Logo

cretan top

Τα τσουρεκάκια αυτά είναι πολύ ξεχωριστά γιατί το ζυμάρι γίνεται εξαιρετικά νόστιμο και αφράτο λόγω του ότι έχει μεγάλη ποσότητα ανθόγαλου ή γιαουρτιού, μοσχομυριστή μαστίχα και μαχλέπι

ΑΦΡΑΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΑΝΘΟΓΑΛΟ Ή ΓΙΑΟΥΡΤΙ

cretan top

Τα τσουρεκάκια αυτά είναι πολύ ξεχωριστά γιατί το ζυμάρι γίνεται εξαιρετικά νόστιμο και αφράτο λόγω του ότι έχει μεγάλη ποσότητα ανθόγαλου ή γιαουρτιού, μοσχομυριστή μαστίχα και μαχλέπι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ. 15 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 κομμάτια ()

Για τη συνταγή

Για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το προζύμι. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύετε με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό την μαγιά. Δουλεύετε με το χέρι σας το μείγμα, μέχρι να γίνει αρκετά ρευστό. Προσθέτετε 4-5 φλιτζάνια αλεύρι (από την ποσότητα των 3 κιλών) και δουλεύετε με ένα κουτάλι ή με το χέρι σας μέχρι να ενωθεί με τα υγρά και να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τον σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα και το βάζετε σε ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες περίπου και να σχηματιστούν στην επιφάνειά τους φουσκάλες. Στη συνέχεια αδειάζετε τη φουσκωμένη ζύμη σε μεγαλύτερο μπολ.


2. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το γιαούρτι ή το ανθόγαλο με την ζάχαρη να ενωθούν καλά. Αμέσως μετά ρίχνετε τα αυγά χτυπημένα, την κανέλα, την μαστίχα και το μαχλέπι και το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Δουλεύετε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι σας μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο ρίχνετε μέσα στο μπολ με το προζύμι και συνεχίζετε το δούλεμα με το χέρι σας τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ θα το γυρίσετε στην μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.


3. Τέλος ρίχνετε το ένα φλιτζάνι γάλα και αρχίζετε την διαδικασία του ζυμώματος. Στην αρχή προσθέτετε ενάμιση κιλό αλεύρι και αρχίζετε να δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια σας ρίχνοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, έτσι ώστε να μπορέσετε να ελέγχετε την πυκνότητα. Όταν η ζύμη αρχίσει να «σφίγγει», να γίνεται ομοιογενής και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ ρίχνετε λίγο αλεύρι στα χέρια σας και τα τρίβετε μεταξύ τους έτσι ώστε να καθαρίζουν από τη ζύμη.


4. Ανασηκώνετε λίγο τη ζύμη και πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ, και συνεχίζετε το ζύμωμα πιέζοντας τη ζύμη με τις γροθιές σας για 2-3 λεπτά. Ραντίζετε με λίγο γάλα και συνεχίζετε το ζύμωμα για 3-4 λεπτά ακόμα.


5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ (ελαφρώς αλευρωμένο), σκεπάζετε με διπλές βαμβακερές πεσέτες και το βάζετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες. Μόλις φουσκώσει το βάζετε σε μια επίπεδη επιφάνεια (ελαφρώς αλευρωμένη) και το ζυμώνετε ξανά με γρήγορες κινήσεις. Χωρίζετε την ζύμη σε 10 κομμάτια μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό πεπόνι. Πλάθετε κάθε κομμάτι σε τρία κορδόνια, τα πλέκετε σε πλεξίδες και στη συνέχεια σε στρογγυλό. Τα καλύπτετε με βαμβακερές πεσέτες και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα.


6. Πιέζετε ελαφρά τη ζύμη με το δάχτυλό σας, όταν διαπιστώσετε ότι επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του θέση σημαίνει ότι τα τσουρέκια είναι έτοιμα.


7. Βουτυρώνετε 5 ταψιά τοποθετείτε τα τσουρέκια. Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνειά τους με το αυγό που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα με 1 ώρα και 10 λεπτά. Όταν ροδίσουν από πάνω και από κάτω σημαίνει ότι είναι έτοιμα, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template