alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
thumb
Κείμενο:
Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφίες:
Σπύρος Κανατάς
Χρήσιμες Διευθύνσεις:

Αναγεννησεως 1
17237 Υμηττός

www.beer-deli.gr

http://blog.beer-deli.gr

Τηλέφωνο:
2106136700

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΠΥΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ; Πήγαινε μια βόλτα στο Beer&Deli

Σε μία ήρεμη και αρκετά πράσινη περιοχή της Δάφνης, άνοιξε τον Αύγουστο του 2013 ένα ιδιότυπο κατάστημα, εν ονόματι Beer&Deli. Πίσω από τον τίτλο και τη σύλληψη του όλου εγχειρήματος, ο ιθύνων νους που κρύβεται, ακούει στο όνομα Πολ Εμμανουηλίδης. Η αγάπη του κου Εμμανουηλίδη για την ποιοτική μπύρα πάει χρόνια πίσω, και είναι αυτή που τον οδήγησε στην ενασχόλησή του με τη οικιακή ζυθοποίηση, και κατ' επέκταση στη δημιουργία της εταιρείας "Beer&Deli". Η εταιρεία, λοιπόν, ασχολείται με την εισαγωγή εξοπλισμού και πρώτων υλών για παραγωγή σπιτικής μπύρας, καθώς και με την εμπορία και πώληση ποιοτικού ζύθου. Ας τα δούμε, όμως, κάπως πιο αναλυτικά.
Επειδή ουδείς γεννήθηκε ζυθοποιός, και καθώς δεν είμαστε όλοι οινολόγοι, η επιχείρηση παρέχει διαφορετικές επιλογές, που κυμαίνονται από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο, όσον αφορά το homebrewing, ούτως ώστε ο καθένας να μπορέσει να βρει τη μορφή ζυθοποίησης που του ταιριάζει, βασιζόμενος στην εμπειρία και τις γνώσεις του. Συνεπώς, διακρίνουμε τα εξής στάδια δυσκολίας:
• Τo πρώτο στάδιο, για αρχάριους (beerkit): τα beerkits των εταιρειών BetterBrew, Brewferm, Bulldog, Muntons, προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα από τύπους μπύρας (lager, bock, pilsner,weiss, paleale, I.P.A., brownale, stout), και ουσιαστικά αποτελούν έτοιμα εκχυλίσματα βύνης που εμπεριέχουν λυκίσκο, τα οποία καθιστούν την πρώτη απόπειρα παρασκευής σπιτικής μπύρας μια εύκολη, γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία για τον αρχάριο homebrewer. Η μαγιά τους περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό φακελάκι μέσα στη συσκευασία.
• Το ενδιάμεσο στάδιο, για πιο έμπειρους (L.M.E./D.M.E.): L.M.E. ήτοι liquid malt extract, εκχύλισμα υγρής βύνης, ή D.M.E.ήτοι dry malt extract, εκχύλισμα ξηρής βύνης. Η χρήση των εκχυλισμάτων βύνης, τα οποία δεν περιλαμβάνουν λυκίσκο και μαγιά, είθισται να γίνεται από homebrewers που έχουν ασχοληθεί προηγουμένως με κάποια από τα έτοιμα beerkits των προαναφερθεισών εταιρειών, κι οι οποίοι έχουν αποκτήσει μία κάποια εμπειρία με τη διαδικασία και το τελικό προϊόν που τα kitsπροσφέρουν, και, ως εκ τούτου, θέλουν να πειραματιστούν με κάτι που θα έχει πιο έντονο αρωματικό/γευστικό αποτέλεσμα, κάνοντας ξεχωριστή χρήση λυκίσκου και μαγιάς που παρέχει το Beer&Deli. Τα L.M.E./D.M.E. θα τα βρούμε στις εξής μορφές: light, dark, weiss.

