Για 4 άτομα ()
1. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέτετε ένα - ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευθεί καλά όλο το μείγμα. Στο τέλος προσθέτετε το κονιάκ και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τις βανίλιες.
2. Αλευρώνετε τα κομμάτια σοκολάτα και σκορπίζετε τα μισά σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνετε το μείγμα του κέικ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στη συνέχεια «φυτεύετε» στη ζύμη κατά διαστήματα την υπόλοιπη σοκολάτα. Πάνω από το μείγμα σκορπίζετε το φιλέ αμυγδάλου.
3. Ψήνετε το κέικ, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του και ξεκολλούν οι άκρες του από τα τοιχώματα του ταψιού. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα πάρουν βράσει και λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά προ¬σθέτετε τη βανίλια και το λεμόνι. Έτσι όπως είναι ζεστό και καλά δεμένο, το ρίχνετε λίγο-λίγο πάνω από το γλυ¬κό, φροντίζοντας να πάει παντού.
Μπορείτε να το φτιάξετε και με μαργαρίνη για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.