Για 4 άτομα ()
1. Πλένετε τα πορτοκάλια και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο βραστό νερό για 5-6 λεπτά. Τα τραβάτε με τρυπητή κουτάλα και τα ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.
2. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τα ξαναβράζετε για 6-7 λεπτά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία με το κρύο νερό. Αφού κρυώσουν τα κόβετε με κοφτερό μαχαίρι ακριβώς στη μέση κατά πλάτος και αφαιρείτε τους σπόρους .
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με μισό λίτρο νερό μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Μόλις αρχίσει να δένει, ρίχνετε τα πορτοκάλια μαζί με την κανέλα, το καρδάμωμο και τα δαμάσκηνα. Βράζετε μόλις για 4-5 λεπτά και τραβάτε τα πορτοκάλια με τρυπητή κουτάλα.
4. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, τα περιχύνετε με το σιρόπι (χωρίς να αφαιρέσετε τα δαμάσκηνα και τα μπαχαρικά) και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20΄. Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο.
Πρόκειται για νηστίσιμο γλυκό, αλλά μπορείτε σίγουρα να το απολαύσετε με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα και χτυπημένη σαντιγί.