Για 6 άτομα ()
1. Ξεπλένετε και καθαρίζετε καλά τα μύδια, τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζετε για 2' σε ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το βούτυρο και τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό.
2. Σιγοβράζετε για 5΄και ρίχνετε άλλα 5 φλιτζάνια τσαγιού νερό και αλατίζετε. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το ρύζι στην κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 15΄-20΄.
4. Αποσύρετε και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα την κατσαρόλα για 5'-10' έως ότου χυλώσει. Σερβίρετε το πιλάφι ζεστό με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε ως εξής: Τα πλένετε καλά μαζί με το κέλυφος με νερό βρύσης. Τα τρίβετε με ένα βουρτσάκι ή με σύρμα κουζίνας, ώστε να φύγει η άμμος και όλα όσα υπάρχουν στο εξωτερικό τους. Πιάνετε γερά το μύδι με το ένα χέρι και τραβάτε το γένι του με το άλλο ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Αν βρείτε μύδια που έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει, πρέπει να τα πετάξετε. Επειδή όμως μόλις αφαιρέσετε το γένι του, το μύδι πεθαίνει, θα το κάνετε την τελευταία στιγμή όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε και ποτέ νωρίτερα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε το μυδοπίλαφο με ολόκληρα μύδια στο κέλυφος. Πλένετε πολύ καλά τα μύδια, τα αχνίζετε για 2΄-3΄με τα κελύφη και τα βάζετε στη συνέχεια σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν και καθαρίζετε το μισό κέλυφος από τα υπόλοιπα. Τα κρατάτε ξεχωριστά και τα προσθέτετε στο πιλάφι 5΄πριν το αποσύρετε από τη φωτιά.