Δεν ξέρω γιατί αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Έλληνας είναι εθισμένος με το κιμά. Με τα μικρά σπυρωτά κομματάκια κρέατος που τώρα πια αλέθονται στις μηχανές αλλά είναι γνωστό σε όλους του μερακλήδες ότι με δυο μαχαίρια κάνεις θαύματα τρώγοντας λάχανο την τεχνολογία!

Κάθε φορά που ταξιδεύω στην Πελοπόννησο πιάνω τον εαυτό μου να έχει εκείνο το αμείωτο αίσθημα προσμονής του κυνηγού που στο επόμενο χιλιόμετρο στο βουνό ή στο δάσος καραδοκεί με την άκρη του ματιού ένα σημάδι που θα  προδώσει το θήραμα!

Εγώ προσωπικά λατρεύω να απολαμβάνω ένα Δωρικής λιτότητας steak από σπαλομπριζόλα ή κόντρα ακόμα και ένα rib eye εδικά αν αυτό περιβάλλεται από λεπτές <φλέβες> λίπους ακριβώς όπως το γέννησε η μάνα του και το ανάθρεψε η θέρμη της φωτιάς!! Δηλαδή ΣΚΕΤΟ με λίγους κρυστάλλους από θαλασσινό αλάτι και σπάνια ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όλα αυτά βέβαια όταν το κρέας σου αρέσει να το απολαμβάνεις medium 630 C /1450 F ή medium rear 570 C /1350 F.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το μικρό τριγωνικό κομμάτι κρέατος έχεις σχεδόν θεοποιηθεί από όλους τους κρεατολάγνους του κόσμου και μη!!

Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη / Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Πουλιάκοβ

 

Όταν γνώρισα την Σύλβια Κουμεντάκη με την μια σχεδόν αναρωτήθηκα τι είναι εκείνο που την κάνει τόσο γοητευτική; Μετά σχεδόν με αυτόματο συνειρμό σκέφτηκα, ότι τελικά όλοι οι άνθρωποι με πάθος έχουν μια γοητεία που σε μαγεύει !!

chefstories central1 30 10 2017
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους ανακατεύονται σε μεγάλες μαρμίτες μαζί με εξωτικά γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά, τζίνζερ, κανέλα, κάρυ, κουρκουμάς , λίγη ζάχαρη για να μεταμορφωθούν σε λαμπερά chutney κόκκινης πιπεριάς, μήλου με πιπέρι καγιέν, παντζάρι!!
Κι ενώ τα τσάτνευ σίγουρα θεωρούνται ιδανικά συνοδευτικά για πιατέλες τυριών ή αλλαντικών αλλά και ψητά κρέατα εγώ είπα να δοκιμάσω αυτό με το παντζάρι και το λαμπερό και πολύ ιδιαίτερο τούρμερικ παντρεμένο σε μια εκδοχή με ρύζι μακρύκοκκο, φακές Arosis και κονφί από καραμελωμένο πορτοκάλι!!

chefstories central2 30 10 2017
Να σας πω βέβαια, ότι λάτρεψα το καραμελωμένο κρεμμύδι των ChefStories, τραγανό, κρουστό, με διακριτικό ξύδι, ξανθό ότι καλύτερο για να δώσω ένταση στα ψητά και κοκκινιστά κρέατα κατσαρόλας !!
Φυσικά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω γιατί το έφαγα όλο!!

 

(chefstories, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 32 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310 471628 www.chefstories.gr)
Arosis : 5ο χλμ. Εθν. Οδού Καστοριάς - Νεστορίου, Τ: 24670 71792 F: 24670 71686
http: www.arosis.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είναι γνωστό ότι είμαι λάτρης του ψησίματος στην ζωντανή φωτιά και του καυτού κάρβουνου! Όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι μια από τις καλύτερες μπριζόλες της ζωής μου ΤΑΣΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ την απόλαυσα στο τηγάνι σε μόλις 45 λεπτά, με μόνο τέσσερα επιπλέον υλικά και 15 λεπτά μαγείρεμα.
Όταν λοιπόν δεν έχετε την δυνατότητα, αλλά και μεγάλα κέφια να μπλέξετε με κάρβουνα και φωτιές αλλά θέλετε πραγματικά μια απλά φτιαγμένη μπριζόλα με τραγανή κρούστα και ζουμερή <καρδιά> , μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι ο πιο επιτυχημένος τρόπος για να μαγειρευτεί είναι αυτός που σας προτείνω στο τηγάνι και φυσικά απαιτεί μόνο τρία βήματα.

 
newsl face