Για 6 άτομα ()
1. Τρίβετε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά μαζί με τον πελτέ (διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό), τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο για 20'-25' ώστε να προκύψει μια ελαφρά δεμένη σάλτσα.
2. Λιώνετε τον τόνο με πιρούνι, τρίβετε το κρεμμύδι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη και λιώνετε το σκόρδο. Τα ανακατεύετε όλα μαζί με τα αβγά, τα μπαχαρικά, το ξύσμα λεμονιού, το κουκουνάρι και την τριμμένη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε το μείγμα. Το βάζετε στο ψυγείο για 30' να σφίξει.
3. Πλάθετε το μείγμα του τόνου σε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
4. Τα αραδιάζετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Τα γαρνίρετε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, το ξύσμα λεμονιού και τα σερβίρετε ζεστά.
Για πιο ελαφριά γεύση ψήστε τα σουτζουκάκια στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.