alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
Κείμενο:
Ντένη Καλλιβωκά
Φωτογραφίες:
Μυρσίνη Λαμπράκη
Χρήσιμες Διευθύνσεις:

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο:
2130248439

ΤΑΟΪΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αβάσταχτη σημαντικότητα του είμαι ό,τι τρώω

 

Την ημέρα που κατευθυνόμουν κάπου στα σύνορα Βάρης –Κορωπίου για να συναντήσω την Ορσαλία Ψαρίδη και να μιλήσουμε, ένιωθα περίεργα. Το ίδιο πρωί είχε προηγηθεί ένα δίωρο διάβασμα σε κείμενα που θα με έβαζαν στο νόημα της Tαοϊστικής διατροφής για να μπορέσω να διαχειριστώ τη συνέντευξη και ένιωθα κάθε μόριο του κορμιού μου να αντιδρά. Μου αρέσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά στο μυαλό μου έχω συνδέσει όλες τις εναλλακτικές διατροφές με άνοστα πιάτα, φτιαγμένα για ανθρώπους που ολημερίς διαλογίζονται και ουδέποτε λαχτάρησαν ένα γλυκό, ένα νόστιμο ελληνικό φαγητό. Στο μυαλό μου, το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την απόλαυση και οτιδήποτε διαφορετικό με τρόμαζε. Έφυγα μετά από μιάμιση ώρα, έχοντας γνωρίσει μια εξαιρετική γυναίκα -καθόλου στενόμυαλη, «κοιτώντας» το φαγητό με μια άλλη ματιά. Σαν κάτι ζωντανό, γεμάτο ενέργεια και σοφία.

Τι ακριβώς είναι η Ταοϊστική διατροφή, γιατί αναπτύχθηκε, που ξεκίνησε;

Ο Ταοϊσμός κατ' αρχήν δεν είναι θρησκεία, είναι ένα σύστημα, μια κοσμοαντίληψη που θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι ένα ισότιμο μέλος και μέρος της δημιουργίας και επηρεάζεται κι επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Αυτό οδήγησε ώστε να δομηθεί κάποια στιγμή ένα σύστημα που σήμερα ονομάζεται ΚΠΙ (Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική) που στηρίζεται στην ενέργεια του ανθρώπου και της φύσης και την αρμονία μεταξύ τους. Κλάδος της ΚΠΙ είναι η διατροφή. Και ο σημαντικότερος μάλιστα, αφού ο Κινέζος γιατρός θα πρότεινε πρώτα διατροφή και μετά θα έδινε βότανα ή θα έκανε βελονισμό. Η συγκεκριμένη διατροφή χωρίζει τις τροφές (και τα πάντα εκτός από αυτές) σε 5 στοιχεία: μέταλλο, νερό, ξύλο φωτιά. Το 5ο στοιχείο που είναι ο συνδυασμός και των 4 είναι η Γη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο των άλλων 4. Εκείνη την εποχή όμως, στους ανατολικούς πολιτισμούς αυτή η διατροφή δεν είχε ένα όνομα, δεν αποτελούσε κάτι το ξεχωριστό, ήταν το αυτονόητο. Ήταν το αυτονόητο να τρώνε οι άνθρωποι όπως έπρεπε για να μην κρυώνουν το χειμώνα, ή για να προλαμβάνουν τις ασθένειες.

Μεγάλη Φωτό Κειμένου

Η κατηγοριοποίηση των τροφών με βάση τα στοιχεία της φύσης γινόταν από την εποχή του Ιπποκράτη. Υπάρχει συσχετισμός;

Είναι πάρα πολύ κοινή η οπτική. Ο Ιπποκράτης αναφέρεται σε 4 στοιχεία. Εάν εξαιρέσουμε αυτό, σε όλα τα άλλα υπάρχει ταύτιση.

