alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Prev Next
4
3
2
1
Super User

Super User

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη

...Η άγνωστη ιστορία ενός γνωστού γλυκού

 

Έχουν γυριστεί ταινίες με αυτό το όνομα και έχουν γραφτεί ακόμα και τραγούδια! Για του λόγου το αληθές, τo 1971 ο τραγουδοποιός Don McLean έγραψε ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μηλόπιτα με τίτλο «American Pie» ενώ το 1999 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ομώνυμη ταινία, η οποία μάλιστα σημείωσε και πολύ μεγάλη επιτυχία. Και φυσικά κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να ξέρει να φτιάχνει μια μηλόπιτα, ανοικτή, σκεπαστή, με μήλα μέσα, με μήλα από πάνω, με πράσινα μήλα, με κόκκινα… έστω και την πιο απλή!


Μπορεί να έγινε γνωστή ως το εθνικό γλυκό των Αμερικάνων και να έχει συνδεθεί στενά με την κουλτούρα τους όμως η μηλόπιτα στην πραγματικότητα είναι «εφεύρεση» των Άγγλων. Η πρώτη μηλόπιτα-βέβαια σε πολύ διαφορετική μορφή από την σημερινή- εμφανίστηκε το 1381 στη Μεγάλη Βρετανία. Μια από τις πιο παλιές αναφορές στη μηλόπιτα είναι στο βιβλίο «The Forme of Cury» του 1390, από τον μάγειρα του Βασιλιά Ριχάρδου του 3ου και η ονομασία της συνταγής ήταν «Tartys in Applis» (τάρτα μήλου).
Το 1545, αρχίζουν και παρουσιάζονται συνταγές για μηλόπιτες όπου περιέχουν ζάχαρη ενώ μέχρι και το 1796, υπάρχουν συχνές αναφορές διάφορων παραλλαγών της σε βιβλία μαγειρικής αλλά και σε ποιήματα. Χάρη στις αποικίες των Ευρωπαίων στην Αμερική, η μηλόπιτα έγινε γνωστή στην αντιπέρα όχθη όμως το ξεκίνημα του μύθους της αμερικάνικης μηλόπιτας χρονολογείται κάπου στα μέσα του 18ου αιώνα, όπου υπήρχε καθημερινά σε όλα τα σπίτια και ήταν το σύνηθες απογευματινό κολατσιό των παιδιών.
Μπορεί στην Ελλάδα η ιστορία του διάσημου γλυκού να μην είναι τόσο μεγάλη σαν του σιροπιαστού μπακλαβά ή του γαλατένιου γαλακτομπούρεκου, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα, σπιτικά γλυκίσματα μικρών και μεγάλων με πολλές προσαρμογές στη δικιά μας ζαχαροπλαστική πραγματικότητα.

Διάσημες μηλόπιτες

 

Η Γαλλική


Μία από τις πιο γνωστές μηλόπιτες παγκοσμίως είναι η Τarte Tatin, η οποία έχει καταγωγή από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστορία, στην Προβηγκία λίγο μετά τον Μεσαίωνα, υπήρξαν οι αδερφές Τατέν, οι οποίες διατηρούσαν ένα πανδοχείο. Μια μέρα, μία από τις τρείς αδερφές πήγε να φουρνίσει μία μηλόπιτα για το εστιατόριο του ξενοδοχείου. Για καλή της τύχη από ότι αποδείχτηκε στην πορεία, αναποδογύρισε στον φούρνο και ψήθηκε με το μήλο στην κάτω πλευρά του ταψιού, με αποτέλεσμα να καεί και να δώσει μια καραμελένια γεύση που μας κέρδισε όλους.

photo central 17 10 2018
Η Αμερικάνικη

 

Αν και ουσιαστικά η μηλόπιτα όπως είπαμε είναι αγγλικής καταγωγής, η αμερικάνικη είναι αυτή που κέρδισε από την πρώτη στιγμή όλα τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της χώρας. Μάλιστα το 1903 ένα δημοσίευμα σε εφημερίδα έλεγε ότι όσοι δεν τρώνε μηλόπιτες πρέπει να εξαφανιστούν ενώ κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι δημοσιογράφοι ρώταγαν τους αμερικανούς στρατιώτες για ποιο λόγο πάνε στον πόλεμο αυτοί απαντούσαν «για τη μητέρα και τη μηλόπιτα» ενώ η 13η Μαΐου έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ ως η Εθνική μέρα της Μηλόπιτας.

