Logo

gastrin top

Το «γάστριν» είναι ένα από τα ελάχιστα κρητικά γλυκίσματα που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα. Η συνταγή περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του Δειπνοσοφισταί (ΙΔ, 647-648). Η ιδιαιτερότητα του είναι ο παπαρουνόσπορος και το πιπέρι. Το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί και με πετιμέζι

ΓΑΣΤΡΙΝ

gastrin top

Το «γάστριν» είναι ένα από τα ελάχιστα κρητικά γλυκίσματα που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα. Η συνταγή περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του Δειπνοσοφισταί (ΙΔ, 647-648). Η ιδιαιτερότητα του είναι ο παπαρουνόσπορος και το πιπέρι. Το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί και με πετιμέζι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη συνταγή

Για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε καλά.


2. Χωρίζετε τα φύλλα σε τρία μέρη. Αλείφετε με ένα πινέλο την επιφάνεια ενός ταψιού 25x35 εκ. με ελαιόλαδο και απλώνετε το 1/3 των φύλλων καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώνετε στην επιφάνεια τους τη μισή γέμιση. Στρώνετε από πάνω το άλλο 1/3 των φύλλων καλά λαδωμένα μεταξύ τους και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Ραντίζετε με λίγο νερό, χαράζετε το γλυκό σε τετράγωνα ορθογώνια κομμάτια και στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε ½ καρύδι. Ψήνετε για 40 – 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς. Αποσύρετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.


3. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χαρουπόμελο και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει για 8 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Στη συνέχεια περιχύνετε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να το απορροφήσει εντελώς. Κόβετε τα κομμάτια εκεί που τα χαράξατε και τα σερβίρετε σε πιατέλα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να προσθέσετε και μερικά αμύγδαλα ψιλοκομμένα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
Template