ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ |

ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ACTION AID ΕΝΙΩΣΑ ΠΛΟΥΣΙΑ

γιατί πάντα μπορείς να "μαγειρέψεις" ζωή σου χωρίς άχρηστα πράγματα να σε βαραίνουν...

Εκείνο το κρύο απόγευμα όταν μαζί με την φίλη μου την Γιάννα Μπαλαφούτη και τον Δημήτρη Φραγκούλη κατηφορίζαμε στο κέντρο για να πάμε στο κατάστημα της Αction Aid ήμουν βυθισμένη στις σκέψεις μου και μια δυσθυμία που την έσπαγε σε κάθε χαρά που έτυχε να μου τραβήξει το μανίκι τις τελευταίες μέρες πήγαινε και ερχόταν στον κεφάλι μου. Είχα πάρει την πρόσκληση την τελευταία στιγμή και αυτό δεν είχε καθόλου ταΐσει την ματαιοδοξία μου...

Γράφει:
Η ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Φωτογραφίες:
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΑΤΑΣ

Δύσκολο το παρκινγκ στου Μακρυγιάννη και ακόμα και αν δεν οδηγούσα εγώ την γρίνια την είχα τσίχλα στο στόμα. Περνάμε το κατάστημα και ο Δημήτρης στρίβει σε ένα στενάκι, παρκάρουμε, κατεβαίνω από το αυτοκίνητο και διαβάζω την οδό ΣΤΡΑΤΑΙΩΝ 1.

Κοιτάζω απέναντι και «πέφτω» πάνω στο πρώτο μου φοιτητικό σπίτι. Τότε που ανέβηκα επαρχιώτισσα από μια μικροαστική οικογένεια της Κρήτης στην Αθήνα. Με μια βαριά προφορά και με όλες τις καλές και τις κακές συνήθειες του αγριοκάτσικου, για να τιμήσω και την καταγωγή μου, ανέβηκα λοιπόν στην πρωτεύουσα να σπουδάσω κάτι που ουδόλως με ενδιέφερε ΝΟΜΙΚΑ...

action-aid 25
Αισθάνθηκα σαν να με χτύπησε νταλίκα αλλά δεν είπα τίποτα να μην τη σπάσω και στην Γιάννα που ήταν η βραδιά της και ήθελε να δοκιμάσουμε όλα τα καινούρια της καλούδια από την Πυλιακή Γη!

Πήγαμε στο κατάστημα, εκεί γνώρισα κι άλλους χαμογελαστούς και χαρούμενους ανθρώπους, την Μάγδα Καζόλη, την Άννα Μπότσογλου και τη Βίκυ Μουτσάκη. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έκανα το χρέος του καλού γαστρονόμου χαμογέλασα στην κάμερα στους ανθρώπους και η δυσθυμία άξαφνου πήγε μια βόλτα μέχρι την Ακρόπολη.

action-aid 01
Πήρα τα προϊόντα που με φιλέψανε, ένα σακουλάκι με ζεστά μπαχαρικά από το συνεταιρισμό γυναικών στο Podie της Σρι Λάνκα που η Fair Trade Hellas εισάγει από τον ΜΚΟ CTM altromercato που υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πήρα γερές εισπνοές από το υπέροχο αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις νοτιοανατολικές περιοχές Surin και Yasothorn στην Ταϋλάνδη και αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων 1400 οικογενειών ντόπιων παραγωγών και ονειρεύτηκα εκείνα τα αραβικά πιλάφια που έταζε κάθε τόσο ο Αλλάχ στους πιστού του. Πάντως ο δικός μου παράδεισος ήταν εκεί και η ευτυχία μου περιοριζόταν απλά στον χρόνο του ΤΩΡΑ.

action-aid 09

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΣΠΤΙ ΜΟΝΗ...

Τα μεσάνυχτα πια έφτασα στο σπίτι μου. Το ολοκαίνουριο σπίτι μου που φυσικά καμιά σχέση δεν είχε με το φοιτητικό στην Στραταίων.

Μέτρησα τα δωμάτια, περίσσευαν χωρούσαν κι άλλοι σε τούτο το σπιτικό μεγάλο σκέφτηκα!

Μέτρησα τα παντελόνια μου 20 νομίζω (μόνο τα τζιν) και μετά τα πουκάμισα και τις μπλούζες έχασα το νούμερο, περίσσευαν μου φάνηκαν.

Μέτρησα τα μπουκάλια με το κρασί, τα βαζάκια με τις μαρμελάδες, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά πολλά πάρα πολλά για έναν άνθρωπο...

action-aid 03
Μέτρησα τις κολόνιες, τα μπουκαλάκι με τα καλλυντικά, πολλά βρε παιδί μου, άρχισα να βαραίνω από αυτό τον σφιχτό εναγκαλισμό της ιδιοκτησίας άχρηστων πραγμάτων.

Μέτρησα τις ξέχειλες σακούλες με τα σκουπίδια μου, πω πω τι καταναλώνει ένας σεβάσμιος πολίτης σκέφτηκα!