 

Η Ολλανδική


Η ολλανδική μηλόπιτα (Hollandse Appeltaart), η οποία είναι και το εθνικό γλύκισμα των Ολλανδών, χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Μάλιστα λέγεται ότι εκείνη την εποχή, επειδή δεν υπήρχαν φούρνοι με έλεγχο θερμοκρασίας, ο χρόνος ψησίματός της μετριόταν με το πόσες προσευχές έπρεπε να πει κανείς μέχρι να ετοιμαστεί. Όποιος επισκεφτεί την Ολλανδία, θα δει τις περίφημες μηλόπιτες να εκτίθενται στις βιτρίνες κάθε ζαχαροπλαστείου, καφέ ή μπαρ της χώρας. Περιέχει σταφίδες, χυμό λεμονιού και κανέλα στη γέμισή της, ενώ η ζύμη της θυμίζει έντονα την βουτυρένια Πάστα Φλώρα.


Η Ελληνική


Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράδοση στη μηλόπιτα όπως οι παραπάνω χώρες, ωστόσο τα τελευταία 30 χρόνια η τάση να φτιάχνουμε γλυκίσματα με ζύμη ή φυλλο και μήλα τείνει να γίνει παράδοση στα οικογενειακά τραπέζια ή στις χειμερινές συγκεντρώσεις για καφέ και κους κους. Όταν πρωτογνωρίσαμε τη μηλόπιτα στη χώρα μας ήταν κυρίως σκεπαστή με βουτυρένιο ζυμάρι και μπόλικη κανέλλα! Στην πορεία όμως ανακαλύψαμε και την αναποδογυριστή μηλόπιτα με την καραμελένια γεύση με τη συνταγή να διαδίδεται από στόμα σε στόμα στην κάθε νοικοκυρά σκεπασμένη με ένα πέπλο πρωτοπορίας. Την νηστίσιμη μηλόπιτα με μπόλικη άχνη ζάχαρη φύλλο και ξηρούς καρπούς, το υγρό κέικ μηλόπιτας και την απλούστερη εκδοχή με το φύλλο σφολιάτας και τις μικροσκοπικές φετούλες μήλου πασπαλισμένες με καστανή ζάχαρη και κανέλλα. Πλέον οι συνταγές είναι άπειρες, βασισμένες κυρίως στις δυο αρχικές συνταγές της ανοιχτής και σκεπαστής μηλόπιτας αυτό που παραμένει σταθερό όμως είναι το παγωτό ή χτυπημένη σαντιγί στο πλάι και φυσικά ο αχνιστός καφές.

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Κείμενο & φωτογραφίες: Μυρσίνη Λαμπράκη

Τι είναι εκείνο που κάνει μια σπιτική μαρμελάδα να διαφέρει από τις άλλες... και σε εποχές μάλιστα, που οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν να παρουσιάσουν κομψοτεχνήματα τυποποίησης και πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις;
Νομίζω ότι είναι απλό! Κάθε βάζο σπιτικής μαρμελάδας περιέχει την προσωπική ενέργεια της δημιουργίας που μεταφέρει την δικιά της γλυκύτητα ψυχής.
Εφοδιαστείτε λοιπόν με πολύ αγάπη, με τα απαραίτητα εργαλεία, με μερικά φρέσκα φρούτα και ακολουθείστε τις οδηγίες μας για να φτιάξετε την ποιο ωραία μαρμελάδα της ζωή σας.

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΡΟΥΤΑ

 

Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα, γερά, καθόλου χτυπημένα ή σαπισμένα. Τα φρούτα πρέπει να πλένονται γρήγορα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, να στεγνώνονται πολύ καλά ώστε να μην κρατάνε υγρασία στην φλούδα τους που θα επιρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Αν τα φρούτα είναι μεγάλα, ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα, τα τεμαχίζετε, αν είναι μικρά τα κόβετε στα δύο ή τα αφήνετε ολόκληρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια. Ορισμένα φρούτα, επειδή κατεβάζουν τους δικούς τους χυμούς, είναι ωραία να «μαριναριστούν» σε ζάχαρη με ένα δυο σταγόνες κονιάκ ή λεμόνι για 6-7 ώρες. Για παράδειγμα οι φράουλες, τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια.
Αν χρησιμοποιήστε τις φλούδες «πικρών» φρούτων όπως των κίτρων, των μανταρινιών, των περγαμόντων, των πορτοκαλιών τα «ζεματίζετε» 1-2 φορές για να γλυκάνουν κι έπειτα τα προσθέτετε στο μίγμα της μαρμελάδας.
Στην «μόδα» και όχι άδικα είναι οι μαρμελάδες που περιέχουν ολόκληρα κομμάτια φρούτου καθώς και εκείνες με την υπόπικρη γεύση -λατρεμένες από πολλούς.
Προσοχή!!! Ξεχάστε τα καπάκια, όλες οι μαρμελάδες βράζονται σε ανοιχτές και φαρδιές κατσαρόλες για να διευκολυνθεί ή εξάτμιση του νερού.

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 

*1 ζυγαριά κουζίνας για να ζυγίζετε τα φρούτα και τη ζάχαρη
*1 ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση σπάτουλα (θα τη χρησιμοποιήσετε μόνο για τη μαρμελάδα για να μην «παίρνει» μυρωδιές από άλλα τρόφιμα
*1 τρυπητή κουτάλα για να τραβήξετε τα φρούτα από το σιρόπι
χωνί με φαρδύ στόμιο για να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τη μαρμελάδα στα βάζα
*1 μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο
*1 θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για να ελέγχετε πότε η μαρμελάδα σας είναι δεμένη
*Βάζα πολύ καθαρά που κλείνουν αεροστεγώς. Τα πιο κατάλληλα θεωρούνται αυτά που σφραγίζουν με συρμάτινο κλείσιμο και λάστιχο. Για να μην σας σπάσουν τα λεπτά γυάλινα βάζα, καθώς «χύνετε» μέσα την καυτή μαρμελάδα, βάλτε μέσα ένα κουταλάκι.
*Ετικέτες όπου θα αναγράφεται το είδος της μαρμελάδας και την ημερομηνία παραγωγής.

ΠΗΚΤΙΝΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

 

Το μεγάλο μυστικό για μια ωραία και πηκτή υφή στις μαρμελάδες σας είναι ένα φυσικό συστατικό που περιέχεται μέσα σε ορισμένα φρούτα: η πηκτίνη!!!
Τα ιδεώδες σε σύσταση φρούτα που τη περιέχουν είναι τα μήλα (σάρκα, φλούδα και κουκούτσια), τα κυδώνια (κυρίως τα κουκούτσια τους), τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, και τα κορόμηλα.
Ιδιαίτερα τα κυδώνια με τη θερμοκρασία ζελατινοποιούνται γι αυτό θεωρούνται και ιδανικά για την παρασκευή πελτέ και παστοκύδωνου. Κρατήστε τα κουκούτσια από τα κυδώνια, μπορείτε κάθε φορά που θα κάνετε μαρμελάδα, ακόμα και με άλλα φρούτα, να ρίχνετε μερικά από αυτά στη διαδικασία του βρασίματος για να επιτύχετε καλύτερο πήξιμο.
Λιγότερη πηκτίνη περιέχουν οι φράουλες, τα κεράσια, τα βύσσινα και γενικά τα εσπεριδοειδή.

ΕΙΔΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ…. ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ

 

Στο εμπόριο υπάρχει ζάχαρη ειδική για την παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού. Πρόκειται για μια ζάχαρη με την οποία έχουν αναμειχθεί φυσική πηκτίνη φρούτων και κιτρικό οξύ. Η πηκτίνη βοηθάει στο πήξιμο, ενώ την ίδια στιγμή τα κιτρικό οξύ «υπόσχεται» την καλύτερη συντήρηση της μαρμελάδας. Επίσης χρησιμοποιώντας αυτή τη ζάχαρη, που αν και είναι ακριβότερη από την κοινή, θα βράσετε λιγότερο τα φρούτα σας, οπότε θα απολαύσετε στο μέγιστο το άρωμα τους.
Πέντε- έξι λεπτά βρασίματος για ένα κιλό φρούτα είναι αρκετό.

ΠΩΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ

 

Για να διαπιστώσετε αν έχει «δέσει» καλά η μαρμελάδα υπάρχουν βασικά δύο τρόποι ένα πρακτικός και ένας «επιστημονικός»:

1. Χρησιμοποιείται το ειδικό θερμόμετρο για σιρόπια, το οποίο βουτάτε για λίγα λεπτά μέσα στην κατσαρόλα που σιγοβράζει η μαρμελάδα, όταν αυτό δείξει 105-106 βαθμούς C τότε η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
2. Ρίχνετε μια κουταλιά από το μείγμα της μαρμελάδας σε ένα πιατάκι και μετά από μερικά λεπτά την απλώνετε με το δάχτυλο, αν ρυτιδιάσει η επιφάνεια τότε είναι «δεμένη».

ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

 

Το βασικό συστατικό της μαρμελάδας είναι τα φρούτα τα οποία περιέχουν τα δικά τους φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο για να φτιάξετε τη μαρμελάδα σας είναι απαραίτητο να προσθέσετε, εκτός από τη φυσική, τη βιομηχανική ζάχαρη που την επιβαρύνει πολύ σε θερμίδες. Η μαρμελάδα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι είναι μια παχυντική τροφή αφού τα 100 γραμ μαρμελάδας με απλή ζάχαρη περιέχουν 250 θερμίδες. Μια λύση για εκείνους που προσέχουν τη γραμμή τους αλλά και για τους διαβητικούς είναι η αντικατάσταση της κοινής ζάχαρης με φρουκτόζη. Ουσιαστικά δηλαδή με μια φυσική γλυκαντική ουσία που περιέχεται στα φρούτα.
Θα τη βρείτε σε δύο τύπους τη πολύ ψιλή, που μοιάζει με άχνη και την κρυσταλλική.
Στα 100 γραμ μαρμελάδας με φρουκτόζη περιέχονται 140 θερμίδες (περίπου οι μισές από μια κανονική μαρμελάδα).
Η αναλογία φρούτου και ζάχαρης είναι πολύ σημαντική διότι το δεύτερο συστατικό είναι εκείνο που ουσιαστικά συντηρεί τη μαρμελάδα και τα γλυκά του κουταλιού.
Η αναλογία της ζάχαρη ωστόσο αυξομειώνεται ανάλογα με το είδος του φρούτου αλλά ποτέ δεν πέφτει κάτω από το 60% του συνολικού μίγματος. Στα γλυκά φρούτα όπως τα σύκα και τα πεπόνια μειώνουμε στο 50%.

central 2

ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΤΕ

 

Αν η μαρμελάδα σας ζαχαρώσει σημαίνει ότι τα φρούτα σας παραέβρασαν ή η ζάχαρη που βάλατε ήταν περισσότερη. Ξαναβράζετε την μαρμελάδα προσθέτοντας λίγο νερό ή κάποιο λικέρ ακόμα και μερικές σταγόνες κονιάκ. Ξανά τοποθετείστε τη μαρμελάδα στα βάζα και κλείστε καλά.
Αν η μαρμελάδα σας μουχλιάσει σημαίνει είτε ότι η ζάχαρη που βάλατε ήταν λιγότερη, είτε ότι το μέρος που φυλάξατε τα βάζα ήταν υγρό. Αφαιρείτε τη μούχλα με ένα κουταλάκι και την καταναλώνετε αμέσως ή τη ξαναβράζετε.
Ποτέ μη βουτάτε χρησιμοποιημένο κουταλάκι ή μαχαίρι μέσα στο βάζο γιατί πολύ γρήγορα θα αναπτυχθούν μύκητες που θα σας «ξινίσουν» τη μαρμελάδα.
Πάντως φυλάξτε τα βάζα μακριά από φωτεινά και ζεστά μέρη. Το κάτω μέρος ή η «πόρτα» του ψυγείου θεωρούνται ιδανικά.
Τελευταίος αλλά όχι αμελητέος κανόνας: Μη γεμίζετε τα βάζα ασφυκτικά μέχρι επάνω. Πριν τα κλείσετε καθαρίστε προσεκτικά το στόμιο με ένα πανάκι «βουτηγμένο» όχι σε νερό αλλά σε ένα υψηλόβαθμο αλκοολούχο ποτό.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΤΕ

 

Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά και οι πικάντικες γεύσεις δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τις μαρμελάδες σας με ξυλάκια κανέλλας, «φασόλια» βανίλιας, ξυσμένο τζίντζερ, σπόρους κάρδαμου, αμπερόριζα , φρέσκια ψιλοκομμένη μέντα, γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο ψιλοτριμμένο. Μπορείτε επίσης να την εμπλουτίσετε την μαρμελάδα μήλου με μια κουταλιά κακάο. Προσθέστε τα αρωματικά τα τελευταία 10 λεπτά ώστε να διατηρήσουν το άρωμα και την γεύση τους.

