Για 2 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Πλένετε και σκουπίζετε τα πορτοκάλια με μια βαμβακερή πετσέτα. Ξύνετε πολύ απαλά με ένα οδοντωτό μαχαιράκι ή με την ξύστρα την εξωτερική φλούδα, χωρίς να προχωρήσετε βαθιά ώστε να μην αφήσετε τα πορτοκάλια μόνο με την λεύκη εσωτερική φλούδα.
2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κάθετα τα πορτοκάλια σε φέτες, πετώντας τα μέρη που βρίσκονται στην άκρη και δεν έχουν καθόλου ζουμερή σάρκα.
3. Ακουμπάτε τις φέτες πορτοκαλιού σε σχάρα φούρνου και τη μεταφέρετε στο φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 70 C. Αφήνετε τις φέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα στον φούρνο.
4. Για το σιρόπι, παίρνετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σιγοβράζετε την ζάχαρη, το νερό και τους κόκκους καφέ για 30'. Αποσύρετε τις φέτες του πορτοκαλιού από τον φούρνο. Τις ρίχνετε μέσα στο σιρόπι και συνεχίζετε να σιγοβράζετε το γλυκό για 10'.
5. Τραβάτε με τρυπητή κουτάλα τις φέτες και τις τοποθετείτε ζεστές όπως είναι σε μεγάλα βάζα, τα οποία πρέπει προηγουμένως να έχετε ζεματίσει και στεγνώσει με βαμβακερή, σιδερωμένη πετσέτα. Σιγοβράζετε το σιρόπι για 15' μέχρι να δέσει εντελώς. 2'-3 ' πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίχνετε τις σταγόνες από το χυμό λεμονιού. Γεμίζετε τα βάζα με το σιρόπι και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει. Κλείνετε τα βάζα και τα τοποθετείτε στο ψυγείο.
Αν θέλετε να παραλείψετε τη διαδικασία του φούρνου, βράστε τα πορτοκάλια μαζί με το σιρόπι τους. Επειδή όμως οι φέτες πορτοκαλιού θα έχουν υγρασία και ζουμιά, είναι βασικό να τα βράσετε 5-6 φορές από 20΄, μέσα σε διάστημα δύο ημερών.