Μεγάλη Φωτό Κειμένου

• Το προηγμένο στάδιο, για έμπειρους (allgrain): το τελευταίο στάδιο και μια φυσική εξέλιξη για τον ανήσυχο homebrewer που επιμένει, είναι το allgrain. Έχοντας ασχοληθεί επαρκώς με τους δύο προαναφερθέντες τρόπους παραγωγής μπύρας, κάποια στιγμή, ο οικιακός ζυθοποιός θα επιθυμήσει να φτιάξει μπύρα από το μηδέν. Η εταιρεία παρέχει τις εξής δύο επιλογές: τα allgrainkits της Brewferm, στα οποία εμπεριέχονται η βύνη σε μορφή σιτηρού, ο λυκίσκος, η μαγιά και οι οδηγίες για να εξοικειωθεί ο homebrewer με τη διαδικασία του allgrain. Ενώ για τους πιο τολμηρούς, που θέλουν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα και να πειραματιστούν χωρίς περιορισμούς, το Beer&Deliπροσφέρει ένα μεγάλο εύρος από τις πιο ποιοτικές βελγικές και γερμανικές βύνες βάσης και ειδικές βύνες, καθώς και μαγιές για διαφορετικούς τύπους μπύρας, προερχόμενες από εταιρείες -Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία- που ειδικεύονται στην καλλιέργεια αυτού του αγαπημένου ζυμομύκητα, που έχει ζωτική σημασία για την παρασκευή μπύρας, ενώ και ο λυκίσκος έχει την τιμητική του, καθώς μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη γκάμα από τις πιο ποιοτικές και περιζήτητες ποικιλίες του από Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, αρωματικούς, πικρικούς και διπλής χρήσεως.
Πρόσφατα, η εταιρεία επέλεξε να απλώσει κι άλλο τα φτερά της προσθέτοντας στον κατάλογο του εξοπλισμού της και βραστήρες βρασμού (boiling kettle) χωρητικότητας 75 λίτρων, δίνοντας παράλληλα μια σημαντική χείρα βοηθείας στους ερασιτέχνες ζυθοποιούς που ασχολούνται με το allgrain.

01
Ωστόσο, η ενασχόληση του Beer&Deli με την μπύρα δε σταματάει εδώ. Στο κατάστημα μπορεί να βρει κάποιος ποιοτικές ετικέτες μερικών από τα πιο καινοτόμα και πρωτότυπα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης και Αμερικής, και έτσι να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του γευόμενος πραγματικέςcraftμπύρες, γεμάτες αρώματα και γεύσεις.
Φεύγοντας από την κατηγορία "beer", αλλά παραμένοντας στην κατηγορία "deli", η εταιρεία ασχολείται και με τη διάθεση της διάσημης Jack Daniel's Sauce, για να συνοδεύσει κανείς τα πιάτα της επιλογής του με τον πλέον γευστικό τρόπο, ενώ το φυσικό ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων Saltic, είναι ένας φρέσκος κωδικός στα ράφια της επιχείρησης, προϊόν πολλαπλής χρήσης, το οποίο συμβάλλει στην υγεία και ευζωία μας.
Η τελευταία «γλυκιά» -αυτή τη φορά- προσθήκη στον κατάλογο του Beer&Deli, είναι οι μαρμελάδες Mr. JUKE'S, χειροποίητα ελληνικά προϊόντα, δίχως συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης, που προσφέρουν μια πληθώρα από διαφορετικούς, ιδιαίτερους συνδυασμούς γεύσεων, και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό ταίριασμα με αλμυρά και γλυκά πιάτα.

02
Η πρόσβαση στο κατάστημα γίνεται πολύ εύκολα με μετρό, καθώς το Beer&Deli βρίσκεται πολύ κοντά στο μετρό της Δάφνης, γύρω στα 7' από την κεντρική πλατεία Καλογήρων. Απανταχού ζυθολάγνοι και ερασιτέχνες ζυθοποιοί, αρχάριοι και μη, θα έπρεπε να το επισκεφτούν κάποια στιγμή και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασι περί τίνος πρόκειται.

 
newsl face