Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη / Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Πουλιάκοβ

 

Όταν γνώρισα την Σύλβια Κουμεντάκη με την μια σχεδόν αναρωτήθηκα τι είναι εκείνο που την κάνει τόσο γοητευτική; Μετά σχεδόν με αυτόματο συνειρμό σκέφτηκα, ότι τελικά όλοι οι άνθρωποι με πάθος έχουν μια γοητεία που σε μαγεύει !!

chefstories central1 30 10 2017
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους ανακατεύονται σε μεγάλες μαρμίτες μαζί με εξωτικά γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά, τζίνζερ, κανέλα, κάρυ, κουρκουμάς , λίγη ζάχαρη για να μεταμορφωθούν σε λαμπερά chutney κόκκινης πιπεριάς, μήλου με πιπέρι καγιέν, παντζάρι!!
Κι ενώ τα τσάτνευ σίγουρα θεωρούνται ιδανικά συνοδευτικά για πιατέλες τυριών ή αλλαντικών αλλά και ψητά κρέατα εγώ είπα να δοκιμάσω αυτό με το παντζάρι και το λαμπερό και πολύ ιδιαίτερο τούρμερικ παντρεμένο σε μια εκδοχή με ρύζι μακρύκοκκο, φακές Arosis και κονφί από καραμελωμένο πορτοκάλι!!

chefstories central2 30 10 2017
Να σας πω βέβαια, ότι λάτρεψα το καραμελωμένο κρεμμύδι των ChefStories, τραγανό, κρουστό, με διακριτικό ξύδι, ξανθό ότι καλύτερο για να δώσω ένταση στα ψητά και κοκκινιστά κρέατα κατσαρόλας !!
Φυσικά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω γιατί το έφαγα όλο!!

 

(chefstories, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 32 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310 471628 www.chefstories.gr)
Arosis : 5ο χλμ. Εθν. Οδού Καστοριάς - Νεστορίου, Τ: 24670 71792 F: 24670 71686
http: www.arosis.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κείμενο και φωτογραφίες : Μυρσίνη Λαμπράκη @ Vladimiros Poliakov

 

Η πρωινή ψύχρα του Σεπτέμβρη με κάνει να προετοιμάζομαι για τον χειμώνα… ξέρετε τσάγια, βότανα, Ματζούνια εμπλουτισμένα με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι σαν αυτό που δοκίμασα από την οικογένεια Σαβιολάκη!!

meli photo1 20 09 2017
Η ιστορία μέλι λοιπόν στην χώρα μας έχει μακριά ιστορία αλλά κυρίως έχει μια πολυεπίπεδη και διαφορετική γεύση ανάλογα το φυτό πού έχουν <τρυγήσει> οι μέλισσες.
Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις ένα καθαρό μέλι μονοποικιλιάκο διότι οι μελισσούλες έχουν την τάση να δοκιμάζουν διαφορετικά άνθη και μελιτώματα από κωνοφόρα.
Η οικογένεια Σαβιολάκη <μαζεύει> το μέλι της από κυψέλες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 1200μ στις ορεινές Μαδάρες. Στο Ασκύθφου, την Ανώπολη και πάνω από το φαράγγι της Αράδενας εκεί που τα θυμάρια ανθίζουν ανάμεσα στις πέτρες μαζί με τους πρίνους και μοσχοβολούν!!
Γι αυτό το Cretan Thyme Honey είναι πυρόξανθο με λεπτή υφή και ταυτόχρονα δυνατή γεύση που το κάνει ιδανικό για να βουτήξεις καταρχήν αχόρταγα το κουτάλι σου μέσα και να το γευτείς ατόφιο!
Εξαιρετικό σε λουκουμάδες, τηγανίτες, μήλα ψητά στον φούρνο, σιροπιαστά αν και το αγαπημένο μου είναι πάνω σε γιαουρτάκι χτυπημένο με λίγο κατίκι, συνδυασμένα με μπόλικα φρούτα.
Στην Κρήτη η λέξη ματζούνι έχει λίγο αλχημιστική διάσταση και πάντα το κύριο προϊόν ενός τέτοιου <μαγικού> μείγματος περιείχε μέλι!!

meli photo2 20 09 2017
Ακόμα κι εγώ ήμουν δύσπιστη όταν μου πρόσφεραν ένα Σφακιανό ματζούνι με Κρητικό θυμαρίσιο μέλι ! Όταν όμως δοκίμασα αυτό το ημιδιάφανο ζελεδάκι και άρχισε να λιώνει στο στόμα μου ένιωσα εκείνη την οικία αίσθηση πως τελικά η γεύση είναι μνήμη!! Μοσχομύριζε μέλι και θυμάρια και Κρήτη και θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό.


