alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE
thumb
Κείμενο:
Πωλ Εμμανουηλίδης
Χρήσιμες Διευθύνσεις:

http://www.beer-deli.gr

ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΑΦΡΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μπύρα, ζύθος, κρίθινος οίνος... Ξανθιά, κεχριμπαρένια, καστανή ή μαύρη. Σε ό,τι χρώμα/τύπο και να τη βρούμε, είναι απολαυστική και προσφέρει διαφορετικές κάθε φορά συγκινήσεις, είτε την πίνουμε κρύα για να μας δροσίσει, είτε σε πιο χλιαρές θερμοκρασίες, ούτως ώστε να νιώσουμε στο έπακρο την περιπλοκότητα της γεύσης και των αρωμάτων της. Αδιαμφισβητητό γεγονός είναι ότι αυτό το προσφιλές λαϊκό πότο έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τους καταναλωτές να επιλέγουν ολοένα και πιο πολύ ποιοτικές μπύρες, και σ' αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα η παράλληλη άνθιση της μικροζυθοποιίας. Μπορεί η ελληνική μικροζυθοποιία και ζυθοποιία εν γένει, να μην έχει τη μακρά ιστορία που παραδοσιακά έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αγγλία, η Γερμανία, η Τσεχία, ωστόσο, έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στη βιομηχανία της μπύρας και έχει παράσχει και συνεχίζει να παρέχει ποιοτικές μπύρες, οι οποίες έχουν μία θέση στο πάνθεον της μπύρας/μικροζυθοποιίας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 12 ενεργά μικροζυθοποιεία, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 16, πράγμα που πριν από 5-6 χρόνια ούτε καν θα το φανταζόμασταν.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι μας στον χώρο της ελληνικής μικροζυθοποιίας.

peiraikiΣτη Λαμία, βρίσκουμε ένα από τα παλαιότερα μικροζυθοποιεία, το οποίο παράγει την ομώνυμη μπύρα, «Πειραϊκή», από το 2005. Ο φαρμακοποιός, Αλέξανδρος Κουμάντος, ορμώμενος από την αγάπη του για τις γευστικές μπύρες, της οποίες δοκίμασε για πρώτη φορά στο Dortmund της Γερμανίας, δημιούργησε το ζυθοποιείο με αρχική έδρα τη Δραπετσώνα, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, και παράγει τις μπύρες του σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο. Το 2010 αποφασίστηκε η μεταφορά της ζυθοποιίαςσε μεγαλύτερο χώρο, στη Λαμία, καθώς ο απώτερος σκοπός ήταν η ανάπτυξη της παραγωγικής δυνατότητας. Κριτήρια για την επιλογή αυτής της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας ήταν η ποιότητα του νερού και η ύπαρξη οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής. Οι ετικέτες του ζυθοποιείου είναι οι εξής:

•Premium Lager, 330/500ml

•Bio Lager, 330ml

•Bio Pils, 330ml

•Bio Pale Ale, 330ml

•Fresh Bio Pils, 330ml

•Fresh Bio Pale Ale, 330ml

•Seasonal Black, 330ml

septemOι μπύρες της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας έχουν, κατά καιρούς, αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές από έντυπα ευρείας κυκλοφορίας.

• Στο Ωρολόγιο Εύβοιας, σχετικά κοντά στην Κύμη, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2009 η μικροζυθοποιία Septem από τον χημικό-οινολόγο, Σοφοκλή Παναγιώτου, και τον οικονομολόγο, Γιώργο Παναγιώτου. Οι τύποι μπύρας που παράγει η ευβοϊκή μικροζυθοποιία είναι οι εξής:

•Monday's-Pilsner, 330/500ml

•Thursday's-Red Ale, 330ml

•Friday's-Pale Ale, 330ml

•Saturday's-Porter, 330ml

•Sunday's-Honey Golden Ale, 330ml

•Winter Days Porter, 500ml

•A.C.E. HobbyHoppySeries-ImperialIPA, 500ml,προς το παρόν, δεν παράγεται από το ζυθοποιείο

•CitraHobbyHoppySeries-IPA, 330ml.

