alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

kotopoulo papia LARGE

Εορταστικό, φίνο, με μία εξωτική νότα από το βαθύ κόκκινο γλάσο ροδιού και το άρωμα της λεβάντας

ΨΗΤΗ ΠΑΠΙΑ Ή ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΡΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΒΑΝΤΑ

kotopoulo papia LARGE

Εορταστικό, φίνο, με μία εξωτική νότα από το βαθύ κόκκινο γλάσο ροδιού και το άρωμα της λεβάντας

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 25€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 πάπια περίπου 2 κιλά, ή 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουτ.γλυκ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ.γλυκ. λεβάντα ξερή
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ.γλυκ. πράσινο πιπέρι
  • 5 φλιτζάνια χυμό ροδιού
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σουπ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι

Θρεπτικά συστατικά

(Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε καλά την πάπια ή το κοτόπουλο. Αφαιρείτε το λίπος από την κοιλιά, τον λαιμό και το κάτω μέρος του σώματος. Σκουπίστε τη σάρκα του κρέατος με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

 

2. Αδειάζετε στον μύλο των μπαχαρικών ή στο γουδί το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και την λεβάντα και τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα χαρμάνι. Με αυτό το μίγμα αλείφετε εσωτερικά και εξωτερικά την πάπια ή το κοτόπουλο.


3. Τοποθετείτε την πάπια ή το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα πάνω, σ' ένα αντικολλητικό ταψί. Το βάζετε στο μέσο του φούρνου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ½ ώρα.


4. Κατόπιν μεταφέρετε την πάπια σε μια πιατέλα. Σουρώνετε σ' ένα μπολ τους ζωμούς από το κρέας και το αφήνετε για 10΄ να κρυώσει. Αφαιρείτε με ένα κουτάλι το λίπος που έχει ανέβει στην επιφάνεια του μπολ. Αδειάζετε τον καθαρό ζωμό στο ταψί, προσθέτετε και τον ζωμό κοτόπουλου, το κρασί, λίγο αλάτι και το βούτυρο. Τοποθετείτε ξανά την πάπια στο ταψί με το στήθος προς τα κάτω. Περνάτε όλη την επιφάνεια της πάπιας με το γλάσο ροδιού και με τη βοήθεια ενός πινέλου.

 

5. Το γλάσο ροδιού φτιάχνεται ως εξής: Ενώστε σε μία μικρή κατσαρόλα το χυμό από το ρόδι, το μπαλσάμικο, το λεμόνι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγοβράστε για 25-30' μέχρι να πυκνώσει και να γίνει σαν σιρόπι.

 

6. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25΄, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία της επάλειψης με το γλάσο, μέχρι η πάπια ή το κοτόπουλο να γίνει τραγανό και ρόδινο. Τοποθετείτε την πάπια σε μια πιατέλα και τη διατηρείτε ζεστή. Αδειάζετε τους ζωμούς από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι σάλτσας και το βάζετε για 8΄ σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πυκνώσει. Σερβίρετε την πάπια ή το κοτόπουλο ζεστό με τη σάλτα του.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Συνοδέψτε με πατάτες βραστές ή ένα εορταστικό ρύζι με ξηρούς καρπούς.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face