Logo

panettone top

Μια γευστική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά από την γειτονική Ιταλία, που και εμείς στην Ελλάδα το έχουμε, δικαίως, λατρέψει. Μπορείτε να το βρείτε και να το φτιάξετε σε δεκάδες παραλλαγές οπως γεμιστό με πραλίνα και με αμυγδαλόπαστα

PANETTONE

panettone top

Μια γευστική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά από την γειτονική Ιταλία, που και εμείς στην Ελλάδα το έχουμε, δικαίως, λατρέψει. Μπορείτε να το βρείτε και να το φτιάξετε σε δεκάδες παραλλαγές οπως γεμιστό με πραλίνα και με αμυγδαλόπαστα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
4 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη συνταγή

Για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και 2 κ.σ. ζάχαρη και τα αφήνετε να ζεσταθούν ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε να διαλυθεί. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της μαγιάς και 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι και ζυμώνετε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθετε το μείγμα σε μια μπάλα, την τοποθετείτε σε ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ και την σκεπάζετε με μεμβράνη. Την βάζετε σε ζεστό μέρος για 1 – 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


2. Όταν η ζύμη φουσκώσει το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνετε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας ένα – ένα τα αυγά και τους κρόκους. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη βανίλια συνεχίζοντας το ζύμωμα.


3. Στη συνέχεια ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε λίγο πιο γρήγορα. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι, ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο καθώς ζυμώνετε, ώστε να γυαλίσει η ζύμη σας και να αποκτήσει ελαστικότητα. Τέλος ρίχνετε τα φρούτα και τις σταφίδες τα οποία έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ζυμώνετε απαλά ίσαν να ενσωματωθούν στη ζύμη. Αποσύρετε τη ζύμη από τον κάδο, την πλάθετε σε μπάλα, την τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ, την σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.


4. Όταν φουσκώσει την μεταφέρετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζετε στα τρία. Ζυμώνετε τα κομμάτια σε μπάλες και τα τοποθετείτε στις ειδικές χάρτινες φόρμες για πανετόνε. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να πανετόνε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.


5. Χτυπάτε με τον αυγοδάρτη απαλά τα ασπράδια. Αλείφετε με ένα πινελο την επιφάνεια των πανετόνε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά. λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο κaι τα μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι να γίνεται σωστά η ξεκούραση και το φούσκωμα της ζύμης σας έτσι μόνο θα έχετε ένα αφράτο πανετόνε.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template