Πολλές από τις ετικέτες στης Septemέχουν αποσπάσει βραβεία, τόσο εντός (Γαστρονόμος 2013) όσο και εκτός συνόρων (Λονδίνο 2010-2013).

elijisΠαραμένοντας στον νομό Εύβοιας, αλλά πηγαίνοντας πιο κεντρικά, στη Χαλκίδα, εντοπίζουμε το μικροζυθοποιείο ΕΛΙΞΗΣ ΑΕ, το οποίοείναι σύμπραξη τριών ατόμων: του Γιώργου Κωστόπουλου, της Ντίας Παπανικολάου, και του βραβευμένου επαγγελματία Ιταλού ζυθοποιού, ΝτάβιντεΖινγκαρέλι (DavideZingareli). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη δοκιμαστική βρασιά της μπύρας έγινε στο ιδιόκτητο ζυθοποιείο του κου Ζινγκαρέλι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και από Σεπτέμβρη παράγεται πλέον στην Χαλκίδα.

 DephiPilsner330/750ml,

 MareaPaleAle, 330ml

Μεγάλη Φωτό Κειμένου

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον πολύχρωμο κόσμο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, επόμενος προορισμός μας είναι τα Επτάνησα, και συγκεκριμένα, η Κέρκυρα, όπου το καλοκαίρι του 2009 άνοιξε τις πόρτες της στον Αρίλλα, η μικροζυθοποιία Corfu. Το όλο εγχείρημα είναι το όραμα του Σπύρου Καλούδη και της παρέας του (Γ. Καλούδη, Κλ. και Β. Μουζακίτη), οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο, ύστερα από ένα ταξίδι σε χωριά της Γερμανίας, όπου η ύπαρξη μικροζυθοποιείων είναι παράδοση. Οι ποιοτικές μπύρες περιορισμένης παραγωγής που δημιουργεί η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία ανέρχονται σε τέσσερις και είναι οι εξής:

•Corfu Real Ale Bitter, 500ml

•Corfu Real Ale Special, 500ml

•Corfu Royal Ionian Pilsner, 500ml

•Corfu Ionian Epos, 330ml

Kαι τα προϊόντα της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με τη δημοφιλή γιορτή μπύρας, InternationalRealAleFestival 2013, η οποία διοργανώνεται στην Αγγλία.

zeusvolkanΕπόμενη στάση μας, η ζυθοποιία ΖΕΟΣ, η οποία βρίσκεται στον Ίναχο Αργολίδας, 4 χλμ. από το Άργος. Ο ιθύνων νους πίσω από το ζυθοποιείο είναι ο Καναδός, DavidWood, o οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή, ζυθοποιού, χημικού και δοκιμαστή, και μαζί με την πενταμελή ομάδα του παράγουν τις εξής μπύρες:

•ΖΕΟΣ ΒlueMak, 500ml, γυάλινη φιάλη

•ΖΕΟΣ Pilsner, 500ml, γυάλινη φιάλη

•ΖΕΟΣ Pilsner, 1lt, πλαστικό μπουκάλι

•ΖΕΟΣ BlackMak, 500 ml, γυάλινη φιάλη

•ΖΕΟΣ BlackMak, 1lt, πλαστικό μπουκάλι

•Volkan Blond, 330ml

•Volkan Black, 330ml

•VolkanWhite, 330ml

Οι μπύρες Volkan παράγονται για λογαριασμό της FirstLomax από τη Σαντορίνη. Σήμερα, η μικροζυθοποιεία«ΖΕΟΣ» εξάγει τα προϊόντα τηςσε Καναδά και Αμερική (California, Florida, Washington).


brinksΑφήνοντας τη χερσαία περιοχή της Πελοποννήσου, επιστρέφουμε στα νησιά και πηγαίνουμε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, για να συναντήσουμε τη μικροζυθοποιία «Brink's». Αρχικά, το 2001, τοόνομά της ήταν «Ρεθυμνιακή», ωστόσο, με έναν νόμο που θεσπίστηκε το 2010, και ο οποίος απαγόρευε στα ζυθοποιεία να κάνουν χρήση του γεωγραφικού τους τοπωνυμίου στα ελληνικά (!), η Ρεθυμνιακή μικροζυθοποιία υποχρεώνεται να μετονομαστεί σε «Brink's», παίρνοντας το επώνυμο του ιθύνοντα νου της επιχείρησης, BerndBrink. Παρ' όλες τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες που συνάντησε ο κος Brinkκαι η ομάδα του, δεν το έβαλαν κάτω, και συνέχισαν να παράγουν όλα αυτά τα χρόνια απαστερίωτη μπύρα, την οποία βρίσκουμε σε δύο τύπους:

•Brink's Ξανθιά, 330ml

•Brink's Μαύρη, 330ml

Και αυτή η «κυρία» βραβεύτηκε το 2008 από τον «Γαστρονόμο» με το «Βραβείο Ποιότητας και Ήθους», ενώ, ήδη από το 2004 γίνεται εξαγωγή της σε Κύπρο και Δανία.

kritiki

60χλμ ανατολικότερα και συγκεκριμένα στον νομό Χανίων βρίσκεται η Χανιώτικη βιοτεχνία παραγωγής μπύρας, ιδιοκτησίας της  Ι. Λιονάκης& Σια ΟΒΕΕ με το διακριτικό τίτλο « Κρητική Ζυθοποιία», δημιουργήθηκε το 2007, με έδρα στο Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων και εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000τ.μ., οι οποίες ανεγέρθηκαν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

Τον εξοπλισμό παραγωγής κατασκεύασε και εγκατέστησε Γερμανική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποιία, ενώ, την τεχνογνωσία μετέδωσε αναγνωρισμένος Γερμανός ζυθοποιός, ο οποίος συνεχίζει και υποστηρίζει την παραγωγή. Παρ' ότι το ζυθοποιείο είναι περιορισμένης δυναμικότητας, παράγει δύο εξαιρετικούς τύπους μπύρας, μια ξανθιά και μια μαύρη. Οι συγκεκριμένες διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία επεξεργασία μηχανική, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές, απόλυτα αγνές και φυσικές.Δυστυχώς μέχρι στιγμής μπορούμε να τις απολαύουμε μόνο σε βαρέλι.

crazy-donkeyΦαίνεται ότι η νησιωτική Ελλάδα έχει την τιμητική της όσον αφορά τη δημιουργία ζυθοποιείων μικρής παραγωγής, καθώς ο επόμενος σταθμός μας είναι η Σαντορίνη. Στο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, βρίσκουμε τον οινολόγο/οινοπαραγωγό, Γιάννη Παρασκευόπουλο, και την πολυπολιτισμική του ομάδα (ο Σέρβος ζυθοποιός, BobanKrunic, ο Άγγλος οινέμπορος/homebrewer, SteveDaniel, κι η πολυτάλαντη Αμερικανή, MajdaAnderson), οι οποίοι συνθέτουν τη σχετικά νεοσύστατη SantoriniBrewingCompany, στον οικισμό Μέσα Γωνία, που ιδρύθηκε το 2011, και έκτοτε μας προσφέρει ενδιαφέρουσες, γευστικές μπύρες, και την πρώτη ελληνική ΙΡΑ! Η Σαντορινιά Ζυθοποιός Εταιρεία, λοιπόν, παράγει τις εξής τρεις «κυρίες» :

•Yellow Donkey, 330ml

•Red Donkey, 330/750ml

•CrazyDonkey, 750ml, η ΙΡΑ που προαναφέραμε

Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της Κυκλαδίτικης Μικροζυθοποιίας έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από έντυπα ευρείας κυκλοφορίας.

beers images04

chiosΠιστοί στη νησιωτική μας πορεία, συνεχίζουμε την περιήγησή μας στον κόσμο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, οδεύοντας στο νησί της μαστίχας, τη Χίο. Ο πειραιώτης, Μάνος Ναζλίδης, και η παρέα του ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το καλοκαίρι του 2010, ιδρύοντας τη «Ζυθοποιία Χίου». Το 2011, διαμορφώθηκε ο χώρος στην περιοχή του Κάμπου της Χίου, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα η επιχείρηση, και το 2012 ξεκίνησε η παραγωγή μπύρας, υπό τον διακριτικό τίτλο «FreshChiosBeer – HouseAle», ενώ η μπύρα κέρδισε από την αρχή το καταναλωτικό κοινό. Τη χιώτικη μπύρα τη βρίσκουμε σε δύο τύπους:

•Φρέσκια Μπύρα Χίου – HouseAle, 330ml

•SmokedRobustPorter, 330ml, εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή

Μέσα στα άμεσα σχέδια της ζυθοποιίας είναι οι εξαγωγές, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Είθε να ευοδώσουν τα σχέδια του κύριου Ναζλίδη και της παρέας του, και να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα του ζυθοποιείου, ούτως ώστε να απολαμβάνουμε όλο και πιο συχνά τις αξιόλογες μπύρες που η Χίος έχει να προσφέρει.

