Για 10 άτομα ()
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό, το βούτυρο (αφού πρώτα το έχετε λιώσει σ' ένα μπολάκι στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ), την τριμμένη παρμεζάνα, το αλεύρι, το πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό.
2. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά με τα χέρια σας ή με το μίξερ, μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και απαλή ζύμη. Αν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι ή χλιαρό νερό.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφετε με το ελαιόλαδο τη βάση και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 25-30 εκ. και στρώνετε τη ζύμη που φτιάξατε, πιέζοντάς τη με τα δάχτυλα σας. Την αλώνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να σηκωθεί ελαφρά και στις άκρες του ταψιού. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκ.
4. Ψήνετε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζετε την φοκάτσια από τον φούρνο και κατόπιν πιέζετε τους ανθούς με τα δάχτυλα επάνω στη ζύμη σας, ώστε να τους «φυτέψετε» ελαφρά. Πασπαλίζετε με το χαλούμι, το χοντρό θαλασσινό αλάτι και το πιπέρι. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο.
5. Ψήνετε ξανά τη φοκάτσια στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε το να κρυώσει λίγο και σερβίρετε.
Μπορείτε να φτιάξετε την φοκάτσια αυτή και τον χειμώνα, βάζοντας από πάνω ψιλοκομμένες φέτες πορτοκάλι και καραμελωμένο φινόκιο