alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

atayef top

Ένα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά ανατολίτικα γλυκά που έχετε δοκιμάσει! Υπέροχη εμφάνιση και μια ανεπανάληπτη γεύση και άρωμα από το ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο

ATAYEF – ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΕΣ ΚΡΕΠΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

atayef top

Ένα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά ανατολίτικα γλυκά που έχετε δοκιμάσει! Υπέροχη εμφάνιση και μια ανεπανάληπτη γεύση και άρωμα από το ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 3 Δωδεκάδες ()

Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια ρικότα ή ανθότυρο
  • 1 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. πορτοκαλόνερο ή ροδόνερο

Για τη ζύμη

  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σουπ. καλαμποκέλαιο
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σουπ. πορτοκαλόνερο ή ροδόνερο
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα)

Για το σερβίρισμα

  • 1/2 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σουπ. πορτοκαλόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα στερεά υλικά μαζί και ανακατεύετε. Προσθέτετε το νερό, το καλαμποκέλαιο και το ανθόνερο και χτυπάτε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή λεπτόρρευστο χυλό. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.


2. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού ζεσταθεί καλά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο. Ρίχνετε 2 κ.σ. από το μείγμα της ζύμης στο τηγάνι. Καθώς αρχίζουν τα atayef να ψήνονται πρέπει να δημιουργούνται φυσαλίδες στις άκρες, και να εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε όλη την επιφάνειά τους.


3. Αν αυτό δεν συμβεί σημαίνει ότι το μείγμα σας ένα πολύ παχύ και πρέπει να προσθέσετε ¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα.


4. Ψήνετε τα atayef μόνο από την μια πλευρά. Είναι έτοιμα όταν η επάνω απιφάνειά τους, αυτή που δεν ακουμπά στο τηγάνι, σταθεροποιηθεί και δεν είναι πλέον γυαλιστερή, περίπου σε 2 – 3 λεπτά. Πρέπει να τα ψήσετε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για να μην παραψηθούν και να μπορείτε μετά να τα κλείσετε.


5. Αποσύρετε τα atayef από την φωτιά, τα τοποθετείτε σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και τα σκεπάζετε με αυτήν ώστε να καλυφθούν. Αυτό θα σας βοηθήσει μετά να τα κλείσετε και να μην ανοίξουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.


6. Φτιάχνετε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 10 λεπτά. αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.


7. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ανθότυρο με τη ζάχαρη και το ανθόνερο μέχρι να γίνει κρεμώδες.


8. Γεμίζετε τα atayef. Παίρνετε ένα – ένα τα atayef, τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρο και τα κλείνετε μέχρι τη μέση πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα χωνάκι. Γεμίζετε τα χωνάκια με την γέμιση και τα πασπαλίζετε με το φιστίκι. Αραδιάζετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με το σιρόπι.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να τα γεμίσετε και με ξηρούς καρπούς ή πραλίνα φουντουκιού ή μια λευκή κρέμα γαλακτομπούρεκου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face