alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

anevata top

Με μια θεϊκή ζύμη που μοσχοβαλά μαστίχα και θυμίζει εκείνη των τσουρεκιών, είναι μια μοναδική πρόταση από την Κρήτη

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ

anevata top

Με μια θεϊκή ζύμη που μοσχοβαλά μαστίχα και θυμίζει εκείνη των τσουρεκιών, είναι μια μοναδική πρόταση από την Κρήτη

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
4 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 3 Δωδεκάδες ()

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σουπ. μέλι
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανιλίνη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μαστίχα τριμμένη
  • 2 κουτ. σουπ. μαγιά νωπή

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό

Για το πασπάλισμα

  • 1 φλιτζάνι σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ διαλύετε την μαγιά σε 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνετε σταδιακά το μισό αλεύρι έως ότου αποκτήσετε μια πολύ μαλακή ζύμη η οποία να κολλάει κάπως στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια βαμβακερή πεσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 3-4 ώρες .


2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά, και το γιαούρτι και τα δουλεύετε με το χέρι σας μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε και τη φουσκωμένη ζύμη αραιωμένη με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό.


3. Στο υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύετε τις βανίλιες και τη μαστίχα. Το προσθέτετε και αυτό στο παραπάνω μείγμα και ζυμώνετε πολύ καλά έως ότου πάρετε μια ζύμη αφράτη και μαλακιά η οποία δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Σκεπάζετε την ζύμη με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.


4. Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας το ανθότυρο με την ζάχαρη, το μέλι, το αυγό και την κανέλα.


5. Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο και με μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 5 εκ.περίπου κόβετε δίσκους τους οποίους γεμίζετε με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Διπλώνετε τη ζύμη και από τις τέσσερις μεριές έτσι ώστε να μην φαίνεται καθόλου η μυζήθρα και να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο ή τρίγωνο.


6. Αφήνετε τα καλιτσούνια να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα περνάτε με την βοήθεια ενός πινέλου με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε στη ζύμη μπορείτε να βάλετε και λίγο τριμμένο μαχλέπι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face