alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

tourta-rigatoni topimage

Εντυπωσιακή και συνάμα χορταστική «τούρτα» με ζυμαρικά γεμάτη από την πικάντικη γεύση τη γραβιέρας Κρήτης και την δροσιά του δυόσμου

ΤΟΥΡΤΑ ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ

tourta-rigatoni topimage

Εντυπωσιακή και συνάμα χορταστική «τούρτα» με ζυμαρικά γεμάτη από την πικάντικη γεύση τη γραβιέρας Κρήτης και την δροσιά του δυόσμου

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 πακέτο ζυμαρικά ριγκατόνι
  • 1 φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ανθότυρο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού

Για τη σάλτσα

  • 1/4 φλιτζάνι ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή αντικολλητικη φόρμα με σούστα. Πασπαλίζετε στη φόρμα με ½ φλιτζάνι γραβιέρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.


2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 2' με αυγοδάρτη . Ρίχνετε σιγά – σιγά το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα περίπου 20'. Προσθέτετε τη γραβιέρα και 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι και ανακατεύετε πολύ καλά να λιώσουν τα τυριά. Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα για να διατηρήσετε την κρέμα ζεστή.


3. Βράζετε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αφαιρείτε από το νερό τα ριγκατόνι και τα μεταφέρετε ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο νερό ρίχνετε τον αρακά βράζετε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1'. Σουρώνετε τον αρακά και τον προσθέτετε στα ριγκοτόνι. Περιχύνετε με την σάλτσα και ανακατεύετε καλά χρησιμοποιόντας μια κουτάλα.


4. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα ο δυόσμο στρώνετε το μισό μείγμα στη φόρμα. Σε ένα μικρό μπόλ ενώνετε τον ανθότυρο με το ξύσμα λεμονιού. Στρώνετε το μισό μείγμα ανθότυρου στα ριγκατόνι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ριγκατόνι και καλύπτετε με το υπόλοιπο ανθότυρο. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε μέχρι να κάνει μια ξεροψημένη κρούστα για περίπου 35 . Αφήνετε να κρυώσει για 30'. Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε προσθέσετε μαζί με τον αρακά, λίγο καλαμπόκι ή μερικά στρογγυλλα κατεψυγμένα φασολάκια.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face