 

ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ

 

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις μαρμελάδες μας με ένα και μόνο φρούτο. Όμως το πάντρεμα δύο ή και τριών φρούτων μαζί είναι συχνά πολύ επιτυχημένο. Οι πιο τολμηροί ας πειραματιστούν με μια μαρμελάδα από πορτοκάλι, μήλο και τριμμένο καρότο ή μαρμελάδα από ώριμες ντομάτες με γαρύφαλλα.

Μαρμελάδα με μήλα και μέντα

Μαρμελάδα με φράουλες, κεράσια, βατόμουρα

Μαρμελάδα ανανά με ακτινίδιο

Μαρμελάδα πικρή με πορτοκάλια, κίτρο και μανταρίνι

Μαρμελάδα ροδάκινο με πορτοκάλι

Μαρμελάδα βερίκοκο με πορτοκάλι

 

ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

Οι φρέσκες σπιτικές μαρμελάδες που περιέχουν ολόκληρα κομμάτια φρούτου μπορούν να σερβιριστούν «εκτός ψωμιού» σα σάλτσα επάνω σε φρέσκο γιαούρτι ή δίπλα σε ένα μανούρι ή μια μυζήθρα. Δοκιμάστε μια μαρμελάδα από τριαντάφυλλο ή ντομάτα δίπλα σε ένα ξινό φρέσκο τυρί. Τελειώστε γαρνίροντας με καβουρντισμένα αμύγδαλα. Επιδόρπια καλοκαιρινά, γρήγορα και έξυπνα με λίγες θερμίδες εφόσον αποφεύγετε το βούτυρο και διαλέξετε ως τυρί ένα άπαχο μανούρι ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.


ΖΕΛΕ

 

Τα ζελέ είναι μια ποιο φίνα και διάφανη εκδοχή της μαρμελάδας, θέλουν υπομονή και μεγάλη μαεστρία διότι φτιάχνονται από τον ζωμό-χυμό των φρούτων. Το πιο παραδοσιακό Ελληνικό Ζελέ είναι εκείνο του κυδωνιού με το υπέροχο ρουμπινί χρώμα και την «κρυστάλλινη» όψη. Ζελέ επίσης φτιάχνουν στην Ήπειρο από κράνα και από ζίζιφα. Εξαιρετικό όμως ζελέ μπορείτε να φτιάξετε και από πορτοκάλι, μανταρίνι καθώς και δαμάσκηνα. Θα τον σερβίρετε κομμένο σε μικρά κομμάτια αλλά η χρήση του και ως «γλάσσο» σε τάρτες μάλλον θα σας φανεί χρήσιμη.

central 1

 

Νέα εποχή Coca-Cola... Καινοτομία, Συνεργασία, Σεβασμός στην κοινωνία και το περιβάλλον, ευκαιρίες για όλους, με όραμα για ένα κοινό, καλύτερο μέλλον

Την Πέμπτη, 31 Μαΐου, η Coca-Cola παρουσίασε τη νέα, παγκόσμια στρατηγική της «Total Beverage Company» και πώς αυτή ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα. Βλέπουμε λοιπόν, τη μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών να κάνει μια στροφή προς το περιβάλλον και την κοινωνική ευθύνη.

Με σεβασμό και ευθύνη στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, η νέα στρατηγική δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, για να προσφέρει στους καταναλωτές, όλων των ηλικιών, όλο και περισσότερες επιλογές και προϊόντα που κάνουν κάθε στιγμή της ημέρας τους πιο ευχάριστη και πιο απολαυστική. Συγκεκριμένα:
• Επεκτείνεται σε άλλες κατηγορίες, με οδηγό την καινοτομία και τις εξελισσόμενες επιθυμίες των καταναλωτών της.
• Ανανεώνει την κατηγορία των αναψυκτικών.
• Θέτει την καινοτομία ως βασικό μοχλό ανάπτυξης, δημιουργώντας επιλογές ειδικά για τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών.
• Αναπτύσσεται θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της την προσφορά στον άνθρωπο, στην κοινωνία και το περιβάλλον και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα.
Στο πλαίσιο της ανανέωσης της κατηγορίας των αναψυκτικών, το 2018 λανσάρει στην Ελλάδα, Fanta πορτοκαλάδα, με 30% λιγότερη ζάχαρη και 20% χυμό πορτοκάλι, Fanta πορτοκαλάδα και λεμονάδα Zero, χωρίς θερμίδες και με γλυκαντικό από το φυτό Στέβια, Sprite Zero Λεμόνι Μέντα, καθώς και δύο νέες γεύσεις Schweppes, με Λεμόνι και Μαστίχα-Μέντα, χωρίς ζάχαρη, γεύση εμπνευσμένη από την Ελλάδα και διαθέσιμη μόνο στη χώρα μας.

Επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες, παρουσιάζοντας τη σειρά AdeΖ που σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στην κατηγορία των ροφημάτων φυτικής προέλευσης, με θρεπτικές ιδιότητες. Η νέα σειρά διατίθεται με το πρωτοποριακό, 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι Plant Bottle, φτιαγμένο από 30% από φυτικά υλικά. Στον ίδιο άξονα, παρουσίασε πριν λίγους μήνες τη νέα σειρά Fuzetea, που συνδυάζει εκχυλίσματα τσαγιού, από 100% βιώσιμες καλλιέργειες, χυμό φρούτων και αρωματικά φυτά.

Στο ταξίδι αυτό, προς μία Total Beverage Company, οδικός χάρτης είναι η ανάπτυξη με σεβασμό και ευθύνη στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον, με στόχο να επιδρά θετικά στις ζωές των ανθρώπων, να προστατεύει τον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν καλύτερο κόσμο, με ένα κοινό μέλλον για όλους
Για να το επιτύχει εστιάζει σε 4 περιοχές:
- Διαφύλαξη Υδάτινων Πόρων. Έχοντας αναλάβει παγκόσμια δέσμευση να επιστρέψει στη φύση και στις τοπικές κοινότητες το 100% του νερού που χρειάζεται για την παραγωγή των προϊόντων της, μέχρι το 2020, έχει ήδη ξεπεράσει το στόχο της, 4 χρόνια νωρίτερα, επιστρέφοντας το 115%. Στην Ελλάδα, υλοποιεί, με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», που έχει συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του φαινομένου της λειψυδρίας, σε 32 ελληνικά νησιά.
- Το όραμα για έναν πλανήτη χωρίς απορρίμματα: Η παγκόσμια δέσμευση της Coca-Cola είναι, για κάθε συσκευασία που προωθεί στην αγορά, να συλλέγει και να ανακυκλώνει άλλη μία, μέχρι το 2030. Επιπρόσθετα, στοχεύει, οι συσκευασίες των προιόντων της να προέρχονται κατά μέσο όρο, από 50% ανακυκλωμένη ύλη, ενώ επενδύει στην ενίσχυση των υποδομών, στις τοπικές κοινωνίες, ώστε η ανακύκλωση να είναι προσβάσιμη σε όλους.
- Στήριξη των νέων και των γυναικών: Μέσα από προγράμματα που της Coca-Cola και Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, όπως το Youth Empowered, αλλά και το Counting Stars, συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων που οδηγούν στην αύξηση της απασχολησιμότητας των νέων όσο και της επιχειρηματικότητας των γυναικών.

Το συνολικό όραμα της εταιρείας παρουσιάστηκε από την κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola, για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ενώ οι πυλώνες, μέσω των οποίων το όραμα γίνεται πραγματικότητα αναπτύχθηκαν από την κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας, για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και την κυρία Ντιάνα Μπίρμπα, Διευθύντρια Marketing της Cocа-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον μίλησε για την ανάπτυξη που σηματοδοτεί η νέα στρατηγική για την τοπική παραγωγή και τον τρόπο που υπηρετείται από τις επενδύσεις στη χώρα, και ιδιαίτερα από το Σχηματάρι mega-plant.

ΚΙΝΟΑ

Η ΧΡΥΣΗ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΝΚΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ : ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ

 

Η κινόα (ή κίνβα) ήταν κατά τους Ίνκας, μια αληθινά χρυσή τροφή, πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Έχει περιγραφεί ως «η μητέρα όλων των δημητριακών». Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Κολομβίας, της Χιλής και του Περού, ο οποίος μαζί με το καλαμπόκι και τις πατάτες, ήταν η βάση της διατροφής κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Ίνκας.

