Logo

XOIRINO PLIGOURI large

Παραδοσιακό ,εορταστικό φαγητό της Κω που φτιαχνόταν πάντοτε με χοντρό κομμένο σιτάρι και ρεβίθια. Στην υφή μοιάζει πολύ με το « κεσκέκι» της Σάμου με την διαφορά ότι αυτό δεν έχει ρεβίθια

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

XOIRINO PLIGOURI large

Παραδοσιακό ,εορταστικό φαγητό της Κω που φτιαχνόταν πάντοτε με χοντρό κομμένο σιτάρι και ρεβίθια. Στην υφή μοιάζει πολύ με το « κεσκέκι» της Σάμου με την διαφορά ότι αυτό δεν έχει ρεβίθια

Χρόνος προετοιμασίας: 7 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 20 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
6 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

Θρεπτικά συστατικά

(Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζετε τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε μια κατσαρόλα με νερό και με λίγο αλάτι για 6-7 ώρες. Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε, μαζί με το κρέας, σκεπάζοντας τα με άφθονο αλατισμένο νερό. Κατά διαστήματα με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζετε στην επιφάνεια. Προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμα, υπολογίζοντας να σας μείνουν 6 φλιτζάνια ζωμός από το φαγητό.

 

2. Σουρώνετε το κρέας με τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και κρατάτε σε ένα μπολ τον καθαρό ζωμό ο οποίος πρέπει να είναι περίπου 6 φλιτζάνια τσαγιού.

 

3. Βάζετε το ζουμί σε άλλη κατσαρό­λα και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το πλιγούρι, λίγο αλάτι, κύμινο και το αφήνετε να βράσει ώσπου να πιει το ζουμί του.

 

4. Βάζετε σε ένα τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Περιχύνετε το πλιγούρι με το μείγμα από το τηγάνι, το ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πεσέτα για να απορροφήσει όλα τα υγρά.  

 

5. Σερβίρετε το πλιγούρι σε μια μεγάλη πιατέλα, το γαρνίρετε με το κρέας και τα ρεβίθια και το πασπαλίζετε με λίγο κύμινο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε ζεστό.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με τρυφερές μπουκιές από μοσχαράκι γάλακτος αντί για χοιρινό



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template