Παραλλαγή του Κρητικού ντάκου, πρώτο ξαδερφάκι της μόστρας Μυκόνου, αλλά με την υπογραφή της Καλυμνιώτικης γαστρονομίας. Αυτός ο ντάκος είναι διαφορετικός γιατί γίνεται με εφτάζυμα παξιμάδια και μπόλικο μαύρο σουσάμι.
ΜΙΡΜΙΖΕΛΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΜΙΡΜΙΖΕΛΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΜΙΡΜΙΖΕΛΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Παραλλαγή του Κρητικού ντάκου, πρώτο ξαδερφάκι της μόστρας Μυκόνου, αλλά με την υπογραφή της Καλυμνιώτικης γαστρονομίας. Αυτός ο ντάκος είναι διαφορετικός γιατί γίνεται με εφτάζυμα παξιμάδια και μπόλικο μαύρο σουσάμι.
1. Αν το εφτάζυμο ή το σταρένιο παξιμάδι είναι σκληρό το βρέχετε ελαφρά με λίγο κρύο νερό μόλις για 1΄.
2. Το σπάτε σε κομμάτια και το βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες, τις ροδέλες κρεμμυδιού, τις ελιές, την κάπαρη, το δυόσμο. Πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι. Αλατίζετε και αφήνετε την σαλάτα να «σταθεί» στο ψυγείο για 10΄ ώστε να κατεβάσει τα υγρά της.
3. Βγάζετε από το ψυγείο και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Σερβίρετε αμέσως.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να την εμπλουτίσετε με λίγη φέτα ή ξινομυζήθρα.