ΑΠΙΘΑΝΗ ΤΡΟΦΗ


Σε έρευνα που διεξάγεται τις τελευταίες δεκαετίες, διαπιστώθηκε ότι η θρεπτική αξία του είναι συγκρίσιμη μόνο με το μητρικό γάλα, το οποίο είναι η πιο πλήρης τροφή που είναι γνωστή στις μέρες μας. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο. Εμφανίζει, επομένως, έντονη επουλωτική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ, καταναλώνεται σε μορφή λαδερού, οσπρίου ή σαλάτας. Περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε δημητριακό, 16,2% σε σύγκριση με το 14% του σιταριού και το 7,5% του ρυζιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αμινοξέα λυσίνη, μεθειονίνη και κυστίνη και επιπλέον περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Η πρωτεΐνη στην κινόα έχει υψηλή βιολογική αξία γιατί περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του οργανισμού. Μεταξύ αυτών είναι η μεθειονίνη και η λυσίνη, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης, και έτσι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που συνδέεται με την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Επιπλέον όμως έχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά από αυτές τις τροφές και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευνοώντας τη λειτουργία του εντέρου και την αύξηση της αίσθησης του κορεσμού. Επίσης βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος που η κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την υγεία και βοηθώντας επίσης στην ισχυροποίηση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα Β1, Β2, Β3, Β6 και φολικό οξύ). Η κινόα είναι επιπλέον καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου και άλλων μέταλλων (όπως χαλκού), όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες D και Ε, που ελέγχουν τις διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Είναι πλούσια πηγή σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Η κινόα περιέχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό ενέργειας με το καστανό ρύζι (100 g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100 g καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες). Το ισχυρό θρεπτικό προφίλ της κινόα ενισχύεται με την έντονη παρουσία σε σαπωνίνες, ουσίες με ισχυρό αντιοξειδωτικό χαρακτήρα που ενισχύουν την αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σαπωνίνες είναι φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που τις περισσότερες φορές δεν ενεργούν άμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σαν πρώτες ύλες για να συνθέσει τις κατάλληλες ενώσεις. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες, μελέτες δείχνουν τα ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, στον καρκίνο, στην υγεία των οστών, και στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σαπωνίνες δεσμεύονται με τα χολικά άλατα και την χοληστερόλη στον εντερικό σωλήνα. Τα χολικά άλατα δημιουργούν μικρά μικύλλια με την χοληστερόλη διευκολύνοντας την απορρόφηση της. Οι σαπωνίνες προκαλούν την μείωση της χοληστερόλης αίματος αποτρέποντας την επαναπορρόφησή της. Μελέτες δείχνουν ότι οι σαπωνίνες έχουν αντι-νεοπλασματικές και αντι-μεταλλαξιογόνες δραστηριότητες και μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου αποτρέποντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

kinoa central 12 03 2018

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ


Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, πολύ καλή και για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και, επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κινόα θεωρείται μια πλήρης τροφή από τον FAO (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία). Η Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών τη χαρακτήρισαν ως το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή, και επιλέχθηκε από τη NASA για να πλαισιώσει τη διατροφή των αστροναυτών σε διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας, λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής του αξίας. Χάρη στις θρεπτικές της ιδιότητες, συνιστάται ιδιαίτερα σε χορτοφάγους, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη, άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και ιδιαίτερα σε αθλητές.

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ


Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές. Η παρασκευή της είναι απλή: Ρίχνετε ένα μέρος κινόα σε δυο μέρη νερό που βράζει και, όταν ξαναπάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό (περίπου 15). Είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι γίνουν διαφανείς. Το δημητριακό αυτό μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές όπως σε νιφάδες δημητριακών, αλεύρι καθώς και μπάρες δημητριακών. Κάθε μία από αυτές τις μορφές της κινόα επιτρέπει μια διαφορετική παρασκευή όσον αφορά την κατανάλωση. Τα δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, κέικ, γλυκά ή να αντικαταστήσουν το ρύζι. Οι νιφάδες μπορεί να καταναλωθούν για πρωινό μαζί με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι. Το αλεύρι, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές για ψωμιά ζυμαρικά, κέικ και πίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Subscribe to this RSS feed
 
newsl face