Μέτρησα τα χρόνια από τότε στο τώρα, κοιτάχθηκα στον καθρέφτη και μια τυχαία νότα ευθυμίας διαπέρασε τον αέρα σαν ένα χάρτινο παιδικό αεροπλανάκι.

Υπάρχει ακόμα αυτός ο συνειδητός ρομαντισμός της εφηβείας που σε κάνει να ξεβολευτείς για λίγο από την καρέκλα του σεβάσμιου ενήλικα πολίτη που απλά θέλει την ησυχία του.

ΒΡΕ ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΙ ΑΣ ΖΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ....

Είχα πρώτον και κύριον ΕΠΙΛΟΓΗ να καλλιεργήσω το χωράφι μου με τις ελιές στην Κρήτη όπως θέλω, να πιώ καθαρό νερό, να ταξιδέψω ελευθέρα από πόλη σε πόλη, να πληρώνομαι έστω και λιγότερα χρήματα για την δουλειά που προσφέρω. Κάθε τι στην ζωή μας εδώ στην «ΛΕΥΚΗ ΗΠΕΙΡΟ» βλέπεις είναι θέμα επιλογής .

action-aid 04
Διαβάζω προσεκτικά το ενημερωτικό υλικό της Αction Aid για τους στόχους της και για το σκοπό του καταστήματος της στην Βεΐκου 2 στο Κουκάκι.

«Κάθε αγορά είναι μια επιλογή γράφει». Για κάθε επιλογή μας βάζουμε κάποια κριτήρια που είναι σημαντικά για εμάς ώστε να καταλήξουμε σε κάθε απόφαση. Όπως καις την ζωή...

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η αλήθεια είναι ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό κάθε φορά που αγόραζα ένα προϊόν να αναρωτηθώ αν ο παραγωγός του, εκείνος που σκάβει και καλλιεργεί το χωράφι, δουλεύει σε τουλάχιστον ανεκτές συνθήκες . Αν χιλιάδες παιδικά χέρια έχουν κλείσει υπομονετικά ένα σακουλάκι αντί να παίζουν ξέγνοιαστα στην γειτονιά με τα υπόλοιπα παιδιά.

action-aid 05
Μερικά πράγματα σε εμάς στο Δυτικό κόσμο είναι κλειδωμένα σε μια σφαίρα ιδανικού... κι όμως υπάρχει και το κριτήριο της ηθικής κατανάλωσης που βοηθά να χτίσουμε μια συνείδηση για ένα καλύτερο κόσμο.

Πόσο επιβαρύνει άραγε το περιβάλλον η παραγωγή και η αγορά του τροφίμου (ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος);

! Τα βιολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον όσο τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

action-aid 06

! Τα ντόπια προϊόντα είναι καλύτερα διότι δεν χρειάζεται να μεταφερθούν κι άρα να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

! Η ποσότητα που αγοράζουμε είναι σημαντικό να μην υπερβαίνει αυτή που θα καταναλώσουμε ώστε να μην πετάμε τρόφιμα.

! Τα προϊόντα που είναι της εποχής χρειάζονται λιγότερη ενέργεια να παραχθούν και είναι πιο νόστιμα.

! Δεν αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται από είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

action-aid 07

Πώς παράχθηκε το τρόφιμο αυτό; Πληρώθηκαν οι άνθρωποι κανονικά; Δούλεψαν παιδιά γι' αυτό; Υπήρξε σεβασμός στα εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων;

! Τα προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί έχουν ένα εισόδημα που τους διασφαλίζει μια ζωή με αξιοπρέπεια. Επίσης, διασφαλίζεται ότι δεν δουλεύουν παιδιά για την παραγωγή των προϊόντων.

ΤΟ CAME BACK

Εννοείτε ότι ξαναγύρισα στο κατάστημα της Αction Aid στην Βεΐκου μετά από περίπου ένα μήνα γιατί βρίσκω ότι μετά από τόσο «μέτρημα» ζωής καλά είναι να αφήνεις τα πράγματα να κυλάνε μόνα τους. Πάρκαρα το αυτοκίνητο μου στο στενό έξω από το παλιό μου φοιτητικό σπίτι και συνάντησα την χαμογελαστή Μάγδα Καζόλη να μου εξηγεί ένα - ένα τα προϊόντα και εγώ με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού να «απαγγέλω» συνταγές κι εγώ συνδυασμούς με την ίδια χαρά! Διαλέγω...

action-aid 14
Καφέ από την Αιθιοπία
Η καλλιέργεια καφέ είναι μια τεράστια βιομηχανία και παραμένει ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ολόκληρες οικονομίες βασίζονται στον καφέ, όπως λιγότερο αναπτυγμένες χώρες σαν το Μπουρούντι που βασίζουν το 80% των εξαγωγών του σε αυτόν.

