Για 12 άτομα ()
1. Κρέμα: Ζεσταίνετε το γάλα σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με ένα κ.γ. βούτυρο. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Τέλος προσθέτετε το ξύσμα και τα αμύγδαλα. Μόλις δέσει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά, την σκεπάζετε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της, και την αφήνετε να κρυώσει. Στην συνέχεια χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα προσθέτετε στην κρέμα μαζί με το σιμιγδάλι.
2. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζετε το σιρόπι 10 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
3. Απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια το κανταΐφι και το τραβάτε με τα δάχτυλα για να ανοίξει. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Παίρνετε μια μικρή ποσότητα φύλλου στο χέρι σας την βουτυρώνετε καλά και τη γεμίζετε με 1 κ.σ. κρέμα και λίγο γλυκό κυδώνι. Τυλίγετε το φύλλο σε στρογγυλό ρολάκι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά. Αραδιάζετε τα κανταϊφάκια σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από το φούρνο, περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει καλά.
Μπορείτε να γεμίσετε τα κανταϊφάκια με στραγγισμένο και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι.