Για 8 άτομα ()
1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτετε το νερό και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 2΄. Στη συνέχεια χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα για περίπου 3΄. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.
2. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30΄ περίπου. Τη ζυμώνετε απαλά με τα χέρια σας και αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 30΄. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 15'.
3. Δίνετε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα, απλώνοντάς την σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την αφήνετε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα, για 15 – 20΄. Για να δώσετε σχήμα στις φοκάτσιες, πατάτε με την παλάμη σας και τεντώνετε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι ή αλειμμένο με λάδι.Μόλις πριν το ψήσιμο, σχηματίζετε λακουβίτσες στις φοκάτσιες πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Περάστε με πινέλο άφθονο ελαιόλαδο την επιφάνειά τους.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αραδιάζετε πάνω στη ζύμη τα σύκα, πασπαλίζετε με την γκοργκοντζόλα, ζάχαρη και το πιπέρι. Ψήνετε τη φοκάτσια μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα να λιώσει το τυρί και να καραμελώσουν τα σύκα, περίπου 25'. Βγάζετε τη φοκάτσια από το φούρνο και σερβίρετε ζεστή.
Αντί για σύκα φτιάξτε την τον χειμώνα με αποξηραμένα δαμάσκηνα που θα μουσκέψετε σε λίγο κόκκινο κρασί πριν.