Γιατί νομίζετε ότι μέσα στα χρόνια χάθηκε από το Δυτικό Κόσμο η φιλοσοφία της διατροφής που υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα;

Υπήρξαν εξωτερικές επεμβάσεις. Νέα είδη, νέες τροφές, νέες συνήθειες. Η εξέλιξη της κλασικής ιατρικής από τους Άραβες δημιούργησε και μια διαφορετική οπτική για την υγεία του ανθρώπου και τη ζωή γενικότερα.

Με την αγιουρβέδα έχετε κοινά στοιχεία;

Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά, απλώς η αγιουρβέδα χωρίζει τους ανθρώπους σε 3 κατηγορίες, ενώ εμείς σε 5.

Υπάρχει κάποια κουζίνα του κόσμου που να είναι πιο συμβατή με την Ταοϊστική;

Όλη η Ασιατική, όχι η Κινέζικη.

Λογικό το βρίσκω αφού η Κινέζικη κουζίνα είναι γεμάτη τηγανιτά και λιπαρά.

Όχι, μην το βλέπεις έτσι, σημασία έχει σε τι κατάσταση μπαίνει η τροφή στον οργανισμό. Δηλαδή, αλλιώς είναι ένα κομμάτι κοτόπουλο σαν ενέργεια εάν το βράσουμε, αλλιώς όταν το ψήσουμε κι αλλιώς όταν το τηγανίσουμε. Άσε που το Κινέζικο τηγάνισμα, το stir fry, θεωρείται και πιο υγιεινό.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της διαχείρισης της ενέργειας της τροφής. Ότι μπορούμε με σωστή διαχείριση να αλλάξουμε το στοιχείο της κάθε τροφής. Με το μαγείρεμα, το μαρινάρισμα, με το συνδυασμό που θα κάνουμε. Αλλιώς λειτουργεί στον οργανισμό ένα κρέας που θα το συνδυάσουμε με ρύζι, αλλιώς ένα άλλο που θα το συνδυάσουμε με λαχανικά. Ας πάρουμε ένα κομμάτι μοσχάρι, που είναι φωτιά -εάν είναι βιολογικό. Βράζοντάς το όπως μαγειρεύουμε στην Ελλάδα, ως σούπα με λαχανικά γίνεται ξύλο. Εάν το ψήσουμε στη σχάρα γίνεται φωτιά. Και τα μπαχαρικά αλλάζουν τα στοιχεία γι' αυτό και θεωρούνται οι "πορτιέρηδες", οι καταλύτες.

Ή, ας πούμε, έχω ένα μήλο να φάω, το οποίο είναι πρωτογενώς ξύλο. Εάν του βάλω κανέλα και τζίντζερ, το πλησιάζω στο στοιχείο φωτιά. Το ίδιο ισχύει με τα έντονα και τα καυτερά καρυκεύματα από την ινδική και τη βόρειο-ταϋλανδέζικη κουζίνα που ως επί το πλείστον μετατρέπουν το φαγητό σε φωτιά ή σε ξύλο.

Να πάμε σε πιο βασικούς κανόνες; Κάθε εποχή τι στοιχείο έχει; Και πώς επιτυγχάνεται μετά η ισορροπία στα στοιχεία;

Πριν ξεκινήσουμε να σας πω ότι μεταξύ των εποχών μεσολαβεί πάντοτε ένα κενό διάστημα, το διάστημα της "μετάβασης". Αυτό το διάστημα ανήκει στο στοιχείο Γη.

Μέσα Χειμώνα με μέσα Άνοιξης είμαστε στο στοιχείο Νερό. Το νερό έχει να κάνει με την ανάπτυξη βέβαια. Υπάρχει ακόμη η ακινησία του χειμώνα, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να κινείται κάτι, να ξυπνάει η ζωή και να αναπτύσσονται τα πρώτα μπουμπούκια, οι αμυγδαλιές τα λουλουδάκια. Αυτό είναι το στοιχείο νερό. Όργανα που σχετίζονται με το στοιχείο νερό είναι τα νεφρά κι η ουροδόχος κύστη. Το τι θα φάμε αυτή την εποχή εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νεφρά κι η ουροδόχος κύστη μας.