• Ένα άλλο ζυθοποιείο που έκανε πολύ πρόσφατα την εμφάνισή του, και το οποίο βρίσκεται κι αυτό στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και πιο συγκεκριμένα στην Τήνο, παράγει την μπύρα «Νήσος». Ιδρυτές του, ο Αλέξανδρος Κουρής, η γνωστή δημοσιογράφος, Μάγια Τσόκλη, και οι Ελίνα και Κωστής Δάλλας. Η «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων» βρίσκεται στη Βαγιά της Τήνου, στο χώρο της παλιάς ταβέρνας Ροδιά, που μετατράπηκε σε βιοτεχνικό κτίριο διαμορφωμένο ειδικά για να στεγαστεί ο προερχόμενος από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ογκώδης εξοπλισμός του ζυθοποιείου. Το ζυθοποιείο παράγει τη δροσιστική «Νήσος», η οποία είναι μία μπύρα τύπου Ρilsner, και κάπως πιο σκουρόχρωμη (χάλκινη) για τα πρότυπα του είδους. Βασική μέριμνα της ζυθοποιίας είναι η τοπική παραγωγή και η, ως επί το πλείστον, ανάλογη τοπική διάθεση των προϊόντων της προς όφελος της οικονομίας των Κυκλάδων.

• Από το νησί των Ιπποτών, και το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, τη Ρόδο, μας έρχεται η επόμενη ξανθιά «κυρία», η MagnusMagister, το ζυθοποιείο της οποίας βρίσκεται στην περιοχή, Δαματριά. Ο Μεγάλος Μάγιστρος, όνομα, το οποίο είναι μία αναφορά στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου, και δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, του πρώτου των πρώτων, είναι μία μπύρα που βρίσκουμε σε δύο τύπους:

•Μagnus Magister Lager, 500ml

•Magnus Magister Weiss, 500ml

• Στο τέλος του «κρίθινου» ταξιδιού μας συναντούμε το πιο πρόσφατο «τέκνο» της δημιουργικής ελληνικής μικροζυθοποιίας, που μας έρχεται από την ηπειρωτική, αυτή τη φορά, βόρεια Ελλάδα, τας Σέρρας. Πρόκειται για τη «SirisMicrobrewery», που εδράζεται στο 8ο χλμ. Σερρών – Δράμας, κι η οποία μετράει λίγους μήνες ζωής, αλλά έχει να επιδείξει δύο αξιόλογες μπύρες. Τα δύο «παιδιά» του ζυθοποιείου είναι τα:

•Voreia Pilsner, 330ml

•Voreia IPA, 330ml

Τις καλωσορίζουμε στην ολοένα και διευρυνόμενη παρέα των ποιοτικών μπυρών ελεγχόμενης παραγωγής, και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα σχέδια των ιθυνόντων της ζυθοποιίας.

Η έξαρση της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι φαινόμενο πρωτοεμφανιζόμενο, αλλά σίγουρα οι φρέσκιες ιδέες που έχουν να προτείνουν τα προϊόντα της, είναι ικανές να προαγάγουν πολιτισμό και να αποδείξουν πως, όταν υπάρχει μεράκι και τάση για εξέλιξη και πρόοδο, είναι δυνατόν να τελεστούν θαύματα, τα οποία θα προσφέρουν απλόχερα αρωματικές και γευστικές συγκινήσεις.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες μικροζυθοποιίες παράγουν μπύρες χωρίς να τις υποβάλλουν στη θερμική επεξεργασία της παστερίωσης (pasteurization), ούτως ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν αυτές τη μέγιστη δυνατή γεύση, αλλά και διατροφική αξία. Ελπίζουμε να καταφέραμε να σας ιντριγκάραμε κάπως, και να κάνετε το πρώτο βήμα, δοκιμάζοντας μία μπύρα μικρής παραγωγής, που έχει να προτείνει μία διαφορετική προσέγγιση σ' αυτό το «λαϊκό» ποτό, το οποίο μπορεί, ωστόσο, να αποδειχθεί εξαιρετικά γευστικό, αρωματικό και πολυεπίπεδο, και να αποτελέσει ιδανική συνοδεία σε μία μεγάλη γκάμα φαγητών, αλλά και γλυκών!... Όμως, αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

 
newsl face