Για 12 άτομα ()
1. Φτιάχνετε το κέικ. Με τη βοήθεια ένος πινέλου βουτυρώνετε 2 στρογγυλές φόρμα 22 εκ. και τις πασπαλίζετε με λίγο κακάο. Τινάζετε καλά τις φόρμες να φύγει η περίσσια ποσότητα του κακάου. Αφήνετε στην άκρη.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το κακάο και προσθέτετε τη σόδα, το αλάτι και την καστανή ζάχαρη και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε τον καφέ ή το νερό και τα αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα του κακάου. Ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση. Στη συνέχεια κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
3. Κοσκινίζετε σε ένα αντικολλητικό χαρτί το αλεύρι. Ρίχνετε το μείγμα του κακάου στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το καλαμποκέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθουν τα υλικά. Ρίχνετε τα αυγά, τον κρόκο και το ξινόγαλο και χτυπάτε ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα. Μην χτυπήσετε το μείγμα πάρα πολύ.
4. Αδειάζετε το μείγμα στις φόρμες και τις χτυπάτε ελαφρά να φύγουν τυχόν φυσαλίδες από το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Το κέικ σας είναι έτοιμο όταν βυθίζετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήνετε τα κέικ να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3 και την βάζετε να βράσει. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιας διαμέτρου, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ρίχνετε στο μπολ τη σοκολάτα και 1 φιτζάνι κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
6. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάτε μέχρι να γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι. Διπλώνετε με απαλές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πανω, την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο μείγμα της σοκολάτας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μείγματα.
7. Μεταφέρετε τον ένα δίσκο κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε στην επιφάνειά του την μισή ποσότητα κρέμας. Σκεπάζετε με το δεύτερο δίσκο κέικ και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, καλύπτετε ομοιόμορφα την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την κρέμα. Πασπαλίζετε με την χρωματιστή τρούφα και βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αντί για ξινόγαλο μπορείτε να βάλετε γιαούρτι.