Βεβαίως και δεν τρώμε παγωμένα φαγητά το χειμώνα γιατί κάνουν κακό στα νεφρά, βεβαίως δεν πίνουμε άπειρα ποτήρια νερό μέσα στο χειμώνα γιατί εξαντλούν την ενέργεια των νεφρών ενώ τη θέλουμε συμπυκνωμένη και δυνατή. Και προτιμάμε θερμαντικές τροφές. Δεν είναι όλες οι τροφές για όλες τις εποχές, δεν θα φάμε ντομάτα μέσα στο χειμώνα που έχει τόση οξύτητα και υγρασία, δε χρειάζεται ο οργανισμός κάτι τέτοιο. Πάμε με την εποχή, δηλαδή αυτή την εποχή θα φάμε λαχανικά και ρίζες που είναι μέσα στη γη, δηλαδή η ενέργειά τους είναι συμπυκνωμένη, θα φάμε σούπες, θα φάμε δημητριακά, θα φάμε όσπρια, δηλαδή δυνατές, θρεπτικές, θερμαντικές τροφές. Αυτά είναι τρόφιμα που προέρχονται από τη γη αλλά υπάγονται στο στοιχείο ξύλο. Το στοιχείο ξύλο είναι το στοιχείο της ισορροπίας και στη διατροφή μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ανεξαρτήτως εποχής. Δηλαδή το πως θα είμαστε σε ισορροπία με τις ανάγκες της εποχής. Έτσι, δε λέμε είναι εποχή νερό θα φάω στοιχείο φωτιά, είναι εποχή φωτιά θα φάω στοιχείο νερό, και τελείωσε. Εμείς θέλουμε να υπάρξει εναρμόνιση. Είναι μία δαντέλα από λεπτές ισορροπίες. Το στοιχείο ξύλο είναι ένα στοιχείο θρεπτικό, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα ανήκουν εκεί, που είναι αρκετά κατάλληλο για όλους κι αρκετά κατάλληλο για όλες τις εποχές. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο η παθολογία, η ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου.

Δεν είναι τυχαίο δηλαδή που και η Ορθόδοξη θρησκεία έχει τη νηστεία το Μάρτιο.

Καθόλου τυχαίο. Καθαρίζει το οργανισμό από τις πιο λιπαρές, τις πιο συμπαγείς τις πιο βαριές, τροφές του Χειμώνα να υποδεχθεί την Άνοιξη. Η Άνοιξη ανήκει στο στοιχείο ξύλο. Το στοιχείο ξύλο είναι όταν δούμε όλη αυτή την ανάπτυξη της φύσης να σταματάει. Να σταθεροποιείται. Αυτή η σταθεροποίηση, αυτή η επίτευξη της αρμονίας και της ισορροπίας είναι το στοιχείο ξύλο. Τα όργανα που σχετίζονται με το ξύλο είναι το συκώτι και η χοληδόχος κύστη. Τότε πρέπει να έχουμε καθαρίσει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη από το Χειμώνα. Όλες οι αλλεργίες, όλες οι ηπατίτιδες, όλες οι καταστάσεις που σχετίζονται με το συκώτι, την Άνοιξη βγαίνουν. Και σχετίζονται απόλυτα με το τί έχουμε φάει. Γι' αυτό αυτή είναι η περίοδος που γίνονται όλες οι αποτοξινωτικές δράσεις και δίαιτες για το συκώτι σε όλες τις παραδόσεις, από τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, μέχρι τον Διοσκουρίδη, τους Κινέζους και τους Ινδούς.

