FOOD FOR SOUL |

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΨΕΥΤΟΚΕΦΤΕ ΤΟΥ…

Καλοκαιράκι χωριάτικη σαλάτα, ρετσινούλα ή ουζάκι και η χαλαρότητα στις
δόξες της!
Κάθεσαι αραχτός δίπλα στο κύμα, απολαμβάνεις το ουζάκι σου και παρακολουθείς τους μεζέδες να έρχονται ο ένας μετά τον άλλο… Και ξαφνικά εμφανίζεται στο τραπέζι μας ολοστρόγγυλος, αχνιστός και φρεσκοτηγανισμένος ένας ψευτοκεφτές. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στην γοητεία του, λαχταριστός, τραγανός απέξω και μαλακός στο εσωτερικό του να λιώνει στο στόμα προσφέροντας μας την ανεπανάληπτη εμπειρία του συνταιριάσματος απλών και καθημερινών υλικών.

Γράφει:
ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Φωτογραφίες:
ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΛΙΣΤΑ

Κάτω από το όνομα «κεφτές» μπορούμε να συντάξουμε μια ολόκληρη λίστα στρογγυλών ή μακρόστενων παρασκευασμάτων, των οποίων η σύσταση ποικίλει. Ξεκινώντας από τους κλασσικούς με το ψιλοκομμένο κρέας και φτάνοντας σε εκείνους με την ντομάτα , ντοματοκεφτέδες, με την πατάτα, πατατοκεφτέδες, με το ψάρι, ψαροκεφτέδες, με τα ρεβίθια, ρεβιθοκεφτέδες, με το κολοκύθι, κολοκυθοκεφτέδες, με κρεμμύδι, κρεμμυδοκεφτέδες . Η λίστα είναι ατέλειωτη και η συνταγή απλή αλλά πάντα επιτυχημένη : ένα ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο λαχανικό, όσπριο, ψάρι ή θαλασσινό, άφθονα μυρωδικά ή μπαχαρικά , ενίοτε λίγο τυράκι και ένα μαγικό υλικό το οποίο παίζει το ρόλο του «συνδετικού κρίκου» και παράλληλα πληθαίνει το μίγμα! Αυτό συνήθως είναι λίγο μουσκεμένο ψωμάκι, αλευράκι, πλιγούρι, σιμιγδάλι, γαλέτα ή παξιμάδι τριμμένο.
Κι έπειτα οι απανταχού μάγειροι στο κόσμο αναζητούν την γευστική συνδρομή μια λιπαρής ουσίας ώστε να επιτευχθεί η μαγική στιγμή την μεγάλης σύζευξης. Το ζεστό ελαιόλαδο – όταν μιλάμε για την χώρα μας- θα δημιουργήσει μια εξωτερική κρούστα στους κεφτέδες μας, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στα υπόλοιπα υλικά να σιγοβράσουν και να βγάλουν τα ζουμάκια τους και τα αρώματα τους, δημιουργώντας στο στόμα την διττή αίσθηση του τραγανού και του μελωμένου ταυτόχρονα. Ένας συνδυασμός που μιλάει χρόνια τώρα κατευθείαν στον ουρανίσκο μας!!

central2a

ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙ Ή ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ;

Μεγάλο δίλημμα, αλλά η λύση στο πρόβλημα είναι απλή. Αν το μείγμα για τους κεφτέδες σας είναι κάπως αραιό δοκιμάστε να το μεταφέρετε με το κουτάλι στο τηγάνι. Αν είναι κάπως σφιχτό δουλέψτε το με τα χεράκια σας αφού τα βουτήξετε ελαφρά σε λίγο κρύο νερό για να μην σας κολλήσει το μίγμα στις παλάμες σας ή σε αλεύρι ή ακόμα και σε λίγο σιμιγδάλι. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε και πρόσθετη τραγανή υφή στην εξωτερική επιδερμίδα του κεφτέ. Μπορείτε να τους πλάσετε ολοστρόγγυλους ή μακρόστενους στο σχήμα των σουτζουκιών.
Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή με το κουτάλι, οι κεφτέδες σας δεν θα έχουν ομοιόμορφο και στρογγυλό σχήμα πράγμα φυσικά που δεν τους κάνει να υστερούν σε γεύση. Συνήθως οι κεφτέδες με λαχανικά, που περιέχουν αρκετό νερό στην σάρκα τους γίνονται με το κουτάλι όπως οι ντοματοκεφτέδες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι χορτοκεφτέδες.

central2

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

• Για το μίγμα είναι καλύτερο να στραγγίσομε να λαχανικά μας ώστε να μην βγάλουν πολλά υγρά .
• Αν χρησιμοποιήσομε ψωμί είναι καλύτερα να μην είναι πολύ μπαγιάτικο αλλά 2-3 ημερών.
• Αν χρησιμοποιήσομε λίγο σιμιγδάλι ή λίγο πλιγούρι ή ακόμα και καλαμποκίσιο αλεύρι, οι κεφτέδες μας θα γίνουν σίγουρα ποιο τραγανοί.
• Φτιάξτε το μίγμα για του ψευτοκεφτέδες σας 3-4 ώρες πριν τους τηγανίσετε και αφήστε το στο ψυγείο, με αυτό τον τρόπο τα αρώματα των υλικών θα ενωθούν αργά μεταξύ τους .
• Η απαραίτητη τραγανή κρούστα στον καλό κεφτέ δημιουργείται με το σωστό τηγάνισμα. Το ελαιόλαδο ή οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία πρέπει να είναι αρκετά ζεστή ώστε να δημιουργήσει αυτόματα μια τραγανή εξωτερική επιδερμίδα.
• Χρησιμοποιήστε ένα βαθύ τηγάνι ή μια φριτέζα και στις δύο περιπτώσεις η λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι άφθονη.
• Αφαιρούμε από το ελαιόλαδο τα υπολείμματα από το αλεύρι ή την φρυγανιά ή τα μυριστικά ώστε να μην μαυρίσουν την επόμενη τηγανιά με τους κεφτέδες μας.
• Μόλις βγάλουμε τους κεφτέδες μας από το τηγάνι τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το λαδάκι τους.
• Τους καταναλώνομε χλιαρούς ή κρύους ποτέ καυτούς ! Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα στον ουρανίσκο μας τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

central3a

 
newsl face