alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

...ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ...

 

Ψιλόλιγνα , τραγάνα με κρουστή σάρκα, γεμάτα ζωντάνια, πράσινα ή πιτσιλωτά κόκκινο χρώμα και φυσικά η νοστιμιά τους τα κάνει μαζί με την μελιτζάνα το ιδανικό λαχανικό του καλοκαιριού για τα κλασσικά αγαπημένα λαδερά πιάτα και όχι μόνο!!!
Η «καταγωγή» τους φαίνεται να είναι από το Περού και από εκεί μεταφέρθηκαν αργότερα στη Νότια και Κεντρική Αμερική από τους Ινδιάνους. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκαν το 16ο αιώνα μ.Χ, στον Νέο Κόσμο, αρχικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεγαλύτερη παραγωγή τους στις μέρες μας γίνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Αν ξεφύγουμε από το κλασσικό λαδερό φασολάκι με φέτα και πατατούλα γιαχνί θα πρέπει να φανταστούμε το <φασίολο> τον ολόδροσο τον καλοκαιρινό ως συστατικό για τάρτες, ομελέτες, πίτες, σαλάτες βραστές και ωμές και άλλες νοστιμιές που ίσως να μην τις έχει βάλει ο νους σας!!

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ


Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες των νωπών φασολιών είναι τρεις - τα «τσαουλιά», τα «μπαρμπούνια» και τα «αμπελοφάσουλα» που εμφανίζονται τον Ιούλιο - στην πραγματικότητα τα φασολάκια γνωρίζουν έξι είδη. Πιο συγκεκριμένα, οι άλλες τρεις πιο «ψαγμένες» ποικιλίες είναι τα «άσπρα» φασολάκια που ξεχωρίζουν για τη βουτυράτη υφή τους, τα φασόλια «Καρατζόβας» με καταγωγή από την Αριδαία και τα κίτρινα «καναρίνια» με καταγωγή από τη Δυτική Ελλάδα. Όλα, ανάλογα με την ποικιλία τους, τα βρίσκουμε στους πάγκους των λαϊκών από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μπαρμπουνιών, είναι πλατιά, ενώ το μήκος τους αγγίζει τα 15 εκ. Τα μπαρμπούνια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα πράσινα και τα κόκκινα φασόλια τα οποία ξεχωρίζουν για την πλούσια αμυλώδη γεύση τους και τους μεγάλους καρπούς τους . Τα λατρεμένα αμπελοφάσουλα είναι «ψιλόλιγνα» και χωρίζονται σε πολλές υποποικιλίες ιδιαίτερα στις Κυκλάδες τα συναντάμε στο εμπόριο από αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Το μήκος τους συνήθως φτάνει τα 20 εκ. και το χρώμα τους είναι σκουροπράσινο.
Ταιριάζουν εξαιρετικά σε βραστή σαλάτα με κολοκυθάκια και πατάτα !!
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα πλατιά φασόλια που είναι ιδιαίτερα νόστιμα και γλυκά αν και πιο σπάνια.

ΤΣΑΟΥΛΙΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ


Τα γούστα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά δεν χωρά αμφιβολία ότι τα φασόλια που ακούνε στην ονομασία «τσαουλιά» αποτελούν το βασιλιά των φασολιών, γεγονός που οφείλεται στην ελαφριά και ιδιαίτερη χορτώδη γεύση τους και φυσικά στο εύκολο καθάρισμα τους. Το μήκος τους μπορεί να αγγίξει τα 28 εκ. και έχουν πιο στρογγυλεμένο «σώμα» και άκρες σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Θα τα βρείτε στις λαϊκές από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Ιουνίου. Όμως μπορείτε επίσης να τα βρείτε κατεψυγμένα στο εμπόριο όλον το χρόνο.