Μετά από τα μέσα της Άνοιξης μέχρι τα μέσα του Καλοκαιριού είναι η εποχή φωτιά, με όργανα την καρδιά και το λεπτό έντερο. Άνθρωποι που έχουν την καρδιά τους, το Καλοκαίρι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τι τρώνε, γιατί το φαγητό μπορεί να ανεβάσει το στοιχείο φωτιά και να πάθουν έμφραγμα. Εδώ κοιτάμε να είναι δροσιστική κατά κάποιο τρόπο η τροφή μας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο μουσακάς όταν καταναλώνεται με 40° C είναι εντελώς ακατάλληλος, όσο νόστιμος κι εάν είναι.

Από τα μέσα Καλοκαιριού μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου περνάμε στο στοιχείο μέταλλο. Τότε έχει πλέον εκτονωθεί όλη η φωτιά του Καλοκαιριού, είναι εκεί που θα πέσουν τα φύλλα και θα πέσει κι η θερμοκρασία και γίνεται προετοιμασία για το χειμώνα. Ενδέχεται να βλέπουμε ή και να μην βλέπουμε θεαματικές αλλαγές, αλλά το στοιχείο μέταλλο, είναι πιο πνευματικό πιο εσωτερικό στοιχείο. Τα όργανα που αντιστοιχούν σε αυτή την εποχή είναι ο πνεύμονας και το παχύ έντερο. Οι τροφές του φθινοπώρου θέλουμε να στεγνώσουν την υγρασία του καλοκαιριού στο σώμα. Τροφές μέταλλο, στεγνές τροφές είναι το ρύζι, οι ξηροί καρποί, η λιαστή τομάτα.

Μια και αναφερθήκαμε στα στοιχεία των τροφών, μπορούμε να δώσουμε 2-3 βασικά παραδείγματα πάνω στο καθένα;

Κατ' αρχάς να πούμε ότι τα στοιχεία αφορούν τα πάντα. Τους ανθρώπους, τα φυτά, τις ασθένειες, τα οικοδομήματα, τη μουσική και όχι μόνο το φαγητό.

Μπορούμε να πούμε σε τι στοιχεία ανήκουν και άλλα βασικά τρόφιμα;

Στο στοιχείο νερό ανήκουν όλα τα θεραπευτικά αφεψήματα, εκεί ανήκει και η ξινή γεύση, όπως και τα βλαστάρια, τα τουρσιά.

Οι τροφές μέταλλο είναι οι τροφές που δε χαλάνε στο χρόνο. Στην πραγματικότητα τροφή μέταλλο στη φύση δεν υπάρχει. Μόνο ο χρυσός ανήκει στο στοιχείο μέταλλο, επειδή δε χαλάει με το χρόνο. Μπορούμε όμως να έχουμε τροφές σε κατάσταση μετάλλου. Τέτοιες ήταν οι φακές που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και δεν είχαν χαλάσει, γενικά οι τροφές μέταλλο έχουν πάρα πολύ λίγη υγρασία. Τα ξερά φρούτα, οι λιαστές ντομάτες, το παξιμάδι, το προσούτο. Ξύλο είναι τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια, τα δημητριακά. Φωτιά είναι τα ζωικά.

Το κρέας δεν απαγορεύεται στην ταοϊστική διατροφή, δηλαδή έχει vegetarian προσέγγιση;

Όχι , πάντα μιλάμε με βάση τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Όλες οι τροφές θεωρούνται ότι έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία.

Υπάρχουν διαφορές στη διατροφή μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Οπωσδήποτε... Κατ' αρχήν είναι θέμα ενέργειας. Οι άνδρες από τη φύση τους είναι πιο yang από τις γυναίκες. Πρωτογενώς. Οι γυναίκες είναι yin. Αυτό έχει να κάνει με τη φυσιολογία τους, τη λειτουργία του κάθε φύλου, και με τη θέση του στη ζωή γενικότερα, πέρα από κοινωνικά ή πολιτικά standards.

Άρα υπάρχουν και τροφές yin και yang;

Προφανώς, υπάρχουν τροφές που οι άντρες μπορούν ωραιότατα να τις φάνε γιατί δεν επηρεάζονται ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν δυσκολίες στο να τις αφομοιώσουν.

