alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

salata me zumoto karveli top 19 09 2016

Μπορείτε σαφώς να το κάνετε και με έτοιμα καρβελάκια, αλλά το δικό μου ζυμωτό έχει άλλη αξία…

ΣΑΛΑΤΑ ΣΕ ΖΥΜΩΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΜΕ ΛΑΔΙ «AEOLION» ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

salata me zumoto karveli top 19 09 2016

Μπορείτε σαφώς να το κάνετε και με έτοιμα καρβελάκια, αλλά το δικό μου ζυμωτό έχει άλλη αξία…

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 15€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 κομμάτια ()

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
  • 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι μαύρο σίκαλης
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 2/3 φλιτζάνι προζύμι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη σαλάτα

  • 3 μικρές ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. φέτα ή τυροβολάκι της Κω
  • 1 κουτ. σουπ. κάπαρη
  • 6 ελιές θρούμπες
  • 6 κουτ. σουπ. extra παρθένο ελαιόλαδο «AEOLION»
  • Αλάτι χονδρό
  • Ρίγανη

Για το προζύμι

  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια λευκό αλεύρι για ψωμί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για το προζύμι, ανακατεύετε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά και τη ζάχαρη.


2. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το μείγμα θα είναι λίγο μαλακό, αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά και να φουσκώσει.


3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το προζύμι και το ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια σας τη ζύμη τραβώντας την από τις άκρες και πιέζοντας την στο κέντρο. Το ζύμωμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά, επαναλαμβάνοντας αυτές τις κινήσεις. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.


4. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ζυμώματος και ξεκούρασης της ζύμης για ακόμα 2 φορές. Τέλος σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε την ζύμη να φου¬σκώσει για 1 ώρα.


5. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε σε στρογγυλά καρβέλια. Αλευρώνετε καλά ένα στρογγυλό και ανοιχτό μπολ, τοποθετείτε μέσα την ζύμη και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες.


6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς και τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί καλά.


7. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ζεστό ταψί και χαράσσετε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού. Βάζετε το ψωμί στο φούρνο και το ραντίζετε με 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνετε το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.


8. Για να ελέγξετε αν το ψωμί σας είναι έτοιμο το αναποδογυρίζετε και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος. Αν ακούγετε κούφιο είναι έτοιμο. Αν όχι το ψήνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε το ψωμί σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.


9. Για τη σαλάτα : ανοίγουμε το πάνω μέρος από το καρβέλι, αδειάζουμε την ψίχα, γεμίζουμε με τα παραπάνω υλικά, πασπαλίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και ρίγανη και τέλος περιχύνουμε με το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο «AEOLION»


ΧΡΗΣΙΜΟ


Mπορείτε επίσης, να τα γεμίσετε με υλικά της αρεσκείας σας, όπως τονοσαλάτα, λαχανοσαλάτα κλπ.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face