Για 12 άτομα ()
1. Πλένετε τα κυδώνια πολύ καλά, αν έχουν χνούδι τα τρίβετε με μια πετσέτα για να φύγει. Στη συνέχεια τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, βγάζετε τα σπόρια και τα φυλάτε σε ένα τουλπάνι που το δένετε καλά.
2. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε ένα μέτριο ταψί ή σε γάστρα, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, το τουλπάνι με τους σπόρους, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό, περίπου 1 ώρα.
3. Στη συνέχεια αφαιρείτε το τουλπάνι με τους σπόρους και πολτοποιείτε τα κυδώνια στο μπλέντερ.
4. Ο πολτός αναμιγνύεται με ζάχαρη και μέλι ή σκέτη ζάχαρη. Για κάθε φλιτζάνι πολτό θέλετε 1 φλιτζάνι γλυκαντική ουσία, ενώ για να υπολογίσετε την αναλογία ζάχαρης μελιού υπολογίστε ότι το μέλι είναι λίγο ως πολύ το ίδιο γλυκό με τη ζάχαρη. Έτσι π.χ. για 6 φλιτζάνια πολτό θα χρειαστείτε 6 φλιτζάνια ζάχαρη ή 5 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλιτζάνι μέλι, 4 φλιτζάνια ζάχαρη και 2 φλιτζάνι μέλι κ.ο.κ. Όσο πιο πολύ μέλι βάλετε, τόσο πιο διάφανο θα είναι το παστοκύδωνο.
5. Βάζετε τον πολτό και τη γλυκαντική ουσία σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια για να ομογενοποιηθούν τα υλικά προσέχοντας να μην «πιάσει» το υλικό στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις σκουρύνει σε χρώμα το αποσύρετε από τη φωτιά, το ρίχνετε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή σε αντικολλητικές φόρμες και προσθέτετε τα αμύγδαλα. Το σκεπάζετετε με μία λαδόκολλα και το αφήνετε να στεγνώσει για 2-3 μέρες.
6. Όταν στεγνώσει το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σε ζελατίνες. Το παστοκύδωνο διατηρείται εκτός ψυγείου, μκριά από τη ζέστη και το φως, για αρκετές εβδομάδες.
Μπορείτε να το πασπαλίσετε από πάνω με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.