Για 2 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Βάζετε το κατίκι, την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μαγιονέζα, το αλάτι και το πιπέρι στον κάδο του μπλέντερ
και τα χτυπάτε όλα μαζί στη μεσαία ταχύτητα για τουλάχιστον 6'-7' μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
2. Μεταφέρετε την πέστο σε ένα βάζο αποστειρωμένο, το οποίο να σφραγίζει καλά και βάλτε τη στο ψυγείο. Περιχύνετε με τη σάλτσα πάνω από πράσινες σαλάτες ή ακόμα και επάνω από κρύα σαλάτα ζυμαρικών. Αυτή η σάλτσα μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
Αποστειρώνουμε τα βάζα τοποθετώντας τα στο φούρνο στους 60°C για μια ώρα. Αν το βάζο έχει λάστιχο, τότε το αφαιρούμε και το ξαναβάζουμε μετά.