alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
ΣΤΑΦΥΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

ΣΤΑΦΥΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Τα σταφύλια έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία μέσα στους αιώνες. Υπάρχει εκτενής αναφορά τους σε προϊστορικούς χρόνους, που αποδεικνύει ότι καλλιεργήθηκαν στην Ασία το 5000 π.Χ. Τα σταφύλια απεικονίζονται, επίσης, με ιερογλυφικά σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.
Στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, τα σταφύλια είχαν τιμητική θέση για τη χρήση τους στην οινοπαραγωγική διαδικασία. Μέχρι εκείνη την περίοδο, πάνω από 90 ποικιλίες σταφυλιών ήταν ήδη γνωστές. Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες εξερεύνησαν την υδρόγειο, έφεραν και το σταφύλι μαζί τους.
Στις ημέρες μας, καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις ευεργετικές ιδιότητες των πολυφαινολών που βρίσκονται στα σταφύλια, τα φρούτα αυτά κερδίζουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από τους διατροφολόγους και τους καταναλωτές. Στη χώρα μας υπάρχουν ποικιλίες όπως Σουλτανίνα, Γκόλντ, Μοσχάτο επιτραπέζιο, Κάρντιναλ, Αττικής ή κόκκινη Σουλτανίνα.

ΑΓΟΡΑ

Όταν αγοράζετε σταφύλια βεβαιωθείτε ότι τα κόκκινα ή μαύρα είδη δεν έχουν ίχνος πρασινίλας και τα άσπρα έχουν μια κεχριμπαρένια απόχρωση. Τα κοτσάνια τους πρέπει να είναι φρέσκα αλλά να έχουν και ελάχιστα καφετιά τμήματα. Το τέλειο τσαμπί αποτελείτε από ρόγες ομοιόμορφες σε μέγεθος, χωρίς μικρές ρόγες ανάμεσά τους, ενώ όλες είναι καλά στερεωμένες στο κοτσάνι, αν και οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι τα τσαμπιά που έχουν την τάση να μαδάνε είναι και τα πιο γλυκά, και πιο αρωματικά. Τα σταφύλια πρέπει να είναι τέλεια σε εμφάνιση, χωρίς κηλίδες στη φλούδα τους.

grapes middle01

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Τα σταφύλια διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και τρεις εβδομάδες, κλεισμένα σε μεμβράνη που αερίζεται, ή σε πολύ δροσερό ντουλάπι μέχρι και δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80 θερμίδες. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης, περιέχουν φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, και κουερσιτίνη, η οποία προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδης δράση, αντιαλλεργική και αντιελκωτική δράση.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας, στην πραγματικότητα όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Η άποψη αυτή ξεκινάει από το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες έναντι του λευκού, κι αυτό γιατί πολλά θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού περιέχονται στη φλούδα και τα κουκούτσια, τα οποίο χρησιμοποιούνται μόνο στην οινοποίηση του κόκκινου κρασιού. Tο σταφύλι καθώς και τα παράγωγά του (κρασί, σταφίδα, χυμός σταφυλιού) είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥΣ

Ο πλούτος των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών στα σταφύλια είναι εκπληκτικός. Εκτός από τα κοινά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και το μαγγάνιο, τα σταφύλια είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που κυμαίνονται από κοινές καροτενοειδή όπως βήτα-καροτένιο μέχρι τα λιγότερα κοινά στιλβένια, όπως η ρεσβερατρόλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα κουκούτσια και τη φλούδα παρατηρείτε η μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στη φλούδα και τα κουκούτσια των σταφυλιών δεν σημαίνει ότι εμείς δεν επωφελούμαστε από την κατανάλωση ολόκληρου του σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένης και της σάρκας.

grapes middle02

ΣΤΑΦΥΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Τα σταφύλια είναι πολύ θρεπτικά φρούτα, πλούσια σε στοιχεία και μέταλλα, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και φρουκτόζη και έχουν μια εκπληκτική ικανότητα στην αναδόμηση των ιστών. Μια σειρά από ανεπιβεβαίωτες ιστορίες της μεταπολεμικής Ευρώπης αναφέρουν ότι οι πληγές των στρατιωτών που τρέφονταν μόνο με σταφύλια, επουλώνονταν πιο γρήγορα από ότι εκείνα των άλλων στρατιωτών.

Μια δημοφιλής αποτοξινωτική δίαιτα για την αντιμετώπιση διαφόρων χρόνιων διαταραχών περιλαμβάνει τη μονοφαγία σταφυλιών σταφύλια για 3 ημέρες και ονομάζετε σταφυλοθεραπεία. Την πρώτη ημέρα ο ασθενής λαμβάνει περίπου ½ κιλό σταφύλια, αυξάνοντας την ποσότητα αυτή μέχρι το ανώτερο όριο των 3 κιλών., χωρίς να καταναλώνει καμία άλλη τροφή.

Αν η θεραπεία ακολουθηθεί για περισσότερο από 7 ημέρες, συνιστάται ο ασθενής να ξεκινήσει μόνο με νερό για 1-2 ημέρες, χωρίς άλλη τροφή για να προετοιμαστεί ο οργανισμός του. Αυτή η δίαιτα καθαρίζει το στομάχι και τα έντερα. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα πρόγραμμα όπου καταναλώνει μόνο σταφύλια κάθε 2 ώρες, μασώντας πολύ καλά και τα κουκούτσια και τη φλούδα. Τα γεύματα αυτά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 7 ημερησίως.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα η οποία μπορεί να αποφευχθεί αν μασάει καλά τα κουκούτσια. Είναι καλύτερα να ξεκινήσει με μια μικρή ποσότητα των σταφυλιών, περίπου ½ κιλού την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά.
Η σταφυλοθεραπεία είναι αποτελεσματική και στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Καθαρίζει το σώμα από τοξίνες.

Είναι σημαντικό να ο ασθενής να μεταβεί σιγά – σιγά στην κανονική διατροφή. Καλύτερα είναι να καταναλώνει ωμά τρόφιμα για λίγες ημέρες, και σταδιακά να περιλαμβάνει μαγειρεμένο φαγητό το βράδυ, μαζί με λίγο γάλα ή ψωμί και για λίγο καιρό να μην συνδυάζει ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Υπό ιατρική παρακολούθηση η σταφυλοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι όγκοι, οι πνευμονικής διαταραχές, ψυχικές ασθένειες, διαταραχές του νευρικού, σεξουαλικά προβλήματα και διαβήτη. Τα σταφύλια έχουν ισχυρή καθαριστική δράση στο αίμα και χρησιμοποιούνται για την αποτοξίνωση του στομάχου και των εντέρων.

 
newsl face