MAGNACRETA IKE (ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΜΕΛΙ)
ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ, 73100 ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
Τ. 694.9129585

Τον Κώστα Πρέκα www.prekasyros.gr τον ξέρω τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Θυμάμαι η πρώτη μας γνωριμία έγινε από το τηλέφωνο όταν ακόμα δεν ήταν στην μόδα ούτε η Συριανή αλλά ούτε και η Κυκλαδίτικη κουζίνα ! Όταν κανένας δεν μιλούσε για τις παστελαριές, τα μάραθα και τα φρυσούρια και οι αναφορές στο νησί περιοριζόταν στον Τυρί Σαν Μιχάλη, στις χαλβαδόπιτες και τα λουκούμια.
Θυμάμαι τον τραγουδιστό τόνο στην φωνή του και τα σχέδια του να φτιάξει καινούργια προϊόντα όπου θα αξιοποιούσε τα μοσχομυριστά μάραθα από τις ξερολιθιές του νησιού, τα ολόγλυκα σύκα, την μεγαλόκαρπη κάππαρη και το απίθανα πλούσιο ανοιξιάτικο γάλα.

Όταν ένα ωραίο κορίτσι ήταν άσπρο και αφράτο, όπως και όταν κάποιο φαγώσιμο έλιωνε στο στόμα, η γιαγιά μου συνήθιζε να το παρομοιάζει απλά ως «κουραμπιέ». Κι αυτό διότι το κριτήριο για την ποιότητα αυτού του εορταστικού γλυκίσματος είναι πρώτα από όλα η λευκότητα η οποία επιτυγχάνεται αφενός με την μπόλικη άχνη ζάχαρη που πασπαλίζετε η επιφάνεια τους, αφετέρου με το πολύ προσεκτικό ψήσιμο ώστε να παραμείνουν κατάλευκοι ακόμα και πριν πασπαλιστούν με ζάχαρη άχνη. Η λευκότητα τους, η οποία και συμβολίζει την αγνότητα, είναι και η αιτία που τους προσφέρουν ως κύριο κέρασμα σε αρραβώνες και γάμους. Το δεύτερο τεστ ποιότητας, μετά την εμφάνιση, για να κριθεί ως επιτυχημένος ένας κουραμπιές, είναι να είναι στο εσωτερικό του κάπως κούφιος και να λιώνει όταν τον βάζεις στο στόμα. Οι πραγματικοί πάντως τεχνίτες των κουραμπιέδων μας ψιθυρίζουν στο αυτί και ένα τρίτο μυστικό: το άριστης ποιότητας βούτυρο.

Οι σκηνές και οι μυρωδιές από την «Πολίτικη Κουζίνα» αναβιώνουν σε ένα από τα πλέον ιστορικά νελικατέσεν της πόλης (και της Πόλης) στο Παλαιό Φάληρο. Μυρίζοντας τα μπαχάρια και βλέποντας τις λακέρδες πάνω στους ξύλινους πάγκους από οξιά νιώθεις να ταξιδεύεις στα στενά του Γαλατά και να ερωτεύεσαι από την αρχή όλες αυτές τις γεύσεις που είναι χαραγμένες στο DNA μας.

Κατηφορίζοντας την Καραγεώργη Σερβίας μασουλάω ένα αποξηραμένο άνθος από φρούτο του δράκου. Τα σποράκια μαλακά και υπόξινα με ένα ανεπαίσθητο άρωμα τροπικό, εξωτικό, γλυκερό . Το έντονο μωβ – βυσσινί βάφει απαλά τον αντίχειρα μου. Είναι η νέα μου αγάπη και επιπλέον δεν έχει ίχνος ζάχαρης αρά δεν έχω και τύψεις . Για δευτερόλεπτα, ίσως και για ολόκληρα λεπτά το μυαλό μου περιπλανήθηκε πίσω στην γιαγιά Μαρία που υποδεχόταν τους καλεσμένους της με μια χούφτα ξερά σύκα, μερικές σταφίδες, φιστίκια αλμυρά και μια ρακί.

Οι Πειραιώτες τον ξέρουν εδώ και χρόνια με το μικρό του όνομα μια και όλοι οι ψαγμένοι και γνώστες των καλών αλλαντικών πάνε για αρμένικο παστουρμά abakian στον «Γιώργο». Το πραγματικό του όνομα όμως ήταν Σαρκίς και το κατάστημα μέσα στη «Στοά Πολίτου» στην οδό Γούναρη το είχε ανοίξει ο πατέρας του, όταν γκρεμίστηκε η παλιά αγορά του Πειραιά και έκλεισε το πρώτο μαγαζί που είχε ανοίξει ο παππούς του το 1922.

 
newsl face