Logo

laxanontolmades saltsa top

Από τα πιο κλασικά και λατρεμένα πιάτα της πολιτικής κουζίνας. Το φτιάχνω χρόνια τώρα με όλες τους τις εκδοχές. Άλλοτε πιο πικάντικο, με μπόλικη κανέλα και άλλοτε διακριτικό, μια τσιμπιά μπαχάρι μόνο!! Δοκιμάστε αυτούς τους λαχανοντολμάδες και ταξιδέψτε στην πιο νόστιμη κουζίνα την Kωνσταντινοπολίτικη!!

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

laxanontolmades saltsa top

Από τα πιο κλασικά και λατρεμένα πιάτα της πολιτικής κουζίνας. Το φτιάχνω χρόνια τώρα με όλες τους τις εκδοχές. Άλλοτε πιο πικάντικο, με μπόλικη κανέλα και άλλοτε διακριτικό, μια τσιμπιά μπαχάρι μόνο!! Δοκιμάστε αυτούς τους λαχανοντολμάδες και ταξιδέψτε στην πιο νόστιμη κουζίνα την Kωνσταντινοπολίτικη!!

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

Για τη γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη γέμιση. Βάζετε τις σταφίδες σε ένα μπολ σε νερό και τις αφήνετε να μουλιάσουν για 15 λεπτά και μετά τις σουρώνετε.


2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε, για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να καβουρντιστεί το κουκουνάρι. Έπειτα ρίχνετε την κανέλα, τον δυόσμο και το μπαχάρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το ρύζι.


3. Προσθέτετε νερό τόσο όσο να καλύψει τα υλικά και αλατοπιπερώνετε. Τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα της γέμισης να σταθεί για 10 λεπτά και προσθέτετε τον μαϊντανό και τον άνηθο.


4. Σε μια κατσαρόλα βράζετε άφθονο νερό. Παίρνετε το λάχανο και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε κυκλικά το χοντρό κοτσάνι στη βάση του. Ρίχνετε το λάχανο με το κομμένο μέρος προς τα κάτω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου. Το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να κρυώσει.


5. Αφαιρείτε με προσοχή τα φύλλα του λάχανου και τα απλώνετε στον πάγκο εργασίας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να βγάλετε όλα τα φύλλα. Τοποθετείτε τα μικρά φύλλα και την καρδιά του ζεματισμένου λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας, όπου θα μαγειρέψετε το φαγητό.


6. Τυλίγετε τους ντολμάδες ως εξής: Παίρνετε ένα από τα μεγάλα φύλλα, και το σχίζετε στα δυο. Βάζετε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα της γέμισης στο κάτω μέρος του μισού φύλλου, διπλώνετε την οριζόντια πλευρά, μετά τις κάθετες πλευρές και τυλίγετε τον λαχανοντολμά απαλά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά.


7. Τους αραδιάζετε στην κατσαρόλα και απο πάνω βάζετε μια στρώση από τα μικρά φύλλα. Όταν τελειώσουν προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό. Βάζετε ένα ρηχό πιάτο αναποδογυρισμένο πάνω από το φαγητό για να διατηρούνται στην θέση τους οι ντολμάδες. Σιγοβράζετε για 45 λεπτά. Σερβίρετε του λαχανοντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου, με τη σάλτσα τους.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κύμινο για έξτρα γεύση. Αν και σίγουρα δεν είναι το απόλυτο μπαχαρικό μαζί με την κανέλα και το μπαχάρι. Μπορείτε να τους κάνετε και αυγολέμονο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template