Για 10 άτομα ()
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες επάνω στη φωτιά (σε γκαζάκι) ή στο γκριλ της κουζίνας ή στα κάρβουνα. Τις αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε την επιδερμίδα και τους σπόρους. Την διαδικασία αυτή την κάνετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ώστε να μην μαυρίσουν οι μελιτζάνες.
2. Αφήνετε την σάρκα από τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν τα νερά τους. Τις μεταφέρετε μετά σε ένα μπολ και τις ανακατεύετε με ένα αυγογδάρτη γρήγορα με το ταχίνι, το λεμόνι, το πολτοποιημένο σκόρδο, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το κύμινο.
3. Το σερβίρετε περιχύνοντας ελαιόλαδο, μια κουταλιά πετιμέζι, τα αμύγδαλα και λίγο μαύρο πιπέρι.
Το νερό είναι απαραίτητο γιατί μαζί με το λεμόνι "σπάει" και αραιώνει την πυκνή υφή από το ταχίνι.