Για 12 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι το αλάτι. Προσθέτετε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνετε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ τόσο όσο να καλύψει τον πάτα και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 24εκ.
3. Τοποθετείτε το φύλλο στην ταρτιέρα το τρυπάτε με ένα πιρούνι πολύ καλά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα σπαράγγια για 5 με 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος με έναν αυγογδάρτη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το τυρί, τα κομμένα σπαράγγια και ανακατεύετε απαλά.
5. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και τη γεμίζετε με τη γέμιση. Από πάνω στρώνετε ακτινωτά τα ολόκληρα σπαράγγια. Συνεχίζετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Τα σκληρά μέρη από τα κοτσανάκια καθώς και ότι αφαιρείτε μην τα πετάτε διότι θα τα χρησιμοποιήσετε για να εμπλουτίσετε γευστικά και διατροφικά σούπες και σάλτσες.Αν θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα έμμενταλ με παρμεζάνα.