Για 6 άτομα ()
1. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το αβγό, το σκόρδο τριμμένο, το κύμινο και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε όλα τα υλικά καλά με τα χεριά σας, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το τοποθετείτε στο ψυγείο.
2. Βγάζετε από το ψυγείο το μπολ και πλάθετε τα σουτζουκάκια μακρόστενα. Τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Περνάτε τις ντομάτες από τον λεπτό τρίφτη λαχανικών. Για τη σάλτσα, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο, προσθέτετε τις ντομάτες ,τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτετε τα σουτζουκάκια και βράζετε για περίπου 10'-15' έως ότου πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστά τα σουτζουκάκια συνοδεύοντας με ρύζι ή με τραγάνες πατάτες τηγανητές.
Τα σουτζουκάκια μπορείτε να τα ψήσετε για 20΄-25΄στον φούρνο στους 200 βαθμούς και να αποφύγετε το τηγάνισμα. Έτσι θα ετοιμάσετε ένα πιο ελαφρύ αλλά εξίσου εύγεστο πιάτο. Ένα άλλο μυστικό για την επιτυχία τους είναι το ζύμωμα του κιμά για πολλή ώρα, για να γίνουν τα σουτζουκάκια αφράτα και ζουμερά.