Και είναι το αντίθετο; Δηλαδή εάν κάποιος είναι yin πρέπει να τρώει τροφές yang και το αντίθετο;

Δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά γενικά θα λέγαμε ότι υπάρχουν τροφές που οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τρώνε αβασάνιστα, λόγω του ορμονικού συστήματος, όπως είναι τα ξινά, ενώ οι άντρες εάν δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη παθολογία δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα! Αντίθετα, σε μερικούς που είναι πολύ "φωτιά" μπορεί να τους κάνει και καλό!

PROSOPA TAOISTIKH images02-3

Ακόμα και παιδιά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ταοϊστική διατροφή;

Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε μαμάδες που έχουν μικρά παιδιά εάν είναι για παράδειγμα υπερ-ενεργητικά ή υπερκινητικά ώστε να ηρεμούν .

Εδώ μπαίνουν δύο θέματα, το πρώτο σχετίζεται με το θρεπτικό φορτίο και το άλλο θέμα είναι το ενεργειακό φορτίο της τροφής.

Εάν λοιπόν υπάρχει ένα παιδί υπερκινητικό με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε, αφενός μεν θα κοιτάξουμε να καλύψουμε τις τροφικές ανάγκες του παιδιού, αλλά από εκεί και πέρα θα επέμβουμε με τα στοιχεία. Φυσικά, δεν θα τους δώσουμε τροφές φωτιά, δεν θα του δίνουμε διεγερτικές τροφές, αντίθετα θα προσπαθούμε να τους δώσουμε "κατευναστικές" τροφές. Μάλλον περισσότερο μέταλλο, όχι «γη» ιδιαίτερα καθώς συνήθως έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα, καθώς και αρκετό νερό για μεγαλύτερη ευελιξία.

Υπάρχουν πιάτα της ελληνικής καθημερινής κουζίνας, που εντάσσονται στην συγκεκριμένη διατροφή;

Όλα τα πράγματα μπορούμε να τα κατατάξουμε με βάση τα στοιχεία, από το πιο μικρό φυλλαράκι μέχρι και το πληρέστερο γεύμα.

Ένα μπριάμ ας πούμε, που έχει λαχανικά ντομάτα και λάδι, τι στοιχείο είναι;

Μέταλλο, ξύλο.

Είναι ένα ισορροπημένο πιάτο ;

Σε σχέση με το καλοκαίρι εάν είναι ισορροπημένο; Είναι αρκετά ισορροπημένο, αν και, επειδή ψήνεται στο φούρνο, αρκετή ώρα, έχει αρκετό στοιχείο φωτιάς για να καταναλώνεται το καλοκαίρι. Όμως επειδή μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα ή επειδή τρώγεται ωραιότατα και κρύο μεταλλάσσεται και η ενέργειά του.

Δηλαδή εάν το φάμε την επόμενη μέρα κρύο αλλάζει και το στοιχείο;

Ακριβώς!

Ενδέχεται λοιπόν από αυτή τη μετάλλαξη να διαφοροποιείται και η γεύση;

Ακριβώς, τα λαδερά γι' αυτό τα τρώμε κρύα το καλοκαίρι κι είναι και πιο νόστιμα!

Γιατί καυτό δεν ταιριάζει. Είναι οι φυσικές δικλείδες που έχουμε. Αυτόματες, που δεν τις καταλαβαίνουμε.

Το κρασί και το αλκοόλ έχουν στοιχεία;

Φυσικά. Στο κρασί πρέπει να ξέρουμε τι κρασί είναι για να ξέρουμε το στοιχείο. Τα αλκοολούχα ποτά ανήκουν στο στοιχείο μέταλλο – όχι τα κοκτέιλ- το ουίσκι, το ρούμι, η τεκίλα, το τζιν, το τσίπουρο, αλλά όχι το ούζο γιατί έχει γλυκάνισο.

