Για 8 άτομα ()
1. Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή αντικολλητικη φόρμα με σούστα. Πασπαλίζετε στη φόρμα με ½ φλιτζάνι γραβιέρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 2' με αυγοδάρτη . Ρίχνετε σιγά – σιγά το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα περίπου 20'. Προσθέτετε τη γραβιέρα και 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι και ανακατεύετε πολύ καλά να λιώσουν τα τυριά. Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα για να διατηρήσετε την κρέμα ζεστή.
3. Βράζετε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αφαιρείτε από το νερό τα ριγκατόνι και τα μεταφέρετε ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο νερό ρίχνετε τον αρακά βράζετε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1'. Σουρώνετε τον αρακά και τον προσθέτετε στα ριγκοτόνι. Περιχύνετε με την σάλτσα και ανακατεύετε καλά χρησιμοποιόντας μια κουτάλα.
4. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα ο δυόσμο στρώνετε το μισό μείγμα στη φόρμα. Σε ένα μικρό μπόλ ενώνετε τον ανθότυρο με το ξύσμα λεμονιού. Στρώνετε το μισό μείγμα ανθότυρου στα ριγκατόνι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ριγκατόνι και καλύπτετε με το υπόλοιπο ανθότυρο. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε μέχρι να κάνει μια ξεροψημένη κρούστα για περίπου 35 . Αφήνετε να κρυώσει για 30'. Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό.
Αν θέλετε προσθέσετε μαζί με τον αρακά, λίγο καλαμπόκι ή μερικά στρογγυλλα κατεψυγμένα φασολάκια.