Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σε μακρόστενες πολύ λεπτές φέτες εκτός από τις πιπεριές Φλωρίνης που τις βάζετε ολόκληρες. Τα αλατίζετε και τα αραδιάζετε σε ταψί του φούρνου το οποίο έχετε ντύσει με λαδόκολλα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ βράζετε το ζωμό λαχανικών (τον οποίο έχετε σουρώσει) μαζί με τον χυμό ντομάτας , το αλάτι και το πιπέρι για 5 λεπτά. Μουσκεύετε την ζελατίνη σε δυο κουταλιές της σούπα κρύο νερό για 5-6 λεπτά και την ρίχνετε στον χλιαρό ζωμό.
3. Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές και αφαιρείτε τους σπόρους. Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα και ντύνετε τον πάτο και τα τοιχώματα με τις πιπεριές. Τοποθετείτε τα υπόλοιπα λαχανικά σε στρώσεις αλλα χωρίς να τα πιέζετε καθόλου μεταξύ τους. Μόλις γεμίσει η φόρμα ρίχνετε τον ζωμό και ακουμπάτε απαλά επάνω μερικές λωρίδες πιπεριές. Βάζετε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον οκτώ ώρες.
4. Φτιάχνετε την σάλτσα. Μουσκεύετε τις σταφίδες στο πορτοκάλι μαζί με την ζάχαρη και το ξύδι για μισή ώρα. Τις ρίχνετε σε ένα τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι μαζί με τους κόκκους πιπέρι. Βράζετε την σάλτσα για 5-6 λεπτά να συμπυκνωθεί.
5. Κόβετε την τερίνα σε φέτες, περιχύνετε με την σάλτα σταφίδας και σερβίρετε.
Αντί για σάλτσα σταφίδας μπορείτε να φτιάξετε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό. Το χειμώνα φτιάξτε την τερίνα με διαφορετικά λαχανικά όπως σελινόριζα, καρότα και πατάτα.