alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
ΓΑΡΙΔΕΣ

ΓΑΡΙΔΕΣ

Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη

Έχουν μια απίστευτη ντελικάτη σάρκα και μια αέρινη αλλά χαρακτηριστική γεύση που νομίζεις ότι αν την γευτείς πρώτη φορά δεν θα την ξεχάσεις σχεδόν ποτέ! Ειδικά οι μεγάλη ελληνική γάμπαρη με το σταχτή χρώμα και την πλούσια σάρκα μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες τρόπους αλλά η πεμπτουσία της γεύσης της είναι όταν απλά την ακουμπήσετε επάνω στην σχάρα με λίγο θαλασσινό αλάτι και την ψήσετε 4-5 λεπτά.
Οι γαρίδες είναι μαλακόστρακα (όπως οι αστακοί και τα καβούρια) και ανήκουν στην κατηγορία των αρθροπόδων. Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας. Σήμερα είναι γνωστά γύρω στα 2.000 είδη. Στην αρχαιότατα οι γαρίδες κατατάσσονταν στα οστρακόδερμα και συναντούνται συχνά με τα ονόματα «καρίδες» ή «καρίς». Σύμφωνα με τον Αθήναιο ονομάστηκαν καρίδες λόγο της κατασκευής του σώματος τους μια και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλαμβάνει το κεφάλι. Συνήθως καταναλώνονταν ψητές ή βραστές με μπόλικα μυρωδικά. Στο γαστρονομικό ποίημα του Ρωμαίου Φιλόξενου οι γαρίδες μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, γάρο, μέλι , ρίγανη και μαύρο πιπέρι.
Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα, χρώματος σταχτί. Το μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη ψαρεύεται στην Πρέβεζα, την Αλεξανδρούπολη και στον Πλαταμώνα και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά. Και το γαριδάκι Συμης με το ξεχωριστό βαθύ κόκκινο χρώμα του και την απίστευτη γεύση του το οποίο όμως μπορεί να το απολαύσει κάποιος μόνο τηγανητό.

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε φρέσκιες γαρίδες

Οι γαρίδες έχουν μια χαρακτηριστική γυαλάδα στο κέλυφος. Αν δούμε ότι είναι θαμπές και το χρώμα τους δεν είναι τόσο έντονο, δεν τις αγοράζουμε.

Πιάνουμε μία γαρίδα. Αν μας φαίνεται πως είναι στεγνή ειδικά στο σώμα, ίσως δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μέχρι να φτάσει στην αγορά, ή δεν είναι τόσο φρέσκια.

Τις μυρίζουμε. Αν έχουν έντονη μυρωδιά αμμωνίας, μπορούμε να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για το πόσο φρέσκιες είναι.

Προσέχουμε το κεφάλι. Αν στην βάση του κοντά στο σώμα έχει αρχίσει να μαυρίζει, τότε πιθανόν να είναι κατεψυγμένες, που τις έχουν ξεπαγώσει, άρα ακατάλληλες για κατανάλωση.

Καλό είναι τις γαρίδες να τις μαγειρεύουμε αμέσως ή τουλάχιστον μετά από δυο ημέρες και όχι παραπάνω.

shrimps middle2

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένες γαρίδες

Διαβάζουμε προσεκτικά την συσκευασία. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει και ημερομηνία αλιείας.

Διατηρούμε τις γαρίδες στην κατάψυξη, τυλιγμένες σε χαρτί και σε νάιλον, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση του προϊόντος.

Φροντίζουμε ο καταψύκτης να είναι σε σταθερή θερμοκρασία -18 οC, όχι μόνο για τις γαρίδες, αλλά και για τη σωστή συντήρηση όλων των τροφίμων.

Aποφεύγουμε να αγοράζουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που πρόκειται να καταναλώσουμε μέσα σε ένα μήνα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Αφού αγοράσουμε τις γαρίδες, φροντίζουμε να τοποθετηθούν το συντομότερο στο ψυγείο, διότι είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία. Δεν τις αφήνουμε στην τσάντα με τα ψώνια για περισσότερο από μισή ώρα. Θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω ράφι του ψυγείου που είναι το πιο ψυχρό σημείο. Αν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο ημέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για ένα μήνα περίπου εφόσον από πριν είναι καλά διατηρημένες.

ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΥΧΟΥΜΕ

Για να ξεπαγώσουμε τις γαρίδες, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέσα στο ψυγείο. Δεν αποψύχουμε τις γαρίδες σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φούρνο μικροκυμάτων δεδομένου ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της υγρασίας τους και των θρεπτικών ουσιών, και επιπλέον υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αλλοίωσης και μόλυνσης.

ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΠΟΝΤΟΥΣ

Οι γαρίδες χάνουν την «εύθραυστη» διαφάνεια τους μόλις έρθουν σε επαφή με την υψηλή θερμότητα και η σάρκα τους αλλά και η φλούδα τους αποκτά σταδιακά το χρώμα του κοραλλιού. Επίσης δεν χρειάζονται παρατεταμένο μαγείρεμα ή βράσιμο ή ψήσιμο γιατί σκληραίνουν.

ΑΓΟΡΑ

Στην αγορά υπάρχουν κυρίως κατεψυγμένες γαρίδες εισαγωγής, μπορούμε όμως να βρούμε και φρέσκιες γαρίδες ελληνικής παραγωγής. Οι γαρίδες χωρίζονται σε νούμερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ξεκινώντας από τις γαρίδες νούμερο 0 (γνωστές και ως «γαρίδες Ατλαντικού»), οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες (από 100 έως 120 γρ. η καθεμία), μικραίνουν σε μέγεθος όσο μεγαλώνει το νούμερο. Οι γαρίδες νούμερο 6 είναι οι πιο μικρές (10-15 γρ. η καθεμία), ενώ η τιμή τους είναι αντίστοιχη του μεγέθους. Τα μεγέθη δεν έχουν βγει έτσι τυχαία αλλά έχουν προέλθει από το παγκόσμιο Ωκεανογραφικό ινστιτούτο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
newsl face