Για 10 κομμάτια ()
1. Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια μαρίζ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε τον κρόκο αβγού και το νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
2. Κοσκινίζετε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
3. Για την κρέμα μπουγάτσας: Βάζετε σε ένα μπολ 1½ φλιτζάνι από το γάλα, προσθέτετε το κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί.
4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα, χωρίς να το αφήσετε να κάψει. Προσθέτετε το γάλα με το διαλυμένο κορνφλάουρ και συνεχίζετε το ζέσταμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για μερικά λεπτά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν στην κρέμα.
5. Για την τάρτα: Ξετυλίγετε τη ζύμη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ᵒC. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
6. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και ισιώνετε την επιφάνεια της.
7. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με ένα πιρούνι το αβγό, το αδειάζετε στην επιφάνεια της κρέμας και το απλώνετε ομοιόμορφα με ένα πινέλο. Βάζετε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
8. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
Αν θέλετε αρωματίστε την κρέμα με λίγη φρέσκια βανίλια.