Όμως για πολλούς από τους 25 εκ. αγρότες καφέ, η εντατική παραγωγή δεν αποφέρει αρκετά για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και το Μεξικό. Η τιμή του καφέ δεν έχει σταθερότητα, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί είναι εκτεθειμένοι σε παγκόσμιες διακυμάνσεις.

action-aid 10

Όμως, χάρη στις πιέσεις των καταναλωτών και διεθνών οργανώσεων ο καφές κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου και σε χώρες όπως η Βρετανία διατίθεται ακόμα και σε πολύ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Στο κατάστημα της Action Aid θα βρείτε καφέ από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, της γενέτειρας του καφέ, που φτάνει από το συνεταιρισμό Sidama Union. Είναι ένας καφές ξεχωριστής ποιότητας που καλλιεργείται με το garden system, σύμφωνα με το οποίο τα φυτά μεγαλώνουν τοποθετημένα σε αραιή διάταξη ανά εκτάριο και εμπλουτισμένα με άλλες καλλιέργειες ενώ χρησιμοποιείται μόνο βιολογικό λίπασμα.

Εννοείται ότι εκτός από υπέροχο αρωματικό καφέ φίλτρου μπορείς και θέλεις να τον απολαύσεις με πολλούς τρόπους . Αποφάσισα γα πρώτη φορά να φτιάξω το ωραίο παγωτό tiramisu με καφέ Αιθιοπίας μουσκεύοντας τα μπισκότα όχι στον κλασικό espresso αλλά σε ένα δυνατό χαρμάνι Αιθιοπικού καφέ και κακάο.

action-aid 22

Κινόα το αγαπημένο μου

To κινόα είναι δείκτης βιοποικιλότητας. Λατρευόταν από τους Ίνκας σαν ιερό φυτό ενώ συλλέγεται για πάνω από 5000 χρόνια στα υψίπεδα των Άνδεων κοντά στα 4000 μέτρα. Είναι παραδοσιακό ψευδοδημητριακό των Άνδεων και αποτελεί τη βασική τροφή των πληθυσμών που ζουν εκεί.

Έμαθα λοιπόν ότι το Περού, η Βολιβία και ο Ισημερινός παράγουν την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι ένα τρόφιμο που έγινε μόδα στις αναπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία χρόνια. Η τεράστια αύξηση στη ζήτηση αύξησε τόσο τις τιμές που τώρα υπάρχει φόβος ότι οι πληθυσμοί που είχαν το κινόα ως βασική τροφή, δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Για το λόγο αυτό δημιουργούνται συνεταιρισμοί για την προστασία των ντόπιων πληθυσμών από τις παγκόσμιες πιέσεις.

action-aid 20
Στο κατάστημα της Action Aid διατίθεται το καλύτερο είδος (Quinoa Real) που καλλιεργείται στις περιοχές Oruro και Potos στη Βολιβία. Αυτός λοιπόν ο μικροσκοπικός καρπός παρά το λιλιπούτιο μέγεθος του όπου και να τον βάλεις παίζει αδιαφιλονίκητα πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχει μια εκλεπτυσμένη γεύση που ταιριάζει με λαχανικά ωμά και ψητά, με ψάρι, με κρέας (ειδικά με κοτόπουλο) ακόμα και γλυκό μπορείς να τον κάνεις. Είναι άλλωστε τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνη - 90 % - που μπορείς να το απολαύσεις χωρίς καμία τύψη!

Στην σαλάτα με τόνο και κινόα είπα ναι και αποφάσισα να διαλέξω τον πιο φαντασμαγορικό ίσως τρόπο παρουσίασής του. Το «ξάπλωσα» νωχελικά ανάμεσα σε στρώσεις από δροσερό αγγούρι, τόνο, κυβάκια αυγού και λίγη μαγιονέζα που δένει αυτά τα τρία διαφορετικά υλικά μαζί τους με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια η διαφορετική γαστρονομική προσέγγισή του κινόα, θεωρώ ότι είναι ο χαλβάς με κινόα και μέλι που σκαρφίστηκα μετά από 12 βασανιστικά πειράματα! Κινόα, αποξηραμένα φρούτα και μέλι απλά θεϊκός, με μια γλυκύτητα και ισορροπία που ταιριάζει τόσο στην χώρα προέλευσής του και στους χαμογελαστούς ανθρώπους της!

action-aid 21

Πάστα κάρυ

Πλούσια με μια φαντασμαγορική επίγευση στο στόμα. Τα κάσιους πάραγονται από οικογένεια αγροτών στην Ινδία, οι οποίοι υποστηρίζονται από την οργάνωση «Elements» με σεβασμό στο περιβάλλον και την εργασία. Τα μπαχαρικά που περιέχει παράγονται στη Σρι Λάνγκα από τον συνεταιρισμό Podie και εισάγεται στην Ελλάδα από την Fair Trade Hellas. Η βελούδινη κρεμώδης υφή της και η πικάντικη γλυκύτητα της ταίριαξε απόλυτα μα απόλυτα με την σάρκα της πατάτας, τις γαρίδες και την τσαχπινιά από το τσίλι!

action-aid 19

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ACTION AID;

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΑΤΙ ΒΡIΣΚΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΜOYΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΜΠΟΡΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣTΟΧΑΣΤΩ , ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ EΙΚΟΝΕΣ ΕΝΟΣ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ» ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ....

action-aid 17 

Action Aid Hellas | Βεΐκου 2 Κουκάκι | Δευτέρα Κλειστά, Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00, Τετάρτη 11:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 16:00 | Web | Facebook

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 
newsl face