Για 8 άτομα ()
1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτετε το νερό και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 2΄. Στη συνέχεια χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα για περίπου 3΄. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.
2. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30΄ περίπου. Τη ζυμώνετε απαλά με τα χέρια σας και αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 30΄. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 15’.
3. Δίνετε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα, απλώνοντας την σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την αφήνετε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα, για 15 – 20΄. Για να δώσετε σχήμα στις φοκάτσιες, πατάτε με την παλάμη σας και τεντώνετε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι ή αλειμμένο με λάδι. Πριν το ψήσιμο, σχηματίζετε λακουβίτσες στις φοκάτσιες πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Περάστε με πινέλο άφθονο ελαιόλαδο την επιφάνειά τους.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αραδιάζετε πάνω στη ζύμη το τυρί , πασπαλίζετε με τον μισό βασιλικό , φυτεύετε τα μισά ντοματίνια περιχύνετε με το μισόελαιόλαδο και το πιπέρι. Ψήνετε τη φοκάτσια μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα να λιώσει το τυρί και να καραμελώσουν τα ντοματίνια περίπου 25’. Βγάζετε τη φοκάτσια από το φούρνο αραδιάζετε από πάνω τα υπόλοιπα φρέσκα ντοματίνια, τον υπόλοιπο βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε ζεστή.
Μπορείτε να την φτιάξετε και με ταλαγάνι ή μαστέλο Χίου