Για 4 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Ξύνετε τα περγαμόντα ελαφρά στον τρίφτη. Πρέπει να ξύσετε το πολύ εξωτερικό μέρος, για να φύγει το αιθέριο έλαιο που τα πικρίζει. Κρατάτε, δηλαδή, μόνο τις φλούδες. Μπορείτε να τις αφήσετε στο μακρόστενο σχήμα τους ή να τις τυλίξετε και να τις στερεώσετε με οδοντογλυφίδα.
2. Βράζετε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό για τρεις φορές από 5΄, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά, προκειμένου να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζετε το τελευταίο νερό για να δείτε αν ξεπίκρισαν. Τις σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι, να στραγγίσουν τα υγρά τους.
3. Βράζετε σε μια άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα μαζί με 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τις φλούδες περγαμόντου, για 40΄ περίπου, μέχρι να "δέσει".
4. Αφήνετε το γλυκό για 24 ώρες να "ηρεμήσει" και να βγάλει τα υγρά του. Κατόπιν, το ξαναβράζετε για άλλα 10΄. Το μεταφέρετε σε γυάλινα βάζα που έχετε βράσει σε καυτό νερό και έχετε σκουπίσει καλά με βαμβακερή, σιδερωμένη πετσέτα.
Επειδή το περγαμόντο είναι ένα γλυκό που ζαχαρώνει εύκολα, προσθέστε 2-3 σταγόνες λεμόνι στο τέλος ή αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με γλυκόζη.