Αν κάποιος έχει έλλειψη κάποιων βιταμινών πως ισορροπεί;

Όλοι οι δείκτες φτιάχνουν σε όσους κάνουν ταοϊστικό διαιτολόγιο, ακόμη κι εάν δεν καταναλώνουν αυτά που θα θεωρούσε κάποιος κοινή λογική. Ακόμη κι εάν δεν καταναλώνουν για παράδειγμα γαλακτοκομικά για το ασβέστιο, έρχεται μία αρμονία, μία ισορροπία, καλύτερη απορρόφηση και χρησιμοποίηση των συστατικών από τον οργανισμό.

Υπάρχει κάποιος τρόπος στην μαγειρικής μας που να βοηθά να διατηρεί η τροφή τα συστατικά;

Γενικά μόνο μία πρόταση μπορώ να κάνω κι αυτό δεν είναι απόλυτο ότι ισχύει για όλους τους ανθρώπους, αλλά θα έλεγα πριν βάλουμε τις τροφές στην κατσαρόλα να τις καβουρντίζουμε ελαφρά, χωρίς λάδι, χωρίς τίποτα. Τις φακές το ρύζι, όλα, γιατί έτσι τους ανεβάζουμε την ενέργεια, τα κάνουμε πιο yang. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πολύ υγιεινή η ενέργεια της τροφής, κάτι που εμείς θέλουμε, ειδικά τώρα με όλα αυτά τα φάρμακα και συγχρόνως εγκλωβίζονται και τα συστατικά. Μετά μπορούμε να ρίξουμε το ζεστό νερό. Ενώ εάν κάνουμε το αντίθετο, δηλαδή βάλουμε το νερό και μετά τα ρίξουμε όλα μέσα, τα συστατικά απλώνονται κι η ενέργεια χάνεται.

Το να εφαρμόσει κάποιος αυτή τη διατροφική προσέγγιση ακούγεται αρκετά περίπλοκο, ακόμη και το γεγονός ότι αλλάζει η φύση της τροφής όταν μαγειρεύεται ή δε μαγειρεύεται, από τον τρόπο που αυτή μαγειρεύεται, όταν αλλάζει η θερμοκρασία . Πώς μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει, έστω και μερικώς;

Κατ' αρχήν δε μπορεί να το κάνει κάποιος μόνος του, εάν δεν έχει ασχοληθεί. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν ακριβείς φόρμουλες, αλλά θα λέγαμε ότι βγάζοντας από τη διατροφή μας οτιδήποτε πάρα πολύ τεχνητό, πάρα πολύ επεξεργασμένο, πάρα πολύ πρόχειρο ή πάρα πολύ πολύπλοκα πιάτα, να αρχίσουμε να έχουμε πιο λιτά στη σύσταση γεύματα, διευκολύνουμε πάρα πολύ τον οργανισμό μας. Έτσι, η γεύση και η αντίληψή μας οξύνεται. Εάν τρώω κάθε μέρα fast food, μετά δεν θα καταλάβω μία λεπτή γεύση.

Όταν λοιπόν έχω αφαιρέσει από τη διατροφή μου τις βαριές και τις τεχνητές γεύσεις, το αισθητήριο οξύνεται και καταλαβαίνουμε πιο εύκολα τις μικροδιαφορές στις γεύσεις, τις λεπτές διαφορές κι αυτό μας βοηθάει να κατανοήσουμε ή εάν θέλετε μας φέρνει πιο κοντά με την ενέργεια της τροφής. Αυτή η αντίληψη βοηθάει σημαντικά, αλλά από μόνη της δεν επαρκεί. Χρειάζεται και γνώσεις από πίσω να υποστηρίξουν την αντίληψη.

