Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Πλένετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε σε ζεστό νερό, ώστε να φουσκώσει η επιδερμίδα τους και να ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Μετά από 4-5 λεπτά αφαιρείτε τις ντομάτες και τις αφήνετε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν τα υγρά τους. Αφού κρυώσουν οι ντομάτες, με ένα μυτερό και μικρό μαχαίρι αφαιρείτε τη φλούδα τους.
2. Χωρίζετε τη ντομάτα κάθετε στα δύο με ένα μαχαίρι. Κόβετε το σημείο που είναι το κοτσάνι και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τους σπόρους. Αδειάζετε την καθαρή σάρκα σε ένα τρυπητό στο οποίο από κάτω έχετε τοποθετήσει ένα μπολ και «ζυμώνετε» τις ντομάτες, έτσι ώστε να «σπάσουν» σε χοντρά κομμάτια. Αν θέλετε πιο λεία υφή στη μαρμελάδα μπορείτε να περάσετε τις ντομάτες από το μπλέντερ.
3. Μεταφέρετε τις ντομάτες σε ένα μπολ και προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήστε την ντομάτα μαζί με την ζάχαρη και τα μπαχαρικά να μαριναριστεί για δύο ώρες.
4. Μετά από τις δυο ώρες, ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα με ένα κουτάλι και ρίχνετε το μείγμα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό. (Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες λεμόνι ή ένα μικρό ξυσμένο μήλο για να αυξήσετε την πηκτίνη στο μείγμα).
5. Βράζετε την μαρμελάδα για 10 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά. Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς και να ξεκουραστεί για 12 ώρες για να βγάλει τα υγρά της.
6. Μετά τις 12 ώρες, βράζετε την μαρμελάδα για 10 λεπτά ακόμα. Για να γίνει σωστή η μαρμελάδα καλά είναι ο βρασμός να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Δηλαδή να σταματήσει ο βρασμός εντελώς και να κρυώσει τρεις φορές η μαρμελάδα. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε στεγνά και αποστειρωμένα βάζα.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλλά μπαχαρικά όπως κανέλα σε ξύλο ή γαρίφαλο ολόκληρο. Ένα πιο εκκεντρικό μπαχαρικό που του ταιριάζει όμως πολύ είναι το πιπέρι τόνγκα.