alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
ΦΡΑΟΥΛΑ

ΦΡΑΟΥΛΑ

Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη

Η φράουλα, Fragaria vesca, ανήκει στην οικογένεια των μούρων και είναι τόσο αγαπητές όσο λίγα φρούτα στον κόσμο. Υπάρχουν δε περισσότερα από 10 είδη της Fragaria που διαφέρουν σε γεύση, μέγεθος και υφή αλλά όλα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με καρδιά, κόκκινη ζουμερή σάρκα μικροσκοπικούς σπόρους, με φύλλα και μίσχο που κοσμούν τις άκρες τους σαν κορώνες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Η πρώτη καλλιέργεια φράουλας φαίνετε ότι αναπτύχθηκε στη Γαλλία τα τέλη του 18ου αιώνα. Παρόλα αυτά ο καρπός της φράουλας αναφέρετε αρκετά συχνά στην αρχαία ρωμαϊκή λογοτεχνία πάντα όμως σε σχέση με ιατρική χρήση. Οι γάλλοι ήταν εκείνοι που άρχισαν να παίρνουν πρώτοι τις άγριες φράουλες από το δάσος και να τις φυτεύουν στους κήπους τους γύρω στον 13 αιώνα. Ο Κάρολος, ο βασιλιάς της Γαλλίας, 1364-1380, είχε ήδη 1.200 φυτά φράουλας στον βασιλικό κήπο του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1400 δυτικοευρωπαϊκοί μοναχοί απεικόνισαν την άγρια φράουλα σε εικονογραφημένα χειρόγραφα τους. Στην Αγγλία, η ζήτηση για την τακτική καλλιέργεια φράουλας αυξήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1500. Οδηγίες για την καλλιέργεια και συγκομιδή φράουλας εμφανίστηκαν εγγράφως στο 1578. Μέχρι το τέλος του 1500 είχαν αναφερθεί τρία ευρωπαϊκά είδη: Fragaria vesca, Fragaria moschata, και Fragaria viridis. Το 1714 ένας Γάλλος μηχανικός που υπηρετούσε στη Χιλή και το Περού, παρατήρησε ότι οι εδώδιμες εκτάσεις με φράουλες σε αυτές τις περιοχές, ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στην Ευρώπη. Αποφάσισε να φέρει ένα δείγμα αυτής της φράουλας για να καλλιεργηθεί στη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο, χυμώδης, γλυκό υβρίδιο (η σύγχρονη φράουλα κήπου) που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στην Ευρώπη.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

Όπως και πολλά άλλα φρούτα, οι φράουλες έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα είδος πολυτελείας που απολάμβαναν μόνο οι βασιλείς. Λέγεται ότι οι νεόνυμφοι είχαν το δικαίωμα να φάνε φράουλες με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ως πρωινό του γάμου, πιστεύοντας ότι είναι αφροδισιακό.

fraoules middle

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Επιλέξτε φράουλες που είναι σφιχτές, παχουλές, χωρίς χτυπήματα και μούχλα. Ψάξτε για εκείνες που έχουν ένα λαμπερό, βαθύ κόκκινο χρώμα και φωτεινό πράσινο κοτσάνι. Μόλις συλλεχθούν οι φράουλες δεν ωριμάζουν περαιτέρω, ώστε να αποτρέπεται εκείνο το θαμπό χρώμα και τα πράσινα φύλλα με τα κίτρινα μπαλώματα. Τις πλένετε με κρύο νερό και τις χειρίζεστε με προσοχή για να μην χτυπηθούν. Η μυρωδιά της φράουλας μπορεί να είναι ένας δείκτης της ποιότητας. Είναι ιδιαίτερα ευπαθής και έτσι τρώγονται καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες από την συγκομιδή και αγορά τους.Τις αφήνετε σε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα ώστε να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή των βιταμινών C και Κ, περιέχουν επίσης μια καλή δόση από φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών και φλαβονοειδών που κάνουν τις φράουλες να έχουν φωτεινό κόκκινο χρώμα. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία σε ένα φαρμακευτικό πλαίσιο για να καταπολεμούν παθήσεις του πεπτικού, για λεύκανση δοντιών και για τους ερεθισμούς του δέρματος. Οι φυτικές ίνες και η φρουκτόζη που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας την πέψη και οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι έχει μια επίδραση κορεσμού. Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή να χρησιμοποιηθούν για τσάι.
Το ζωηρό κόκκινο χρώμα της φράουλας οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες ανθοκυανινών, πράγμα που σημαίνει, επίσης, ότι περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη φλεγμονή, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το ντελικάτο αυτό φρούτο με το ευαίσθητο άρωμα μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο με την ζαχαροπλαστική και λιγότερο με την μαγειρική. Αγαπάει τις λευκές φίνες κρέμες αλλά είναι καλός σύντροφος και της σοκολάτας.
Δοκιμάστε την συνταιριασμένη με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ως σαλάτα ιδιαίτερα όταν αυτές δεν είναι πολύ γλυκές

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
newsl face