Για 6 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τα κεράσια (μπορείτε να τα κρατήσετε για να φτιάξετε ένα αποτοξινωτικό τσάι). Με το ειδικό εργαλείο αποπυρηνωτής, βγάζετε και τα κουκούτσια πάνω από ένα μπολ για να κρατήσετε και τα υγρά τους που τα θέλετε για την μαρμελάδα.
2. Βάζετε τα κεράσια σε μια φαρδιά κατσαρόλα να βράσουν χωρίς καθόλου νερό αλλά με τα υγρά από το μπολ. Αν θέλετε πιο λεία υφή στη μαρμελάδα, συνθλίβετε τα κεράσια με ένα πιρούνι ή πριν τα βράσετε τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Συνεχίζοντας το βράσιμο, προσθέτετε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει, προσθέτετε και το ρούμι.
3. Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να πιτσιλάει και να κοχλάζει, βγάζετε σε ένα πιατάκι μια κουταλιά και το αφήνετε να κρυώσει για να δείτε πόσο δεμένη είναι. Αυτό θα το διαπιστώσετε σχηματίζοντας μια γραμμή με το δάχτυλό σας, χωρίζοντας νοητά τη μαρμελάδα. Αν η μαρμελάδα ενωθεί πάλι και η γραμμή σβηστεί, τότε είναι δεμένη.
4. Έχετε έτοιμα τα γυάλινα βάζα, πλυμένα, τα βάζετε στο φούρνο στους 100 C για 30΄, ώστε να στεγνώσουν και να αποστειρωθούν. Γεμίζετε τα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα και τα κλείνετε με το καπάκι τους. Μπορείτε να τα φυλάξετε εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό.
Οι μαρμελάδες όταν είναι ζεστές δεν φαίνεται πόσο δεμένες είναι. Μόλις κρυώσουν μπορείτε να καταλάβετε αν είναι αρκετά δεμένες και εξαρτάται και από την πηκτίνη που περιέχει το κάθε φρούτο. Καλό είναι να αφήσετε τη μαρμελάδα 6-8 ώρες πριν την ξαναβράσετε.