Για 4 άτομα ()
1. Πλένετε και στεγνώνετε τα καλαμαράκια. Το κόβετε σε χοντρές ροδέλες, κρατώντας τα πλοκάμια ολόκληρα και αλατοπιπερώνετε.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεται 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπούκοβο και το μισό σκόρδο. Προσθέτετε τα καλαμάρια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ασπρίσει η σάρκα τους, 1 λεπτό. Μην τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν. Βγάζετε τα καλαμαράκια με μια τρυπητή κουτάλα. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά.
3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και τους χυμούς που έχουν βγάλει τα καλαμαράκια και τα φέρνετε σε βρασμό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το ζωμό να σιγοβράζει.
4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το υπόλοιπο σκόρδο για 1 – 2 λεπτά. προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 – 4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί.
5. Στη συνέχεια προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το ζωμό και σιγοβράζετε το ριζότο μέχρι να απορροφήσει το ζωμό. σιγοβράζει μείγμα και ψήνουμε σε ισχυρή σιγοβράστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί το ζωμό. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας ½ φλιτζάνι ζωμό τη φορά μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να μελώσει το ριζότο, θα σας πάρει περίπου 18 – 20 λεπτά. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, το μαϊντανό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 1 λεπτό.
6. Αποσύρετε το ριζότο από τη φωτιά, Προσθέστε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.
Είναι σημαντικό να μην παραψήσετε τα καλαμαράκια γιατί θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή.