Για 8 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ενώνετε το αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε το βούτυρο σε κουταλιές και με τα χέρια σας τρίβετε τη ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρά τον κρόκο με 3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Το ρίχνετε στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι η μπάλα να σχηματιστεί σε μπάλα. Μην παραζυμώσετε τη ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το σπανάκι, αφού το αλατοπιπερώσετε, για 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος τους. Το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να στραγγίσει. Το πιέζετε με ένα κουτάλι ώστε να στραγγίσει καλά.
3. Σε ίδιο τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το πράσο για 2 – 3 λεπτά. προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και το αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε στην άκρη.
4. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετείτε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με την βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1 εκ. και διαμέτρου 30 εκ. βουτυρώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και καλύπτετε τον πάτο και τα τοιχώματά της με τη ζύμη.
5. Απλώνετε στην επιφάνεια της πίτας το σπανάκι και το πράσο. Πασπαλίζετε με το μανούρι και το κουκουνάρι. Προσθέτετε πιπέρι και αν χρειάζετε λίγο αλάτι.
6. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. αποσύρετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
Μπορείτε αντί για μανούρι να βάλετε ανθότυρο ή φέτα.