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΑΣΟΛΙΑ


• Στο χρώμα τους
προτιμάτε πάντα τα φασολάκια που διαθέτουν φωτεινό και ζωηρό πράσινο χρώμα. Τα αμπελοφάσουλα πρέπει να έχουν έντονη σκουρωπή απόχρωση και η φρεσκάδα τους φαίνεται από το αποξηραμένο άνθος που μπορεί να βρίσκετε πάνω στο φασόλι.
• Στο περίβλημά τους
Θα καταλάβετε ότι το περίβλημά τους είναι υγιές αν τα φασολάκια σπάνε και μάλιστα κάνοντας και το χαρακτηριστικό «κρακ» που υποδηλώνει ότι είναι τραγανά και φρέσκα, δεν έχουν ξεραθεί στο εσωτερικό τα σπέρματά τους και επίσης διαθέτουν την απαραίτητη υγρασία. Μην αγοράζετε ποτέ φασολάκια που φέρουν κηλίδες, είναι ζαρωμένα, ξεραμένα ή κιτρινισμένα και, βέβαια, όσα είναι ινώδη.
Πώς καθαρίζονται;
Το καθάρισμα των φασολιών εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία τους εκτός βέβαια από κάποιες βασικές αρχές καθαρίσματος που ισχύουν για όλα.
• Καταρχάς αν διαπιστώσετε ότι ανάμεσα στα φασολάκια που αγοράσατε υπάρχουν και κάποια γεμάτα κηλίδες στο περίβλημά τους, πρέπει να τα πετάξετε όλα γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν και τα υπόλοιπα.
• Πλύνετε τα φασολάκια μόνο σε περίπτωση που πρόκειται να τα καταναλώσετε εντός της ίδιας ημέρας. Με βάση λοιπόν αυτή τη σημαντική προϋπόθεση, ξεπλύνετε τα φασολάκια σας κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
• Σχετικά με τα αμπελοφάσουλα: Σε περίπτωση που είναι μεσαίου μεγέθους, θα χρειαστεί να κόψετε μόνο τις δύο άκρες του φασολιού, ενώ αν είναι πολύ μακρόστενα κόφτε σε τρία μέρη προκειμένου να χωρέσουν στην κατσαρόλα και να βράσουν ευκολότερα. Αποφεύγετε πάντα να κόβετε τη ραφή τους, γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο.
• Οι ποικιλίες τσαουλιά και μπαρμπούνια καθαρίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή αποφλοιωτή καθαρίστε τα περιμετρικά, φροντίζοντας επίσης να τα απαλλάξετε και από τη χοντρή ίνα που φέρουν περιμετρικά του δέρματός τους.
• Όσον αφορά τα κίτρινα φασόλια («καναρίνια»), αυτά πρέπει να τα «γδύνετε» από το σκληρό τους δέρμα και να κρατάτε μόνο τα σπέρματά τους, καθώς μόνο αυτά καταναλώνονται.

fasolakia central2 23 07 2017

Η συντήρησή


Αν δεν πρόκειται να τα μαγειρέψετε την ίδια μέρα αγοράς τους, μην τα πλύνετε με νερό ΠΟΤΈ!!! Απλώς τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας ή εφημερίδας και φυλάξτε τα στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου μπορούν να διατηρηθούν έως και 5-6 μέρες. Αν πάλι θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό, καθαρίστε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι τις ίνες στα πλαϊνά τους, ζεματίστε τα στην κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει και αφήστε τα για 1 λεπτό. Ύστερα στραγγίστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας , βάλτε τα σε ένα τάπερ και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ


Για να διατηρήσετε ζωντανό το σκουροπράσινο χρώμα στα αμπελοφάσουλα, βράστε τα μόνο για μερικά λεπτά με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας. Μόλις είναι έτοιμα, τοποθετήστε σε ένα μεγάλο σκεύος παγάκια και μέσα σε αυτό βάλτε ένα μεσαίο μπολ στο οποίο θα ρίξετε τα αμπελοφάσουλα.

Διατροφική αξία
Τα φασολάκια έχουν πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, προσδίδοντας μόνο 44 θερμίδες ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Η διατροφική τους αξία είναι ωστόσο πολύ μεγάλη καθώς περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Α , το κάλιο, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και νιασίνη.
Καθένα από τα παραπάνω συστατικά έχει κι ένα όφελος σε κάποια παράμετρο υγείας. Για παράδειγμα η βιταμίνη Κ , είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι βιταμίνες Cκαι Α προστατεύουν από αθηροσκλήρωση, ενώ καρδιοπροστατευτική δράση έχουν και οι φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο. Επιπλέον το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
newsl face