Και το coaching εάν θέλει κάποιος να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή είναι πάρα πολύ στενό; Γιατί είναι προφανές ότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μπορεί να είναι από ένα διαιτολόγιο που βασίζεται στα ναι και τα όχι και μετά ο καθένας να τα συνδυάζει όπως θέλει, αλλιώς ένα κλασικό διαιτολόγιο με διάφορες επιλογές για πρωί, μεσημέρι και βράδυ με πολλές λεπτομέρειες.

Εάν κάποιος θέλει να δούμε συγκεκριμένα θέματα υγείας, τότε θα πάμε σε ένα διαιτολόγιο θεραπευτικό. Αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος θα πάμε σ' ένα διαιτολόγιο διατροφικό, αν και στην κινέζικη ιατρική όλα βασίζονται σε μοτίβα δυσαρμονίας. Και τα πολλά κιλά είναι μία μορφή δυσαρμονίας που υπάρχει, και μία αρρώστια είναι επίσης ένα ζήτημα δυσαρμονίας. Η κινεζική ιατρική εναρμονίζει τα δυσαρμονικά σημεία. Είτε λέγεται αδυνάτισμα, είτε λέγεται αρρώστια. Εάν δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία, κάποιος έχει έναν απόλυτα υγιή οργανισμό δεν θα χρειαστεί και να έρθει προφανώς.

Ωστόσο πρέπει να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες μας και να έχουμε πολύ καλή επαφή με τη φύση, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές από μέρα σε μέρα κι από ώρα σε ώρα. Μετά είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε ότι ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ δεν κάνει να φάμε γιαούρτι. Είναι κρύο και δεν θα μας δώσει τη ζέστη που χρειαζόμαστε. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε.

Η διατροφή που κάνει μία κλασσική ελληνική οικογένεια που θα φάει από σπανακόρυζο και όσπρια μέχρι μακαρόνια και μπιφτέκια, μπορεί να ενταχθεί στην ταοϊστική διατροφή;

Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Η σύγχρονη διατροφή έχει μέσα πολλά προϊόντα, όπως η ντομάτα, η πατάτα, που δεν υπήρχαν παλαιότερα και στα οποία συχνά γίνεται και κατάχρηση. Η διατροφή της αρχαίας Ελλάδας είναι σίγουρα πολύ πιο συμβατή. Αντίθετα, η σύγχρονη Μεσογειακή διατροφή είναι ακατάλληλη, γιατί επί της ουσίας η σύγχρονη μεσογειακή διατροφή δεν διαχωρίζει εποχές. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά τρώγονται όλο το χρόνο ενώ συνδέονται άμεσα με τις εαρινές αλλεργίες και βρογχίτιδες.

Η Κρητική διατροφή θεωρείται πολύ υγιεινή. Η διατροφή της εποχής του παππού μου το 1930, που όλα ήταν εποχικά και βιολογικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει στοιχεία της ταοϊστικής;

Έχει στοιχεία οπωσδήποτε! Άλλωστε εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δούλευαν έξω, ήταν σε επαφή με τη φύση.

Έχετε δει ανθρώπους που κουράρετε κι έχουν ασθένειες να βελτιώνονται μόνον από τη διατροφή;

Έχω δει διαβητικούς να σταματούν τα φάρμακα, κοπέλες που είχαν πρόβλημα στο ορμονικό να μπορέσουν να συλλάβουν, γυναίκες με προβλήματα στην περίοδο και κύστες να αποκτούν κανονική περίοδο και οι κύστες να συρρικνώνονται... Πάρα πολλά.

Ασχολείστε και με το κομμάτι της παχυσαρκίας;

Σε μεγάλο βαθμό, εγώ μπαίνω εκεί που σταματάνε οι συμβατικές δίαιτες. Εκεί που λένε "κάνω δίαιτα και δε χάνω", σε γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κλπ.

Για παράδειγμα, αυτό που κάνουν στην εμμηνόπαυση και τρώνε μόνο φρούτα και λαχανικά είναι τελείως λάθος. Χρειάζονται τροφές yang που δεν θα κάνουν κατακράτηση υγρών, πιο συμπυκνωμένες, πιο κοντά στην κατηγορία του μετάλλου.

Στην ταοϊστική διατροφή, το φαγητό συνδέεται με την απόλαυση;

Οπωσδήποτε, μα εννοείται..

Γιατί ορισμένες φορές σκέφτεσαι ότι εάν είναι κάτι τόσο περίπλοκο μετά χάνεται η απόλαυση.

Δεν είναι μία διατροφή που αφαιρεί τη γεύση, την ευχαρίστηση, κάθε άλλο.

Γιατί χρησιμοποιεί πολλά μπαχαρικά, διεγείρει τις αισθήσεις, με το χρώμα με την ποικιλία, με τα αρώματα και τους συνδυασμούς τους. Ποτέ δεν θα δεις ένα σκέτο βραστό κρέας στην κινέζικη ή στην ινδική κουζίνα.

Γενικεύοντας θα λέγαμε ότι όλη η ασιατική κουζίνα, ταϋλανδέζικη, κινέζικη, ινδική, χαρακτηρίζονται από χρώμα, έντονες γεύσεις –όχι απαραίτητα καυτερές- αλλά έντονες με μία ζωντάνια.

Και η κοινωνικοποίηση μέσω του φαγητού; Διάβασα όμως ότι στην Ταοϊστική είναι καλύτερα να τρως σιωπηλός για να έρχεσαι σε επαφή με την τροφή.

Και τα δύο χρειάζονται. Μοιραζόμενοι την τροφή, μοιραζόμαστε τη ζωή με τους γύρω μας. Αλλά δεν τρώμε πάντοτε με παρέα. Οπότε δεν γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο αλλά καλό είναι να υπάρχουν και "κοινωνικά γεύματα" αλλά και προσωπικές στιγμές διατροφής.

Οπότε μπορούμε να πούμε ότι και η προσευχή πριν το φαγητό στο ελληνικό τραπέζι ήταν ουσιαστικά τα 2 λεπτά, που αφιερωνόταν στη σκέψη και στην επαφή με την τροφή;

 Ναι. Βέβαια, οι παλιότεροι είχαν τελείως διαφορετική επαφή με την τροφή. Οι γιαγιάδες που μάζευαν χόρτα τραγουδούσαν την ώρα που τα μάζευαν. Οι σαμάνοι για να φτιάξουν ένα τσάι τραγουδάνε πάνω από την κατσαρόλα. Οι Ινδιάνοι προσευχόντουσαν στην τροφή. Υπήρχε μία τελείως διαφορετική αντίληψη που εμείς σίγουρα δεν έχουμε. Όμως, επειδή όλα είναι ενέργεια, ότι ενέργεια βάλουμε, δηλαδή ότι ενέργεια κουβαλάμε την ώρα που πάμε να μαγειρέψουμε και την ώρα που τρώμε, τέτοια ενέργεια θα φέρει και το φαγητό μας. Όσο λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, τόσο πιο ευεργετικό θα είναι για εμάς. Η γεύση δημιουργεί μνήμη.

Στα μαθήματά σας μυείτε τον κόσμο στην Ταοϊστική διατροφή;

Δεν μυώ κανέναν, γιατί δεν είναι φιλοσοφία. Μεταφέρω μία διατροφική οπτική, μία άλλη ιατρική η οποία σχετίζεται με τη διατροφή. Στα μαθήματα γίνεται μία πολύ βαθιά ανάλυση των στοιχείων και των τροφών ώστε να μπορεί ο καθένας να αναπτύξει πολύ καλό κριτήριο για να μπορεί να το εφαρμόσει και να διαχειριστεί μόνος του τη διατροφή του. Ή γίνονται μαθήματα ανά εποχή, τι είναι καλό να τρώμε και με τι τρόπο να το μαγειρεύουμε. Οπότε το μαγειρεύουμε κιόλας.

Ορσαλία Ψαρίδη

 
newsl face