Για 4 άτομα ()
1. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουν και τα αφήνετε στην άκρη.
2. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τους σπόρους από το λοβό βανίλιας και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα να έρθει σε σημείο βρασμού, κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά. Στύβετε πολύ καλά με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτετε στο μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης να διαλυθούν.
3. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά, στη συνέχεια το μοιράζετε σε 6 ατομικές φόρμες για πανακότα και τις τοποθετείτε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την μαρμελάδα. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε στα τέσσερα τις φράουλες. Ρίχνετε τις φράουλε σε ένα μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη και τις αφήνετε 30 λεπτά να μαριναριστούν στην ζάχαρη και το λεμόνι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
5. Στη συνέχεια τις αδειάζετε μαζί με τα υγρά τους σε μια κατσαρόλα και τις βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία για 12 λεπτά. Σταματάτε τον βρασμό για δυο ώρες και μετά τις ξαναβράζετε για 12 ακόμα λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
6. Βάζετε σε 6 βαθιά μπολάκια από μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλα. Βγάλτε τα φορμάκια με την πανακότα από το ψυγείο και τα βυθίζετε για 2 δευτερόλεπτα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τα αναποδογυρίστε στα μπολάκια με την μαρμελάδα. Γαρνίρετε με ένα φύλλο δυόσμου και σπόρους βανίλιας και σερβίρετε.
Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και η ζελατίνη έχουν διαλυθεί καλά μέσα στο ζεστό μείγμα του γάλακτος γιατί αλλιώς η πανακότα σας θα έχει άσχημη υφή στο στόμα.