Για 3 Δωδεκάδες ()
1. Χτυπάτε στο κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να «ασπρίσουν». Προσθέτετε το κονιάκ, το ξύσμα, το χυμό και τη σόδα που έχετε διαλύσει στο χυμό, την κανέλα, το γαρίφαλο.
2. Ρίχνετε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ζυμώνετε το μείγμα με το γάντζο.
3. Παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε μακρόστενα ή στρογγυλά μελομακάρονα. Τα αραδιάζετε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
4. Αφήνετε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε τα υλικά του σιροπιού όλα μαζί για 8 λεπτά.
5. Ρίχνετε στο καυτό σιρόπι λίγα - λίγα τα μελομακάρονα και τα αφήνετε να σιροπιαστούν καλά. Τα τραβάτε με τρυπητή κουτάλα αραδιάζετε σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με καρύδι.
Αν θέλετε τα μελομακάρονα σας λιγότερο σιροπιασμένα αντικαταστήστε το ψιλό σιμιγδάλι με χοντρό.