Logo

splina-gemisti top

Εξαιρετικός μεζές της ελληνικής κουζίνας με πλούσια γεύση και υπέροχη γέμιση

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΣΠΛΗΝΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΙΜΑ

splina-gemisti top

Εξαιρετικός μεζές της ελληνικής κουζίνας με πλούσια γεύση και υπέροχη γέμιση

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 20 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
15 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 22€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα ()

Για τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, τον κιμά και το συκώτι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά ώσπου να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και το συκώτι.


2. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας και όλο τον πελτέ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και μπαχάρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί ώσπου να ψηθεί καλά ο κιμάς και να μείνει με ελάχιστα υγρά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.


3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σπλήνα. Αφού την πλύνετε καλά, με ένα κοφτερό μαχαίρι τη χαράζετε κατά μήκος και αρχίζετε να βαθαίνετε τη σχισμή σκάβοντας προσεκτικά προς τα κάτω και προς τα πλάγια, προσέχοντας να μην τη τρυπήσετε. Την βάζετε σε ένα ταψί.


4. Ανακατεύετε στον κιμά τη φρυγανιά, το αυγό, τον μαϊντανό και τα τυριά (τριμμένο και κύβους). Σε αυτό το στάδιο ο κιμάς πρέπει να είναι πολύ στεγνός. Αν δεν είναι προσθέτετε λίγη φρυγανιά ακόμα.


5. Γεμίζετε προσεκτικά τη σπλήνα και ράβετε τη σχισμή. Αν περισσέψει γέμιση τη βάζετε γύρω από τη σπλήνα στο ταψί.


6. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας με αλάτι, πιπέρι, κανέλα και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη σπλήνα και προσθέτετε ελάχιστο νερό.


7. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε το φαγητό, αν έχει απορροφήσει τα υγρά του προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό.


8. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη σπλήνα να πάρει λίγο χρώμα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την γεμιστή σπλήνα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όμως περισσότερη σάλτσα και ελαιόλαδο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template