να φτιάξουν φουσκωτές τηγανίτες με μάραθο.
Ιδανικού τύπου ντομάτες για αποξήρανση θεωρούνται οι τύπου πομοντόρι καθώς και οι άνυδρες ντομάτες Σαντορίνης.
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Στις μέρες όπου οι συνθήκες διαβίωσης στις σύγχρονες πόλεις έχουν αλλάξει και είναι σχεδόν αδύνατον να «εκτεθούν» τελαράκια με λαχανικά στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών μας , μπορείτε να χρησιμοποιήστε την βοήθεια της τεχνολογίας. Ανοίξτε τις ντομάτες στα δύο, αλατίστε τις καλά με χοντρό θαλασσινό αλάτι και τοποθετείστε τις σε ένα ταψάκι και έπειτα στον φούρνο στους 50 βαθμούς για 8-10 ώρες. Αν οι ντομάτες έχουν ακόμα υγρά τις ξαναβάζετε στον φούρνο για 2-3 ώρες μέχρι να αποστραγγίσουν όλα τους τα υγρά.
Διατηρήστε τις σε ξηρό μέρος ή στο ψυγείο για 1-2 χρόνια. Μπορείτε αν θέλετε περισσότερη γεύση να τις τοποθετείστε σε ένα βάζο με ελαιόλαδο και αρωματίστε με βασιλικό ή θυμάρι. Οι λιαστές ντομάτες που διατηρούνται στο ελαιόλαδο είναι ιδανικές για να τις χρησιμοποιήστε στις μακαρονάδες σας ή να εμπλουτίστε ένα γιουβέτσι.