Για 4 άτομα ()
1. Αναμειγνύετε τα πρώτα 7 υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ανακατεύετε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα για 10΄ ή μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.
2. Αποσύρετε τη σούπα από την κατσαρόλα και τη μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ, πολτοποιώντας την καλά. Τοποθετείτε ξανά τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη μισή ποσότητα τυριού, ανακατεύοντας ζωηρά με έναν αυγοδάρτη. Σερβίρετε σε μπολ, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί με τον μαϊντανό.
Δοκιμάστε αυτή την ελαφριά σούπα και σε μία άλλη εκδοχή, αντικαθιστώντας το μπρόκολο με σπανάκι και το τσένταρ με φέτα.